NY SEIER: Johannes Thingnes Bø gikk ankeretappen da Norge vant stafetten i Canmore. Foto: Don Emmert / AFP/NTB scanpix
NY SEIER: Johannes Thingnes Bø gikk ankeretappen da Norge vant stafetten i Canmore. Foto: Don Emmert / AFP/NTB scanpixVis mer

Norsk stafettseier i Canmore

Smadret konkurrentene i sprengkulda

Johannes Thingnes Bø tok sin andre seier på to dager da han gikk inn Norge til stafettseier i Canmore.

I generalprøven til VM-stafetten i Østersund leverte Norge en svært solid stafett. Ankermann Johannes Thingnes Bø var knusende overlegen på gårsdagens 15 km og imponerte like mye på dagens stafett.

Sammen med Lars Helge Birkeland, Vetle Sjåstad Christiansen og Erlend Bjøntegaard leverte Thingnes Bø en bunnsolid stafett.

Den suverene verdenseneren regelrett pulveriserte franske Quentin Fillon Maillet på den siste etappen og kunne paradere i mål.

- Perfekt gjennomført. Han fikk sterk, sterk vind, men jobbet seg gjennom og fullførte. Det var svært godt gjort, oppsummerte NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

- Hemmeligheten var å gi Johannes et ålreit utgangspunkt, og det gjorde vi. Da så man hvordan det gikk, og det ble jo ganske mye til slutt. Jeg ble nesten forelsket i hans siste serie, for den var ekstremt imponerende. Det blåste, men han bare feide blinkene ned. Det var deilig å se på , sier lagkamerat Vetle Sjåstad Christiansen til NRK.

Sprengkulda i Canmore og resten av Midtvesten i Nord-Amerika har gjort det vanskelig å få arrangert verdenscuprennene. Stafettene skulle egentlig gås lørdag, men ble framskyndet til i dag på grunn av værmeldingene.

I sterk vind og flere minusgrader var det likevel ingen som kunne stoppe det norske mannskapet.

- Enormt

Lars Helge Birkeland gikk en strålende første etappe under tøffe forhold og etter to skytinger hadde han skaffet en luke til resten av feltet. Nærmest fulgte franske Antonin Guigonnat som avsluttet sterkt og franskmannen vekslet først etter første etappe, 3,6 sekunder foran Birkeland.

Det var de to lagene som på forhånd var favoritter og det var også de to lagene som skilte seg ut. Vetle Sjåstad Christiansen og Emelien Jaquelin bare økte til konkurrentene bak. På sin siste runde viste Sjåstad Christiansen at torsdagens andreplass ikke var noen tilfeldighet.

Geilo-løperen regelrett knuste all motstand på vei til veksling og gikk fra Jaquelin med hele 22,9 sekunder på den siste runden. Ned til Frankrike på tredjeplass skilte det 1 minutt og 16 sekunder.

- Han er i praktform. Det er enormt som han går, sier NRKs ekspert Stabrun Smith.

Avgjorde før første skudd

Det ga Norges største usikkerhetsmoment på denne stafetten, Erlend Bjøntegaard et utmerket utgangspunkt til sin etappe. Bjøntegaard fikk en bom på liggende, men holdt luka tilbake til storebror Simon Fourcade.

På stående ble det derimot en skikkelig test for 28-åringen. Nordmannen bommet på sine to første skudd og måtte bruke tid på ekstraskuddene. Dermed var det Frankrike som gikk først ut fra skyting nummer seks.

Bjøntegaard tok likevel raskt igjen franskmannen og sendte ut Johannes Thingnes Bø i tet.

Verdens suverent beste skiskytter fikk en liten luke til Frankrike og lot seg ikke be to ganger. Han stakk fra start, skjøt feilfritt på liggende og skaffet seg en luke på Frankrikes ankermann Quentin Fillon Maillet på nesten minuttet.

Til tross for mye vind i kroppen fylte Bø også på stående og dermed ble det en av de mest overlegne norske stafettseierne på lang, lang tid.