Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slutt på halvfeite spillere

Myhre imponert over norske klubber - selv om de flopper i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Det skiller 14 poeng mellom det beste og dårligste laget i Tippeligaen. Brann klarer ikke å slå et svensk 1.divisjonslag bestående av amatører. Vålerenga møtte veggen mot tsjekkiske Mlada Boleslav, mens Lyn røk ut i UEFA-kvaliken mot Flora Tallin.

Landslagskeeper Thomas Myhre mener likevel nivået på Tippeligaen er meget bra.

- Tippeligaen er blitt langt proffere, og ting legges til rette. Landslaget er kanskje blitt dårligere, men før det sånn at spillere som var gode i eliteserien fikk problemer når de møtte gode, internasjonale spillere. Nå kommer de godt ut av møter med spillere som Gattuso. Derfor mener jeg nivået er høynet, sier Myhre.

Halvfeite Viking-spillere

Han hadde selv et lite opphold i Fredrikstad i fjor, før han forsvant til Charlton på sensommeren. Tiden han tilbrakte i Østfold var likevel mer enn nok for å danne seg et inntrykk av tingenes tilstand, sammenlignet med da han spilte i Viking under siste halvdel av 90-tallet.

- Da jeg spilte i Norge i 1996 og 1997 hadde vi tre halvfeite spillere på laget. Det har man ikke lenger. Jeg så en Viking-kavalkade fra den tida, og det som ikke akkurat ut som en toppliga i Europa, sier Chalton-keeperen.

Hvilke tre halvfeite spillere han sikter til vil han imidlertid ikke ut med...

Bedre enn naboene

HYLLER NIVÅET I ELITESERIEN: Da Thomas Myhre spilte i Viking, var det tre halvfeite spillere på laget. Sånn er det ikke i Tippeligaen lenger, mener Charlton-keeperen, som spilte noen kamper sammen med Raymond Kvisvik i Fredrikstad i fjor sommer. Foto: Torbjørn Grønning
HYLLER NIVÅET I ELITESERIEN: Da Thomas Myhre spilte i Viking, var det tre halvfeite spillere på laget. Sånn er det ikke i Tippeligaen lenger, mener Charlton-keeperen, som spilte noen kamper sammen med Raymond Kvisvik i Fredrikstad i fjor sommer. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Nils Johan Semb ser heller ingen grunn til å tvile på nivået i Tippeligaen.

- Det er vanskelig å være kategorisk. Men selv om det kan skje at vi ikke får noen lag med videre i Europa i år, er det under ett år siden Rosenborg markerte seg i Champions League, og Tromsø og Viking gjorde det bra i UEFA-cupen.

Og peker på at våre skandinaviske naboer har langt mindre å skryte av en oss.

- Den danske og svenske ligaen har ikke hatt med klubblag i det hele tatt, men i stedet hatt landslag som har vært med hele veien. Jeg tror Tippeligaen er jevnere og holder høyerer nivå, men vi mangler stabile topplag. Vi har ikke noe lokomotiv, sier Semb til Dagbladet.no.

Kunstig høyt

På det mest ekstreme hadde Norge nesten 30 spillere i Premier League. I dag er Ole Gunnar Solskjær, John Arne Riise, Morten Gamst Pedersen og Thomas Myhre de eneste norske innslagene.

- Antallet var urealistisk høyt før. Vi kommer ikke til å komme i en slik fase igjen, tror Myhre.

- Grunnen til at det var så mange var at spillerne var billige, og de var tilpasningsdyktige. Så mange spillere i Premier League for et land med 4,5 millioner innbyggere var kunstig høyt.

image: Slutt på halvfeite spillere

Engelske klubber gamblet

- Hvorfor er ikke så norske spillere så interessante lenger?

- Engelske klubber er blitt mer møysommelige i kartleggingen av markedet. Nå ser de mer til Afrika og Asia, og henter bare de beste. Før gamblet de mer, gjerne bare på «word of mouth». Da Ole Gunnar Solskjær kom over som en helt ukjent spiller og blitt toppscorer for United i sin første sesong, skapte det en signaleffekt, mener han.

Myhre har tidligere tatt til orde for at det er essensielt for landslagets utvikling å få flere norske spillere i gode, utenlandske ligaer. Selv om dagens antall er lavere enn på lenge, tror Myhre at han på sikt vil få ønsket sitt oppfylt.

- Vi vil få flere enn de fire som er i Premier League i dag. Kommer vi til EM og gjør det bra blir det i hvert fall 6-7.

- Jeg ser mange som kan ta steget, og det er mange som har imponert meg. Men før de drar utenlands, bør de følge opp en god sesong, og vise at de er klar for å ta steget. Det er først da de banker på døra, sier Myhre.

<B>TROR PÅ FLERE ENGLAND-PROFFER:</B> Dersom Norge kommer til EM og gjør det bra, tror Thomas Myhre på 2-3 flere norske spillere i Premier League.