Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slutter i morgen

I morgen slutter Svein Tore Samdal som langrennstrener - for godt. Rett etter tremila drar han hjem til Trondheim, hvor hans høygravide kone venter.

PRAGELATO (Dagbladet): -  Etter tremila pakker jeg bort disse klærne for godt, sier kvinnetrener Samdal (34), og napper i sin røde skidress. Til sommeren starter han i direktørjobb innenfor eiendomsmeklingsbransjen i Trøndelag. Men først har han permisjon.

Dermed settes det i morgen punktum for en av norsk langrenns mest suksessrike trenerkarrierer. Med mindre de norske jentene revansjerer seg kraftig på tremila, blir imidlertid Samdals avslutningsmesterskap husket med negativt fortegn. Dette har helt klart vært mitt tyngste mesterskap, sier Samdal.-  Det har vært mange tøffe dager her, spesielt etter stafetten. Da har det hjulpet å tenke på at det er andre ting der hjemme som også betyr noe, sier Samdal, og sikter til dattera som er ventet å komme til verden i midten av mars.

-  Klar for ny fase

-  Dessuten skal det bli godt å ha mer helgefri, og omgås venner som du ikke får sett. Jeg har venner i langrennsmiljøet også, men de jeg har valgt selv, får jeg ikke møtt så ofte som jeg helst vil.

I går gikk Ella Gjømle inn til sjetteplass på sprinten. Hilde GP og Marit Bjørgen kom seg ikke videre fra kvartfinalen.

-   Jeg merker godt at jeg nå er klar for en ny fase , sier Samdal, som har drevet med langrenn på heltid siden 1987.

-  Jeg ser slutten på det nå, og har gått mange runder med meg selv. Å være trener er en svært ensom jobb. Du skal bygge opp de som ligger nede, og ta vare på dem som er best. Det er mye styr utenom, bl.a. med mediene. Men det er ingen som tar vare på treneren, sier han, og understreker at han har vært svært motivert for å avslutte karrieren med et godt OL.

-  Gullet kommer i mars

 NEDTUR: - Dette har helt klart vært mitt tyngste mesterskap, sier Svein Tore Samdal. I morgen setter han punktum for karrieren som langrennstrener for kvinnene. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
NEDTUR: - Dette har helt klart vært mitt tyngste mesterskap, sier Svein Tore Samdal. I morgen setter han punktum for karrieren som langrennstrener for kvinnene. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

Selv om forventningene om å bli far for første gang har bidratt til å sette ting i perspektiv, har det ikke bare vært lett å styre intern uro, mediepågang og sjuke medaljehåp i Pragelato.

-  Jeg tenker jo ofte på at jeg også skulle vært enda mer hjemme og bidratt der, innrømmer han.

Men han avviser at det interne bråket har vært så plagsomt som medieoppslag har tydet på:

-  Uroen har virket mye større utad enn vi har opplevd den innad. Vi må se på hvorfor sånne oppslag kommer.

Bjørgens helsetilstand har imidlertid vært et reelt problem.

-  I VM i fjor var hun i storslag. Men når den beste løperen er ute av form, blir mesterskapet redusert for alle. En vanlig Marit ville gitt oss tre gull: Sprintstafetten, stafetten og 10-kilometeren hadde hun tatt, det er jeg sikker på.

Nå står laget med én sølv og én bronse. Samdal smiler likevel.

-  Gullet kommer i mars, det. Og jeg kan love deg at min datter skal få velge selv om hun skal bli skiløper eller ikke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling