Slutt på solbriller, caps, møkkete klær, hullete klær, strand- og svømmetøy

Magnus Carlsen blir pent nødt til å kle seg fint i fremtida.

LIKER Å KLE SEG FINT: Magnus Carlsen foretrekker å kle seg fint når han spiller sjakk, så de nye reglene vil eventuelt ha lite å si for nordmannen.
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
LIKER Å KLE SEG FINT: Magnus Carlsen foretrekker å kle seg fint når han spiller sjakk, så de nye reglene vil eventuelt ha lite å si for nordmannen. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Verdenssjakkforbundet FIDE har nylig kommet med et forslag til klær som skal bli ulovlig å bære under sjakk-VM og andre store sjakkturneringer. Lista inneholder flere punkter, og her er noe av det FIDE ønsker å få en slutt på under stevner:

Caps, solbriller, hullete bukser, olashorts, hullete klær, møkkete klær, t-skjorter med nakne/halvnake personer, t-skjorter med banneord, gjennomsiktige klær, klær som viser områder av kroppen som vanligvis er tildekket, strand- og svømmetøy.

Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, forstår at FIDE setter opp en slik liste.

- Jeg synes det er greit at de har kleskode på toppturneringer, og jeg har forståelse for det. Generelt så ønsker de at spillerne stiller i skikkelig tøy med tanke på pressedekning. De må ta hensyn til sponsorene, sier Agdestein til Dagbladet.

Agdestein kan ikke se noen grunn til at sjakkspillere skal sitte med caps når de spiller sjakk. Hikaru Nakamura (25) stilte blant annet opp med en Napoli-caps under Norway Chess. Japaneren er nemlig stor fan av det italienske fotballaget. Det mest spesielle punktet over ting som ikke skal være lov til å ha på seg er nok uansett «møkkete klær».

- Det må jo bli skjønn på det. Jeg tror nok ikke at de kommer til å lukte på svette armer for å si det slik, sier Agdestein.

Kler seg fint Magnus Carlsen er kjent for å være en mann som kler seg fint, og de nye reglene vil neppe ha noe å si for nordmannen.

- Magnus liker å stille opp i pentøy. Det er viktig for ham å føle seg vel, og føle at han spiller med en harmoni. Han ønsker orden i sakene, noe som er viktig for å få den gode følelsen, sier Agdestein.

En person har kommentert saken til chessvibes, som i artikkelen om kleskoden til FIDE har et bilde av Hikaru Nakamura iført den omtalte capsen. Brukeren reagerer på at Magnus Carlsen ikke blir nevnt i artikkelen, ettersom nordmannen ofte går med skjorta hengende ned utenfor buksa.

- Jeg har sett at det kan skje når han går rundt mellom partiene ja. Men når han kommer tilbake til brettet er han alltid velkledd, sier en lattermild Agdestein.

Overtroiske spillere Eksentriske Vassily Ivanchuk er sjakkens svar på Mario Balotelli. Kanskje FIDE hadde ukraineren i tankene da de laget lista.

- En spiller som Ivanchuk vet du aldri hvordan går kledd. Han har spilt med Real Madrid-drakt og caps. Så er det en del spillere som er overtroiske, som spiller med samme tøy neste gang hvis de vinner et parti, sier Agdestein.

Magnus Carlsen er selv en ivrig Real Madrid-fan, men han kunne aldri tenke seg å stille opp i supporterutstyr i en sjakkturnering, skal vi tro manageren.

- Nei, det ville han ikke gjøre. Det handler om respekt for arrangører. Dessuten synes han det føles bedre å komme i dress, sier Agdestein.