Smaker av fugl

ULM (Dagbladet): I OL ble Dagny Mellgren (23) matchvinner i finalen. - Nå er jeg på gulljakt igjen. Håpet er å møte de tyske venninnene Maren Meinert og Bettina Wiegmann i finalen 7. juli, sier Dagny til Dagbladet blant svaner og blomster ved Donaus bredd.

Som proff i Boston Breakers har hun lagd tre mål, på landslaget har hun satt inn 18. Det foreløpig siste i mandagens åpningskamp mot Frankrike (3- 0).

- Vi er effektive, har truffet formen og gir aldri opp. Dette, kombinert med god organisering på banen, kommer til å ende i EM-gull. Ingen stopper oss nå, sier Dagny skråsikkert.

Vanligvis er hun veldig stille og beskjeden. I fotballdrakt ute på høyrekanten herjer hun som en tornado.

- Dagny kan avgjøre kamper helt alene. Hun lukter mål, og er en spiller for de store anledninger, sier landslagstrener Åge Steen.

I Boston spiller hun spiss sammen med Maren Meinert i et 4-4-2-system. På landslaget opererer hun på høyrekanten og har to kvasse angrepsvenninner: Ragnhild Gulbrandsen i midten og Linda Ørmen på venstre kant.

- Begge rollene er like spennende og utfordrende. Den store forskjellen er at landslaget spiller mye mer direkte. I Boston holder vi ballen mer i laget. Det har gjort meg tryggere med å ha ballen i beina, sier Dagny.

Vil ha norske til USA

Hun er eneste norske proffjente i Boston Breakers, og kan godt tenke seg ei lagvenninne som snakker samme språk.

- Jeg unner alle som får muligheten til det å spille proffotball i USA. Selv om jeg ikke er blitt fotballmillionær, har jeg nok til å betale regningene.

- Også utenom fotballbanen har vi det mye gøy, med grilling, kino og sågar teaterbesøk, sier hun.

Etter EM-sluttspillet, som avsluttes 7. juli, skal hun tilbake til USA.

- Da blir det hardkjør, med to kamper i uka. Når proffserien er ferdig i slutten av august, reiser jeg hjem til Bergen. I oktober og desember skal jeg ta to eksamener i radiografi. Forhåpentlig er jeg ferdig utdannet radiograf i løpet av året, sier Dagny.

Arna-Bjørnar har uttrykt håp om at hun spiller for klubben i siste del av Toppserien.

Dagny Mellgren

Alder: 23
Sivil status: Samboer med Gert Haugland
Yrke: Fotballproff i USA, snart utdannet radiograf
Klubb: Boston Breakers
Tidligere klubber: Ålgård, Klepp, Bjørnar
Hobby: Terrengsykling og golf
Landskamper: Fire U-20, fire U-21 (to mål), 41 A (18 mål)
Meritter: OL-mester i 2000, scoret seiersmålet i finalen mot USA (3-2) på Golden Goal
Aktuell: Herjer som en tornado på høyrekanten i det norske angrepet i EM-sluttspillet.

- Først må jeg se om jeg har lyst, og om orken er der. Det viktigste når jeg kommer hjem, er de to eksamenene. Ettårskontrakten min med Boston Breakers går ut i desember, med opsjon på to år til. Jeg har lyst på én sesong til i USA, og reiser i så fall tilbake i midten av februar neste år, sier Dagny.

Lure italienere

Torsdag går hun i krigen for Norge, mot Carolina Moraces hissige og temperamentsfulle italienere.

- Alle de rutinerte landslagsjentene snakker om EM i 1997, da Norge ble slått ut etter 0- 2 mot Italia på Åråsen.

- Det var før min tid på A-landslaget, hvor jeg først debuterte mot Finland i mars 1999 (1- 0). Italienerne er lure, og bruker alle midler. Det må vi bare overse. I stedet for å la oss irritere, må vi bare fokusere på eget spill. Da vinner vi, sier Dagny foran morgendagens kamp i Reutlingen.

Bare fem år gammel startet hun fotballkarrieren, i Bleikvassli. To år seinere flyttet familien til Ålgård, hvor Dagny både spilte fotball og håndball til hun var atten. Da valgte hun fotballen, og gikk til Klepp. Før hun dro til USA, var Bjørnar den siste klubben.

- Dagny er den fremste matchvinneren vi har, sier landslagskaptein Gøril Kringen.

- Og hun blir bare bedre jo viktigere kampene er. I tillegg til farten er hun god til å overraske keeper med tidlige skudd. En spiller motstanderne alltid frykter, sier Kringen om hurtigtoget på høyrekanten, USA-proff Dagny Mellgren.

FLYR MOT GULL: - Landslagsjentene snakker om EM i 1997, da Norge ble slått ut etter 0-2, sier Dagny Melgren. Selv gleder hun seg til å møte Italia.