Tom Høgli er snart tilbake i norsk fotball

- Smal sak for FIFA å kreve at arbeidsforholdene i Qatar skal bli bedre

I programmet Urix som ble sendt på NRK i forrige uke ble det dokumentert om svært dårlige forhold for arbeiderne som bygger VM-stadionene i Qatar i 2022. NFF og FIFA burde være tydelig og kreve at forholdene må bli bedre mener Tom Høgli.

Kritikk av arbeidsforhold: Tom Høgli er sterkt kritisk til arbeidsforholdene i Qatar. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Kritikk av arbeidsforhold: Tom Høgli er sterkt kritisk til arbeidsforholdene i Qatar. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Tom Høgli er kjent for sitt samfunnsengasjement og sine politiske uttalelser. Snart er høyrebacken omsider klar for Tromsø-retur.

Helt siden Qatar ble tildelt VM for sju år siden, har tildelingen og de politiske forholdene i landet vært et gjennomgående tema.

NRK viste i forrige uke i programmet Urix en nesten to-timer lang dokumentar om forholdene til arbeiderne som bygger fotballarenaer i landet som skal avholde VM i 2022. Forholdene er svært kritikkverdige, og bekrefter mange av bekymringsrapportene som har kommet de siste årene.

Svært kritisk til Qatar

Dokumentaren viser at arbeiderne mangler grunnleggene rettigheter. De må jobbe lange dager, de har dårlig sikkerhet på arbeidsplassen og de får sjeldent fri. Dokumentaren viser også at arbeiderne har fått passene sine inndratt, slik at de ikke kan reise derfra.

På spørsmål om NFF i større grad skulle ha kommet med en offentlig uttalelse ovenfor FIFA sier Høgli til Dagbladet at NFF ikke har noe å tape på å gi en offentlig uttalelse om at forholdene i Qatar må forbedres.

- Det burde være en smal sak for FIFA som organisasjon å kreve at forholdene til arbeiderne i Qatar blir litt bedre.

- Det går for langt når menneskelige forhold går på bekostning av idretten.

- Hvis ikke fotballen kan bidra til å gjøre verden til et bedre sted, hvem kan da gjøre det? Alle burde ha glede av fotballen og idretten skal ikke trekke folk ned.

- Fotball er mer enn utøvere som spiller et spill. Fotball utgjør en stor familie som må inkludere de frivillige, og ikke minst de som bygger idrettsarenaer.

I forbindelse med Ståle Solbakkens nye bok "Løvehjerte", uttalte Solbakken til dansk TV 2 at folk i Skandinavia generelt burde ha mer plass, mer hjerterom og større mulighet til å hjelpe.

Dette skapte reaksjoner i Danmark. Kenneth Kristensen Berth i Dansk Folkeparti mente at Solbakken ikke burde blande seg i politikk og komme seg tilbake til Norge.

Høgli mener at det er veldig fint at flere uttaler seg offentlig i saker de brenner for.

Det er generelt få fotballprofiler som uttaler seg offentlig i den politiske debatten. Burde kjente idrettsprofiler gått hardere ut?

- Kjente idrettsprofiler har en enorm mulighet til å bidra i slike situasjoner. De har stor innflytelse som kan gi raskere gjennomslag.

- Dersom store stjerner omtaler de urettferdighetene som idretten gir, vil det utvilsomt gi en enorm virkning. Idrett er så stort på verdensbasis og utøverne blir sett sånn opp til.

- Jeg personlig syns det er viktig å si fra når jeg oppdager urettferdighet.

- Det å si at man ikke skal blande fotball og politikk blir bare tull når det handler om menneskelig urettferdighet.

Fotballen er stadig i utvikling og er ikke lengre det den en gang var.

Har fotballen utviklet seg fra å være et kollektivt lagspill til et kollektiv hvor enkeltspilleren er i fokus?

- Fotballen har utviklet seg. Spillere kjøpes og selges i mye større grad enn før. Det er få av de gamle såkalte klubbspillerne igjen i dag, skulle vært flere av dem.

Den kommende Tromsø-spilleren mener at man ikke har sett toppen av de enorme summene som spillere blir kjøpt og solgt for i dag.

- Det er så mye penger i omløp i fotballen nå. Derfor mener jeg at fotballen er nødt til å gi noe tilbake.

Tromsø-retur

Tom Høgli ser fram til å komme tilbake til Tromsø. Spilleren forteller til Dagbladet at han egentlig skulle vært tilbake i Tromsø i sommer, men da Ståle Solbakken spurte ham om å bli værende et halvt år til, kunne han ikke si nei. Ettersom FCK slet med skade på sentrale spillere, fikk Tom mulighet til å bli værende ut året.

Det halve året har vært preget av skade.

- Hadde jeg visst hvor mye skade jeg kom til å pådra meg så hadde jeg ikke blitt værende i København.

Fra 1. januar blir han Tromsø-spiller og han har signert en treårs periode med klubben. Det blir en overgang å flytte hjem fra den danske hovedstaden.

- Det er stor forskjell på FCK og Tromsø. FCK har erfaring fra Champions League, og en stadion som tar ca. 38.000 tilskuere. FCK er en stor klubb, men jeg ser fram til å komme hjem og finne ro.

Høgli har allerede vært i samtaler med trener Simo Valakari, og har fått et godt intrykk av treneren som blir værende i Tromsø. Under finnens ledelse har Tromsø gått fra å ligge på kvalik til trygg grunn.

- Valakari er en god trener og han har gjort en god jobb med Tromsø.

Den allsidige høyrebacken vil ikke gi noen tabelltips om hvor Tromsø vil havne neste sesong.

- Klubben får ta en kamp av gangen og spille sitt spill. Da vil resultatene forhåpentligvis komme. Kontinuitet er viktig og det var viktig at Tromsø forlenget med treneren. Odd og Sarpsborg 08 har vist at man kan få gode resultater og plasseringer selv om de ikke er de største klubbene. De har rett og slett vært gode på sitt spill og det har gitt resultater.

Høgli, som både har spilt for Bodø-Glimt og Tromsø, ser fram til Nord-Norsk duell neste år.

- Det er morsomt at Bodø-Glimt rykket opp og at to lag fra Nord-Norge spiller i samme liga. Det bruker å være bra liv når de to klubbene møtes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer