Lionel Messi

Slutt på Messi

Det er ikke utskjellingen på Twitter som stopper Messi. Det er alderen.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

FOR GAMMEL: Lionel Messi er ikke i nærheten av sitt gamle, skyhøye nivå. Han forsvant i de dramatiske sluttminuttene mot Saudi-Arabia. FOTO: AFP/Juan Mabromata.
FOR GAMMEL: Lionel Messi er ikke i nærheten av sitt gamle, skyhøye nivå. Han forsvant i de dramatiske sluttminuttene mot Saudi-Arabia. FOTO: AFP/Juan Mabromata. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.


EN av VM-historiens største sensasjoner endte med så mye moro på Twitter at hans gamle venner i Barcelona måtte svare med en sannhet:

- Historien har alltid vist at de som hiver seg på bølgen og kritisererer Messi, ender med å bite seg i tungen, tvitret Barca-fansen sekunder etter at legendens Argentina hadde tapt 1 - 2 for Saudi-Arabia.

Med et sjokknederlag mot en slik motstander er det lett å lage moro av Messis dobbeltrolle som kaptein på det argentiske landslaget og PR-abassadør for det autoritæret regimet i Saudi-Arabia.

Om det siste er noe å spøke med.

Det som ikke er så farlig er den sannheten som viste seg i Argentinas etter hvert så sørgerlige åpningskamp.

35-årige Lionel Messi er ikke lenger i nærheten av å være den fotballspilleren han har vært.

AKKURAT det skulle bare mangle. Alderen stopper til slutt alle uansett hvor fantastiske vi har vært.

Og en viktig presisering til:

  • Fotballen har aldri, aldri sett en bedre spiller enn Lionel Messi.

Det er det siste som som gjør dette forfallet så tydelig etter en kamp som denne.

GLEM at det var en mislykket vending fra Messi på egen banehalvdel som ga Saudi-Arabia sjansen ingen så komme. Etter den argentinske dominansen før pause, var alt som det skulle være både med Messi og resten av favorittene.

Forspillet til baklengsmålet var i seg selv ikke overraskende. Også historiens desidert beste har bommet på slike dristige vendinger før.

Det nye var at han ikke lenger hadde kraft i beina til å rette opp fadesen.

Det var slutt på Messi sin magi.

NOEN talende eksempler på det:

  • Minutter etter 1 - 1 fikk Messi selv sjansen til å score da han ble spilt fri inne i motstanderens boks. Det endte med at han ble taklet vakkert og rent av langbeinte Hassan Al-Tambakti.

En yngre, raskere Messi hadde enten sklidd unna dette lange beinet, eller latt seg felle og fått straffespark.

Her hadde han ikke lenger hurtighet til å få noen ting.

SLIK fortsatte de åpenbare tegnene på aldring. En heading upresset fra fem, seks meter ble for pjuskete. Et frispark minutter før full tid da stadion dirret av press, forsvant overraskende langt over. En kjempemulighet for åpent mål mens den saudiarabiske keeperen lå på gresset, ble skuslet bort med en sein reaksjon og en mislykket dribling.

I stundens dypeste alvor så Lionel Messi like dyster ut som før, men nå var han også var ute stand til å få oss andre til å smile.

Det aller mest magiske var forbi.

DET er ikke sikkert at et godt agentinsk lag trenger det helt spesielle for å komme seg videre fra den innledende gruppa. Både Mexico og Polen er sterke lag, men det argentinske mannskapet er totalt sett fortsatt bedre.

Likevel ville en Messi på sitt beste avgjort denne kampen. Enten med en forbløffende egen prestasjon spunnet rundt den ballkontrollen og forståelsen som intet menneske har vært i nærheten av.

Eller med blikket for helheten som gjorde at han i fortida kunne styre alt det argentinske spillet fra sin posisjon høyt der oppe i banen.

SMELLER: Alle vil ha en bit av Lionel Messi, og i kampen mellom Argentina og Jamaica smalt det godt. Video: beIN Sports Vis mer

var Argentina overraskende slapt styrt. Messi forsvant nesten helt blant tappert kjempende motstandere allerede fra reduseringen til 1 - 1, og kom aldri tilbake.

Selv på overtid lot han taktstokken ligge. Et par ganger fikk han ballen upresset i fine posisjoner, men valgte å slippe den direkte videre.

Igjen:

  • Den yngre Messi ville ikke ha nølt. Han hadde tatt ansvaret selv. Gått rett på, og tryllet fram de situasjonene som ville ha forandret alt.

Men det var før.

UVENTET: Lionel Messi settes ut i et ferskt TV-intervju. Video: DirecTV Sports Vis mer

FORTSATT er han selvsagt god nok til å prege et Argentina som like gjerne kan komme tilbake.

Men inntil videre er det bare å kvittere ut den beste epoken fra den beste fotballspilleren. Den er slutt.

Uansett er det bare noen dager eller uker igjen.

- Er det slutt? Er dette ditt siste mesterskap?, ble han spurt på et argentinsk TV-show for halvannen måned siden.

- Ja, definitivt, svarte Messi.

Synd, men sant.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer