EN LEGENDE I MEKSIKANSK FOTBALL: Blanco leverer fortsatt varene for sitt kjære Mexico. Så får det heller være at han knapt ser ut til å kunne løpe i VM i Sør-Afrika. Foto:   AFP PHOTO / OMAR TORRES
EN LEGENDE I MEKSIKANSK FOTBALL: Blanco leverer fortsatt varene for sitt kjære Mexico. Så får det heller være at han knapt ser ut til å kunne løpe i VM i Sør-Afrika. Foto: AFP PHOTO / OMAR TORRESVis mer

Smålubben kulthelt på 37 tar VM med storm

- Gøy for oss overvektige, sier Kvisvik. Men greier han fortsatt finta fra 2002?

||| (Dagbladet): Cuauhtemoc Blanco (37) er ikke ung, rask, løpssterk, atletisk eller smidig lenger.

Men spille fotball kan han fortsatt.

Å score på straffespark er i seg selv ingen stor prestasjon, men måten Blanco gjorde det på da han senket Frankrike i går kveld var praktfull.

37-åringen tok rennafart, kanskje så mye som 20 meter, men hadde likevel saft nok i beina til å lime ballen helt inntil stanga da han omsider nådde fram til 11-metersmerket.

Etter kampen viste analyserte Viasat også Blancos bevegelser den halvtimen han fikk spille.

HUSKER DU DENNE?: Blanco er også innovativ på fintefronten. Fotballspillere over hele verden forsøkte å kopiere denne etter VM i 2002. Foto: YouTube
HUSKER DU DENNE?: Blanco er også innovativ på fintefronten. Fotballspillere over hele verden forsøkte å kopiere denne etter VM i 2002. Foto: YouTube Vis mer

Ikke bare tilbakela han flere kilometer enn det Frankrikes Anelka gjorde på en hel omgang (ikke at det var noen stor prestasjon i går, journ.anm). Bildene av Blanco som forgjeves jaget ballen i over 90 meter - med innlagt km/t-måling - skapte også stor forlystelse blant ekspertene i studio.

- En herlig type
For noen ganger kan skinnet bedra. Og selv om Blanco neppe hadde sprengt noen rekorder på tredemølla til Olympiatoppen, spiller han med en lidenskap mange kan misunne ham.

- En herlig type, fastslår toppfotballsjef Nils Johan Semb overfor Dagbladet.

- Jeg må innrømme at jeg ikke kjenner ham så veldig godt, men jeg har sett ham i de to kampene her nede. Og han imponerer med stor «passion». Det ser ikke ut som han har nakke, men det er noe med hele utstrålingen hans. Jeg har jo forstått at han har en enorm status i Mexico, og befinner seg høyt i fotballhierarkiet der.

Det er definitivt ingen overdrivelse. Blanco har 120 landskamper for Mexico og 39 mål, og har alltid vært en karakter utenom det vanlige på banen.

Noen husker kanskje finta fra VM i 2002 som ble forsøkt kopiert verden over av unge, håpefulle spillere: Blanco låste ballen mellom beina sine og hoppet forbi motstanderen.

- Gøy for oss overvektige

SENKET FRANKRIKE: Blanco fikk spille den siste halvtimen og satte inn 2-0 med et svært minneverdig straffespark. Foto:  AP Photo/Luca Bruno
SENKET FRANKRIKE: Blanco fikk spille den siste halvtimen og satte inn 2-0 med et svært minneverdig straffespark. Foto: AP Photo/Luca Bruno Vis mer

Nå spørs det om spensten tillater slike krumspring. Men det Blanco mangler på fysisk kapasitet kompenserer han langt på vei med et klokt fotballhode - ikke helt ulikt det som har kjennetegnet Raymond Kvisvik opp gjennom årene.

Ikke uventet er han en tilhenger av den meksikanske veteranen.

- Han er kanskje ikke verdens beste trente, men jeg liker sånne spillere. Det beviser det jeg har sagt hele tida: 90 prosent av fotballen handler om det som sitter oppe i hodet. Du skal selvsagt ha det i beina også, men du trenger ikke hoppe høyest og løpe lengst. At Blanco lykkes er gøy for oss andre overvektige, sier Raymond Kvisvik til Dagbladet og ler godt.

De som måtte tro at Blanco kun får spille i kraft av sin status og tidligere meritter må tro om igjen: Da Mexico slet som verst i kvaliken, og VM var nær ved å glippe, ble veteranen hentet inn av Javier Aguierre, som overtok etter sparkede Sven-Göran Eriksson.

Han var sterkt medvirkende i at Mexico vant de siste kampene - og da var det naturligvis ikke snakk om annet enn at han skulle være med til VM.

SJAKKTREKKET: Javier Aguierre fikk skikk på Mexico da han overtok for sparkede Sven-Göran Eriksson. Blant annet fordi han hentet inn Blanco i varmen igjen. Foto: AFP PHOTO/Ronaldo SCHEMIDT
SJAKKTREKKET: Javier Aguierre fikk skikk på Mexico da han overtok for sparkede Sven-Göran Eriksson. Blant annet fordi han hentet inn Blanco i varmen igjen. Foto: AFP PHOTO/Ronaldo SCHEMIDT Vis mer

Hvor han altså har fått to innhopp så langt.

For tjukk for Deco-drakta
Kvisvik har selv spilt mot Blanco, da Norge møtte Mexico i San Francisco i 2006. Kampen endte med 2-1 til Mexico, og både Blanco og Kvisvik spilte hele kampen.

- Jeg husker at han var med, og at vi ble rundspilt i starten før vi kom bedre med i 2. omgang. De scoret seiersmålet fire minutter før slutt.

- Byttet du drakt med ham etterpå?

- Jeg burde selvsagt gjort det. Det verste var da jeg byttet drakt med Deco etter en kamp mot Portugal i 2002. Jeg fikk den rett og slett ikke på meg. Jeg måtte bare henge den over skuldra og løpe i garderoben. Og det er ikke kødd engang.

- Ser du noen likheter mellom deg selv og Blanco?

DIGGER BLANCO: Raymond Kvisvik
Foto:  Linn Cathrin Olsen  / SCANPIX
DIGGER BLANCO: Raymond Kvisvik Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer

- Nja. Ingen av oss er vel kanskje skapt for toppidretten, men vi kan bidra for det. Jeg synes det er gøy med spillere som kan gi litt faen på noen områder, og la fotball være lek og moro. Det handler ikke bare om kosthold, oksygenopptak og hurtighet, sier Kvisvik.

Blanco spiller i dag for Veracruz i den meksikanske ligaen, etter å spilt noen år i den amerikanske proffligaen MLS. Å si at han har passert toppen er neppe å ta munnen for full, men bare tilstedeværelsen hans ser ut til å være gull verdt for det meksikanske laget.

Og med straffespark som i går er det bare å krysse fingrene for at vi får se mer av Blanco utover i mesterskapet.

- Det var herlig å se på. Og så satte han jo ballen fem centimeter fra stolpen, det var nesten umulig å redde. Da er du «Iceman». Og det tror jeg at han er. Han skiller seg fra de andre spissene Mexico har. De har en god blanding av rutine og ungdom, sier Nils Johan Semb.

DIGGER BLANCO: Toppfotballsjef Nils Johan Semb. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet.
DIGGER BLANCO: Toppfotballsjef Nils Johan Semb. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet. Vis mer