Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Friidrett Bislett

Smadret rekorden: -Hvis du er høy på deg selv, går det gjerne utover andre

Med Karsten Warholm får norsk friidrett alt i ett: Topp resultater, felles kunnskap og masse glede.

RASK FRAMGANG: For under ett år siden gikk Karsten warholm skuffet ut av EM-finalen somnummer seks. Nå får morgendagens møte med verdenseliten på 400 meter hekk stor internasjonal omtale. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix.
RASK FRAMGANG: For under ett år siden gikk Karsten warholm skuffet ut av EM-finalen somnummer seks. Nå får morgendagens møte med verdenseliten på 400 meter hekk stor internasjonal omtale. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SIST helg smadret Karsten Warholm den norske 400 meter rekorden med over ett sekund til flotte 44.87; den raskeste tida i Europa i år. Forrige gang 21-åringen satte rekord på denne distansen, ble selve tida annullert. Det skjedde under NM i fjor sommer da arrangørenes automatiske tidtakersystem kollapset samtidig som det manuelle sikringsopplegget glapp.

Både en teknisk og en menneskelig svikt altså. Den tabben midt i et mesterskap , ville nok irritert de fleste som lever av å få målt idrettsprestasjonen sin helt nøyaktig.

Karsten derimot var like glad, imøtekommende og reflektert som alltid, og snakket om respekten han har for den innsatsen de frivillige gjør i friidretten i stedet for å sutre om rekorden som tilfeldigvis glapp.

DER OG DA fortalte episoden om en tjueåring som hadde forstått hva som gjør det så fint å drive idrett. Akkurat det er den beste plattformen for å bli virkelig god. Under ett år seinere er det da også han som bærer fram historien som er i ferd med å gjøre norsk friidrett sterk igjen.

For på hjemmesida til det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) forleden ble Karsten Warholms møte med verdenseliten på hans nye spesialdistanse 400 meter hekk presentert som den store nyheten foran morgendagens toppstevne på Bislett. Det i seg selv er et sjeldent internasjonalt perspektiv på en utøver som tross vår nasjonale begeistring ble nummer 6 i EM sist sommer og ikke klarte å nå OL-finalen. Det forteller om ekstreme sportslige forventningene etter bare en eneste sesong med spesialtrening med hekker for den unge eks-tikjemperen:

KOMPISLØP: Karsten Warholm (til venstre) jubler for Dimna ILs NM-gull på 1000 meter stafett i fjor sommer med Onar Apelseth, Toralv Opsal og Nikolas R. Masters. FOTO: Marit Hommedal/NTB scanpix
KOMPISLØP: Karsten Warholm (til venstre) jubler for Dimna ILs NM-gull på 1000 meter stafett i fjor sommer med Onar Apelseth, Toralv Opsal og Nikolas R. Masters. FOTO: Marit Hommedal/NTB scanpix Vis mer
  • Framgangen til den norske 21-åringen blir sett på som unik.

Da er det grunn til at norsk idrett igjen ser på seg selv, og sjekker hva som har gått bra med denne utøveren på den korte veien fra en middels ung tenåring til verdenstoppen.

DET beste skjedde kanskje midt på natta sist august da klubbkameratene i Dimna IL fylte hele det nye flotte kulturhuset Sjøborg i Ulsteinvik for å få oppleve Karstens semifinale i OL sammen. I friidretten i Dimna er de vant til å gjøre det på den måten.

Karsten tilhører første generasjon unger som fikk være med på den bevisste klubbsatsingen på friidrett fra 2005. Da jobbet klubben fram noen verdier som skulle prege miljøet deres. Hovedtenkningen var at alle i treningsgruppa var like viktige.

Ved å være lojale mot seg selv har Dimna blitt en lysende del av den nye barnesatsingen i norsk friidrett som har gitt både framgang i medlemmer og en skokk spennende unge topputøvere.

ARVE HATLØY, Karstens ungdomstrener, har vært sentral i Dimna de siste tredve år og tilført denne lokale satsingen sammenheng og trygghet. Da det var naturlig for Karsten å spesialisere seg på 400 meter hekk, ble Olympiatoppens Leif Olav Alsnes hentet inn. 60-åringen er Norges fremste sprinttrener med blant annet et langt samarbeid med 100 -og 200 meter stjernen Geir Moen; Europamesteren fra 1994. Men Alsnes tok ikke over treningsansvaret før han hadde vært hjemme hos Karsten Warholm, opplevd miljøet og sjekket verdigrunnlaget til den talentfulle unggutten.

Det er denne tydelige forankringen i et lokalt sunt klubbarbeid bundet sammen med en kunnskapsbasert, troverdig toppidrett som gjør Karsten Warholm til et gullkort for norsk friidrett. Da er det fortsatt mulig for sporten å nå det høye nivået fra 1990-tallet.

Bare friidrettsfolket selv er bevisst på hva som over tid skaper de beste utøverne.

SLIK blir Karsten Warholm mye mer for friidretten vår enn sin egen raske framgangen. Han er rollemodellen, og skjønner lettere enn de fleste hva det betyr. Eller som han nylig snakket om sin egen glade fleiping og høylydte suksess til Aftenposten:

- Jeg vil ikke at det skal gå utover noen andre. Hvis en er høy på seg selv, går det gjerne utover noen andre. Grunntanken er at jeg skal være stjerne for meg selv; så får de andre være stjerne for seg selv, fortalte Karsten.

Det er fortellingen om noe stort på gang i norsk friidrett. Sjekk bare Bislett i morgen kveld.

-

Hele Norges coronakart