Lathi-VM 2017:

Slutt på særbehandling: Northug har møtt veggen

Et tøft, men riktig uttak.

VRAKET: Landslagsledelsen har bare plass til Petter Northug som reserve i Falun til helga. FOTO: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VRAKET: Landslagsledelsen har bare plass til Petter Northug som reserve i Falun til helga. FOTO: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

NÅR Petter Northug med overlegg er vraket fra landslaget bare en måned før ski-VM, betyr det at han har møtt veggen:

  • Landslagsledelsen nekter å gi ham særbehandling på bekostning av andre VM-aktuelle løpere.

Her er den siste delen den viktigste; det med at en særbehandling til rennene i Falun til helga direkte stopper muligheten for VM-ambisjonene til noen andre sterke Lahti-kandidater. Det viser at landslagsledelsen er lojale mot alle løperne.

Akkurat det er den beste beskjeden Skiforbundet kan sende til den store gruppa av løpere som med rette håper å nå verdenstoppen i langrenn.

DER har Petter vært i årevis. Historisk sett har sporten spunnet rundt ham, og det er all grunn til å takke for den gleden og oppmerksomheten han har gitt til norsk og internasjonal langrenn. I så måte hadde det vært enkelt å begrunne hvorfor Northug burde fått lov å bruke disse to rennene i Falun til å komme i riktig bra form til VM.

Når lederne likevel ikke velger denne løsningen, har det ingen ting å gjøre med privatlagsløperen Northugs tidsvis bølgete forhold til Skiforbundet. Den striden er på alle vis over. Han er en populær gutt i gruppa, og har levert hver gang han har vintereksil på landslaget .

Det er bare det at flere andre rent sportslig har like store muligheter til å levere i Lahti. Om de får sjansen til å kvalifisere seg.

sprint er Petter allerede kvalifisert. Derfor ble det ikke plass til å bruke Falun-sprinten som ren trening. Den norske kvoten på seks løpere inneholder bare navn som er i stand til å ta en VM-medalje. Det er ikke gitt at Northug ville slått hverken Emil Iversen, Sindre Bjørnstad Skar, Håvard Solås Taugbøl, Finn Hågen Krogh, Erik Brandsdal eller Johannes Høsflot Klæbo.

Da må disse seks også få sjansen til å konkurrere om VM-plass på denne distansen.

TANKEGANGEN rundt Falun-laget til søndagens 30 km klassisk er helt annerledes. Dette er mer en mistillit:

  • Mange i miljøet tviler på at Petter Northug i det hele tatt kan bli i fysisk form til å følge verdenseliten på en så lang distanse.

Der han tidligere ville vært en gullkandidat på 30 km med skibytte i Lahti, er han nå i realiteten vraket også fra denne distansen. Dette er mesterskapets første distanseløp, og tre av de fire norske vil sannsynligvis få beskjed ganske raskt om at de er klare. Dette gjelder Martin Johnsrud Sundby, Finn Hågen Krogh og Didrik Tønseth.

DERMED blir NM på samme distanse den første søndagen i februar, helst et uttaksrenn om den siste VM-plassen. Nå er Petter Northug innstilt på å droppe NM-sprinten dagen før for å vise at han er rett mann framfor for eksempel Emil Iversen, Sjur Røthe, Hans Christer Holund eller Niklas Dyrhaug.

Det er et spennende prosjekt med tanke på mistanken om at han egentlig ikke har fysisk kapasitet til holde jevn fart så lenge. Den norske VM-taktikken både på 30 km og 5-mila blir jo nettopp å sette maks fart fra start.

SLIK mistro trigger i hvert fall Petter Northug til å prestere slik han har gjort i store stunder før:

  • Altså over evne.

Han trenger heller ingen særbehandling for å få fram sitt beste. Da blir det alltid populære Norgesmesterskapet på ski ekstra stort også sportslig.

En Petter Northug som stopper selv om han har møtt veggen, høres ikke spesielt sannsynlig ut.