SKAL GI POENG: Morten Gamst Pedersen fikk klem av Per-Mathias Høgmo etter å ha sikret 2-2 i privatlandskampen borte mot Tsjekkia tidligere i måneden. I framtida vil en slik utlikning ikke bare være hyggelig, men gi Norge et viktig bortepoeng i Nations League. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
SKAL GI POENG: Morten Gamst Pedersen fikk klem av Per-Mathias Høgmo etter å ha sikret 2-2 i privatlandskampen borte mot Tsjekkia tidligere i måneden. I framtida vil en slik utlikning ikke bare være hyggelig, men gi Norge et viktig bortepoeng i Nations League. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Slutt på kjedelige privatkamper fra 2018

I framtida skal landslagene spille om opp- og nedrykk.

(Dagbladet): Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har vedtatt å innføre «Uefa Nations League» fra og med 2018. Beslutningen er enstemmig vedtatt av de 54 medlemslandene, skriver forbundet på sine nettsider.

Dagbladet avslørte sist høst at sterke krefter innen Uefa ønsket en slik organisering av landslagsfotballen for å gjøre den mer attraktiv også mellom mesterskapene.

Nyheten ble offentliggjort under Uefa-kongressen i Astana i Kasakhstan i dag.

Opp- og nedrykk Tanken er at ligasystemet med flere divisjoner der landslagene rykker opp og ned, skal erstatte de ofte uinteressante privatlandskampene som spilles mellom kvalifiseringene og mesterskapene i dag.

- Dette er et stort steg for landslagene i Europa, og vi håper at fansen vil støtte det nye formatet, sier Wolfgang Niersbach, som leder Uefas komité for landslagskonkurranser.

Uefa skriver at Nations League vil bli knyttet opp til EM-kvalifiseringen, og gi en ekstra mulighet for å kvalifisere seg til EM-sluttspill.

Kan gi EM-plass Formatet er ikke helt fastspikret ennå, men Uefa skisserer opp hvordan det vil fungere i forkant av EM i 2020, som blir det første sluttspillet etter innføringen av det nye systemet:

• Uefas 54 medlemsland deles inn i fire store grupper (divisjoner).

• Lagene spiller om opprykk til en høyere divisjon, eller å bli Nations League-mestere og å kvalifisere seg til EM-playoff.

• Foran EM 2020 vil hver av de fire storgruppene bli delt inn i fire grupper på tre eller fire lag som spiller fire til seks kamper mellom september og november 2018.

• De fire grupevinnerne fra øverste divisjon vil spille mot hverandre fra starten av 2019, mens playoff om EM-plasser vil finne sted i mars 2020.

- Sportslige hensyn Hvis ordningen fungerer etter intensjonen, vil man altså få flere landskamper mellom lag på samme nivå - og der resultatet i kampene blir viktig i mye større grad enn i dagens privatkamper.

- Den viktigste drivkraften bak Uefa Nations League er sportslige hensyn, ettersom medlemsforbundene, trenere, spillere og supportere i stadig større grad føler at privatlandskamper ikke tilbyr tilstrekkelig sportslige utfordringer, skriver Uefa.