Småklubbenes store dag

- FA-cupen er alltid vanskelig. Dette er de små klubbenes mulighet til å hamle opp med de store, sier fjorårets finalist Claus Lundekvam i Southampton.

LONDON (Dagbladet): For Claus & Co. i Southampton er det derimot ingen enkel oppgave når storklubbene kommer inn i 3. runde i årets utgave av verdens eldste cupturnering i dag: De møter Premier League-kollega Newcastle hjemme på St. Mary's.

- Kampene mot Newcastle har for vane å bli tette. Vi fikk jo en god smakebit i fjor, og er jo selvsagt interessert i å gjenta fjoråret. Cupen er en fin anledning for en klubb som vår til å vinne et trofé og få en plass i Europa-cupen, sier Lundekvam til Dagbladet - og varsler at han er helt frisk etter å ha vært litt småsjuk i romjula.

For en del andre storklubber venter det derimot på papiret en langt enklere oppgave i FA-cupen i helga: For Chelseas milliardmannskap bør oppgjøret mot Watford i dag være lett match. For motstanderne er det årets kamp, og en mulighet til å vise seg fram.

Hausses opp

Engelsk presse hausser kampene flere dager i forveien. Håpet er at de i løpet av helga kan presentere en «giant killer» - en klubb fra de lavere divisjoner som lykkes med å nedkjempe en klubb fra eliten.

- Ikke noe vil gi meg mer nytelse enn å slå dem, sier Watford-manager Ray Lewington.

I fjor var lille Watford i semifinalen. I år er Chelsea første stopp på veien.

- Chelsea har brukt 1,3 milliarder kroner på superstjerner som Crespo. Vi har Paul Devlin på lån fra Birmingham, sier Lewington for å illustrere forskjellen mellom klubbene.

Steffen Iversen og Wolverhampton møter Kidderminster Harriers borte, mens John Arne Riise, Michael Owen og Liverpool tar turen til Yeovil Town i morgen. Gjennom media prøver småklubbenes managere å legge presset på toppklubbene.

- Vi ser på dette som en god mulighet fordi Wolves kjemper i bunnen av Premier League, og alt kan skje i et løp med bare to hester. I slike kamper er det to muligheter. Enten så hever du deg, eller så faller du. Jeg tror ikke mine gutter faller, sier Kidderminsters manager Jan Mølby til Daily Mail.

Iversen: - Gøy

Wolverhampton-spiss Steffen Iversen er forberedt på tøff kamp mot 3.-divisjonslaget.

- Vi skal selvsagt ikke undervurdere noen. Det er alltid tøft i de tidlige rundene av FA-cupen. Man møter ofte lag fra lavere divisjoner på deres hjemmebane. For dem er det som en cupfinale. De har denne ene muligheten til å slå oss, sier Steffen Iversen til Dagbladet.

Han håper å ha overbevist manager Dave Jones om at han fortjener en plass i førsteelleveren etter å ha vist gode takter i romjula.

- Før kampene i cupen er det viktig å nullstille seg. Det er vanligvis tette, harde kamper med fullsatt stadion og trykk fra tribunen. Det er gøy, sier Iversen.

Fem store forsvinner

Når fjerde runde sparkes i gang vil fem Premier League-klubber allerede våre utslått. Trekningen før helgas kamper inneholder nemlig fem interne oppgjør mellom klubber fra toppdivisjonen. Størst spenning knytter det seg til oppgjøret på Elland Road i Leeds, der hjemmelaget tar imot Arsenal. Også i Birmingham er det storoppgjør når Aston Villa skal måle krefter med Manchester United. Manchester City tar imot Leicester, og Birmingham møter Blackburn.

I fjorårets FA-cup var det Everton som gikk på den største smellen da de røk ut mot Shrewsbury Town i 3. runde. Shrewsbury endte sist i tredjedivisjon og røk ut av ligasystemet. I år møter Everton Norwich hjemme, og manager David Moyes vil mønstre sitt beste lag for å unngå en ny fadese.

<B>TØFFE TAK:</B> Fjorårets cupfinalist Southampton og Claus Lundekvam frykter en tøff kamp når de tar imot Newcastle i ettermiddag. Her er nordmannen i luftkamp mot Alan Shearer.