Diamond League i Brussel

Smadret verdensrekorden

Jakob Ingebrigtsen knuste verdensrekorden på 2000 meter. Narve Gilje Nordås er imponert, men sendte samtidig et nytt stikk til landsmannen.

KNUSTE ALLE: Jakob Ingebrigtsen var knusende overlegen under 2000 meteren i Brussel. Foto: Reuters / Yves Herman.
KNUSTE ALLE: Jakob Ingebrigtsen var knusende overlegen under 2000 meteren i Brussel. Foto: Reuters / Yves Herman. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås møttes for første gang siden VM i Budapest under Diamond League-stevnet i Brussel. Fredag kveld var det 2000 meter sto på programmet.

Begge to sto over forrige ukes Diamond League-stevnet i Zürich.

Jakob Ingebrigtsen smadret alt og alle i Brussel og knuste den 24 år gamle verdensrekorden og klokken inn på tiden 4.43,13.

- Løper fra konkurrenter, lys og alt. Han løper en nydelig sisterunde og seter verdenrekord så det synger etter. Det er helt vanvittig hva han får til. Dette her er et klasseløp. De andre er ikke i nærheten av å følge en gang, kommenterte NRKs Jann Post da Ingebrigtsen krysset streken.

Ingebrigtsen sikrer seg med det sesongens andre verdensrekord. Under løpet i Belgia slo han Hicham El Guerrouj sin tidligere verdensrekord med over halvannet sekund.

- Klart det er gøy. Jeg hadde kanskje ikke den oppladningen jeg hadde håpet. Jeg visste at hvis jeg var opp i mot normalen så ville det være en grei rekord å ha sjans på. Det er klart at jeg får veldig god hjelp av tre harer, som går litt lenger en forventet. Totaltsett med nytt banedekke, ganske god stemning og mye solgte billetter så ble det et bra løp, konkluderer Ingebrigtsen til NRK om sin egen innsats.

OVERLEGEN: Ingen konkurrenter i sikte for Jakob Ingebrigtsen som smadret alt og alle. Foto: REUTERS / Yves Herman.
OVERLEGEN: Ingen konkurrenter i sikte for Jakob Ingebrigtsen som smadret alt og alle. Foto: REUTERS / Yves Herman. Vis mer

Post mener at Ingebrigtsen i dag får ut sitt aller beste potensiale på distanser mellom 1500 og 3000 meter.

- Det blir spennende å se når Jakob skal jakte de ordentlige verdensrekordene, om man skal si det slik, på 1500, 3000 og 5000 meter, sier hans NRK-makker Vebjørn Rodal.

- Må ikke bli historieløse

Narve Gilje Nordås hadde ingenting å stille opp med i den belgiske hovedstaden og endte på en sjetteplass.

- Det var ikke så ille, jeg sprang på 4.50. Hvis du husker for tre år siden så sprang Jakob det samme under Impossible games. Folk må ikke bli historieløse selv om han løper seks sekunder fortere i dag. Det svarte ikke helt som jeg hadde håpet på, uttalte Narve Gilje Nordås til NRK etter løpet.

På spørsmål om Ingebrigtsens formidable rekord var Gilje Nordås kortfattet.

- Jo, det er imponerende, for all del. Med sykdom og alt sånn, så sånn er det. Det er ikke alt som biter på alle, uttalte Narve Gilje Nordås til NRK om Jakobs vanvittige rekord.

En time etter at Jakob Ingebrigtsen hadde slått ny verdensrekord løp Håvard Bentdal Ingvaldsen inn til karrierebeste i Diamond League. I Brussel løp han inn til tredjeplass.

Alt lå til rette

I kveldens løp lå alt til rett for at den gjeldende verdensrekorden kunne stå for fall. For 24 år siden løp Hicham El Guerrouj inn på tiden 4.44,79 på 2000 meteren i Berlin i 1999.

Jakob Ingebrigtsen hadde fra før europarekorden på distansen, men hadde ikke sprunget distansen på tre år. Da klokket ungutten inn på tiden 4.50,01. Det var den sjette raskeste tiden på distansen.

NRK skrev allerede før løpet at det var hentet inn tre harer for å dra 22-åringen lettest mulig mot mål.

I tillegg var lysharen stilt inn på verdensrekordfart. Dermed lå det meste til rette for et nytt monsterløp av Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås.

- Overkommelig

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal fortalte til NRK at han hadde trua på at verdensrekorden fort kunne ryke fredag kveld.

VERDENSREKORDHOLDER: Hicham El Guerrouj har den gjeldende verdensrekorden på 2000 meter. Foto: AP Photo/Rusty Kennedy)
VERDENSREKORDHOLDER: Hicham El Guerrouj har den gjeldende verdensrekorden på 2000 meter. Foto: AP Photo/Rusty Kennedy) Vis mer

- Det virker overkommelig. Om Jakob er i formen han var i tidligere i sommer, bør han ikke ha noe problem med det. Eller problem ... nå hørtes det enkelt ut, men han har gode muligheter, sa NRKs friidrettsekspert med forbehold om at han har ristet av seg sykdommen han sleit med i VM.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer