Coronaviruset truer:

Slutt på dette

I franske Le Grand-Bornand fikk de norske skiskytterne beskjed om suge til seg siste rest av publikumsenergi. For nå som de vender tilbake til verdenscupen, etter juleferie, går sirkuset videre uten publikum - igjen.

20 000 TILSKUERE: Siste verdenscuprunde i skiskyting med publikum i Le Grand-Bornand, før jul. Foto: AFP / NTB
20 000 TILSKUERE: Siste verdenscuprunde i skiskyting med publikum i Le Grand-Bornand, før jul. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

LE GRAND-BORNAND (Dagbladet): Svenske Elvira Öberg vant den siste fellesstarten for året i Le Grand-Bornand i Frankrike.

Det samme gjorde franske Quentin Fillon Maillet, på hjemmebane.

Og det foran 20 000 tilskuere.

Marte Olsbu Røiseland ble beste norske på en 6. plass, etter å ha vunnet sprinten fire dager tidligere.

- Det var så stemning. Det var helt umulig å høre sekunderingen ute i løypa der. Jeg ante ikke hvordan jeg lå an, sa Olsbu Røiseland til Dagbladet om publikumsstemningen etter fellesstarten.

TOMT: Marte Olsbu Røiseland leder foreløpig verdenscupen sammenlagt, og får ikke hjelp av publikum under verdenscupen i Oberhof. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TOMT: Marte Olsbu Røiseland leder foreløpig verdenscupen sammenlagt, og får ikke hjelp av publikum under verdenscupen i Oberhof. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

«Fridde» til det franske publikum

En av utøverne som lot seg imponere av den unike publikumsatmosfæren, var Vetle Sjåstad Christiansen.

På den siste blomsterseremonien tok han seg tid til å «fri» til det franske publikumet, da han viste sin takknemlighet med å gå ned på kne foran flere tusen mennesker på «Sylvie Becaert-stadion».

- Det var et lite friere til det franske publikum. Jeg ville takke de for all støtten, sa Sjåstad Christiansen til Dagbladet.

Han fortsatte:

- Siegfried (Mazet) sa til oss i går, at nå som alle var slitne, var det bare å suge til seg all den energien man kunne, for dette blir kanskje det siste rennet med publikum i år. Det ligger litt an til det, sa han.

- Det er litt trist når vi ser hva skiskyting kan få til her, da. Og det spektakulære samspillet mellom utøver og publikum. Vi går jo og «fyrer» oss opp før start. For selv om vi er veldig i sonen, så liker vi å få opp adrenalinet og energien.

VERDENSCUPSEIER: Vetle Sjåstad Christiansen tok karrierens andre verdenscupseier på jakstart i Østersund. Han ligger, som beste norske, som nummer tre i sammenlagten totalt. Foto: AFP/NTB.
VERDENSCUPSEIER: Vetle Sjåstad Christiansen tok karrierens andre verdenscupseier på jakstart i Østersund. Han ligger, som beste norske, som nummer tre i sammenlagten totalt. Foto: AFP/NTB. Vis mer

Men dette samspillet mellom utøverne og publikum er det nå slutt på.

For ifølge Langrenn.com blir neste gang skiskytterne får gå for fullsatte tribuner, tidligst under verdenscupen i finske Kontiolahti i mars.

Strenge covid-restriksjoner

Etter en velfortjent juleferie skal straks skiskytterne igjen i aksjon. Den første verdenscupen går i Oberhof neste helg, før Marte Olsbu Røiseland, til forskjell fra resten av troppen, tar veien videre til Rupholding.

FRANSK PUBLIKUM: Tarjei Bø og Sturla Holm Lægreid i føringen under fellesstarten i Le Grand-Bornand. Flere tusen tilskuere hadde samlet seg rundt i løypa. Foto: AFP/NTB
FRANSK PUBLIKUM: Tarjei Bø og Sturla Holm Lægreid i føringen under fellesstarten i Le Grand-Bornand. Flere tusen tilskuere hadde samlet seg rundt i løypa. Foto: AFP/NTB Vis mer

På grunn av svært strenge coronarestriksjoner i Tyskland er det blant annet ikke tillatt med tilskuere på idrettsarrangement. Av samme grunn er også tribunene og løypene tomme for publikum under Tour de Ski, under etappene i tyske Oberstdorf.

For skiskytterne slipper heller ikke publikum til under den siste verdenscuprunden før Beijing-OL, i italienske Anterselva.

Også Kina praktiserer nulltoleranse for corona-smitte, og slipper ingen tilskuere inn på arenaene under mesterskapet i februar.

Ikke noe nytt

Skiskytterne har gått for tomme tribuner før, i fjor gikk de samtlige av verdenscupene og et VM uten tilskuere. Marte Olsbu Røiseland var blant dem som syns dette var vanskelig.

Det bidro også til at savnet etter familie og venner ble desto større, har Frolands-jenta tidligere fortalt til Dagbladet.

- Jeg syns jo noe av det kuleste med å være skiskytter er å gå i Europa å få det trøkket på standplassen og publikum som lager så stemning og du føler det du gjør noe som betyr noe for andre, sa hun utdypet at man da ikke får det samme forholdet og engasjementet til de som ser på.

Torsdag innleder skiskytterne det nye året med sprint i Oberhof.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer