Slutter som dørvakt

MÜNCHEN (Dagbladet): Thomas Mellin Olsen (24) er klar for søndagens lengdefinale, men suksessen koster. Studenten mister kjærkomne inntekter fra dørvaktjobben hjemme i Bergen. Han slutter for å unngå bråkmakere ute etter kjente ansikter.

På gatene hjemme i Bergen har 190 centimeter lange Thomas Mellin Olsen (24) oftere blitt tatt for å være basketspiller på Ulriken Eagles enn friidrettsutøver for Gular. I går hoppet han 7.86 meter i lengdekvaliken. Det holdt til sjetteplass, finaleplass med god margin - og endelig en norsk utøver som presterer noe å snakke om. Videre betyr det TV-intervjuer og spalteplass i riksavisene. Slik publisitet er diskvalifiserende for en dørvakt.

- Ute på byen lar noen seg provosere av kjente ansikter. De får lyst til å vise seg. Derfor tar jeg konsekvensen av det, sier Mellin Olsen til Dagbladet.

Han vil ikke risikere verken skader eller svekket sikkerhet for seg sjøl og kolleger.

Trener Magnus Kleppe støtter beslutningen helhjertet.

- Ikke bra å stå og kaste ut folk om du har et kjent ansikt og bærer vektervest.

Tar Fløgstad?

Men det betyr også farvel til lønna fra helgejobbinga. Slett ikke bra for en utøver som hittil har klart seg på studielån og hjelp fra mamma Nora. Som han fortsatt bor hjemme hos. Sponsorer er utopi for en utøver som inntil i år ikke har prestert noe som helst.

- Jeg har gått i butikken og kjøpt skoa mine sjøl.

Thomas håper en gang å kunne leve av idretten sin, men vil ikke ta snarveier.

- Det er nok av utøvere som snakker i store ord. Det gir oppmerksomhet på kort sikt, men på lang sikt er det bare resultater som teller.

Klubben hans holder seg til det sunne prinsippet om å lønne utøverne etter prestasjonene. Derfor kan det vanke en bedre kontrakt til høsten. Særlig om finalen går som planlagt. På Gulars hjemmeside satte «Mellinen» før EM-medalje som delmål for sesongen...

Det er nok i overkant, men Kristen Fløgstads antikvariske norske rekord på 8.02 - satt på Bislett 4. august 1973 - bør stå for fall.

- Det ville være helt utrolig å hoppe over åtte meter i finalen.

Bør nå 8.40

Thomas har åpenbart forutsetninger til mer enn 8.02. På grunn av rygg- og knetrøbbel har han prioritert sprint siden han var 17 år. Først i år har han begynt å trene lengde igjen. Han har 10.39 som pers på 100 meter, men lengdeteknikken - spesielt farta i tilløpet - er langt unna maks. Et par skadefrie sesonger med lengdespesifikk trening må til før han er nær potensialet sitt.

- Friidrett har statistikker for alt. De viser blant annet at 10.40 på 100 meter bør holde til 8.30- 8.40 i lengde, sier Thomas.

Som drar resonnementet videre ved å vise til Carl Lewis som vant tre strake OL-gull i lengde. Han løp på 9.86 på 100 meter, men hoppet «bare» 8.87 meter i lengde.

- Satt på spissen var han derfor en dårlig lengdehopper, sier Thomas.

FINALEKLAR: Her - i tredje og siste omgang - lander Thomas Mellin Olsen på 7.86 meter, og øker fra 7.64. Derfor får han hoppe morgendagens finale. Der jakter han den norske rekorden på 8.02. - Jeg vet at jeg har mer å gå på , sier bergenseren som i sin første sesong som lengdehopper har hoppet 7.91 meter.