FIKK DET TØFT: Ronny Deila og Vålerenga måtte ha straffesparkkonkurranse for å slå Kråkerøy ut av cupen.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FIKK DET TØFT: Ronny Deila og Vålerenga måtte ha straffesparkkonkurranse for å slå Kråkerøy ut av cupen.  Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Veien til Ullevaal

Småklubbenes taktiske grep gjør cupen direkte helsefarlig for toppklubbene

Klubbene i lavere divisjoner holder kunstgressbanene sine tørre for å bremse overmakta i cupen. NFF som eier turneringa må stoppe sabotasjen og pålegge alle å vanne.

NÅR ELITESERIELAGENE DRAR ut for å spille cupens tredje runde i dag og morgen vil de fleste av dem bli møtt med kunstgressbaner det helst skal støve av. I cupen er det jungelens lov som gjelder. At tørre kunstgressbaner kan være direkte farlig for helsa er det ingen som bryr seg om i Askeladdens mange riker. For cup er cup, kula er rund og alt kan skje.

Så lenge hensikten helliger middelet og kanskje fire topplag forsvinner slik Start, Haugesund, Tromsø og Vålerenga forsvant ut av andre runde for to år siden - i forrige uke var det bare elendighetens Viking som gikk på en smell - spiller det ingen rolle om det påløper en skade eller tre.

- HVIS VI IKKE slår Kråkerøy på en tørr bane kan vi finne på noe annet å gjøre, sa Vålerenga-trener Ronny Deila til VIP-folket som hadde betalt 200 kroner for gryterett og fotball på Fredrikstad Stadion i forrige uke. Og så lo han fordi et eliteserieslag selvfølgelig skal slå et lag som ligger på sjuendeplass på nivå fire alle dager, uansett bane. Men etter 120 minutter og ti dramatiske straffespark var det bare så vidt laget hans kom ut på topp.

Det handlet riktignok ikke om at banen var tørr som et flatbrød.

Bare at Vålerenga var skrekkelig svake.

I 1974 VANT Kråkerøy 2-0 over Vålerenga og slo Oslo-laget ut av cupen på et potetgjorde av en fotballbane. Kunstgresset var ikke oppfunnet, man hadde i beste fall grønn filt enkelte steder, og det å vanne var det ingen som ennå hadde tenkt på. Men i dag er vanning regelen på alle fotballbaner, du ser det over alt.

Ikke bare for balltempoets skyld.

På kunstgressbaner også for å unngå skader forårsaket av friksjon.

TO UKER FØR seriestart spilte Vålerenga treningskamp mot Sandefjord på Kadettangen i Sandvika. Bærum Kommune hadde ikke slått på vannet, banen ble ikke vannet og før kampen uttrykte Ronny Deila stor bekymring for skader på utsatte spillere. Han fikk to som ikke rakk seriestarten. Og det er ikke det eneste eksempelet, det er mange.

Kunstgress er i seg selv plagsomt for mange fotballspillere, spesielt de litt eldre som ikke er født og oppvokst på underlaget.

Tørt kunstgress kan være direkte helsefarlig.

KRÅKERØY TOK IKKE slike medisinske hensyn da Vålerenga kom for å få sin revansje 43 år etter fiaskoen i 1974. Det eneste de tenkte på var å gjøre det vanskeligst mulig for motstanderen på sin for anledningen lånte bane, holde Fredrikstad Stadion tørr, få ned balltempoet og gi Vålerenga forhold de ikke er vant til. Akkurat slik Tom Nordlie og Skeid valgte å gjøre det da Strømsgodset kom til Nord Åsen. Og veldig mange andre lag Norge rundt. Knusktørt. Hvilket betyr at fair play, som fotballen holder så høyt, ikke gjelder når David spiller mot Goliat.

Da er det ikke lenger respekt som gjelder.

I cupen helliger hensikten middelet alle dager.

NORGESMESTERSKAPET I FOTBALL er Norges Fotballforbunds eiendom. Det er herrene på Ullevaal Stadion som bestemmer og forvalter alt som skjer på veien til Ullevaall i november. Og fordi tørre kunstgressbaner er blitt et betydelig problem langt ut over det spillemessige er det ikke lenger sjarm eller taktisk klokskap at en liten klubb ikke vanner banen før en match mot eliten.

Det er skadelig.

Derfor må vanning komme som et påbud i 2018.

Følg alle kampene i kveldens cuprunde her!