Smart av Brann

Arne Sandstø er rett type trener.

DET ER INGEN tvil om at Brann har vært en av sesongens største skuffelser i norsk fotball. Alt lå til rette for å utvikle et varig topplag i landets mest begeistrete by; en stabil ledelse, en stor spillerstall og et mer enn villig lokalt marked.

I stedet endte det med svakt seriespill, fiasko i cupen og et ydmykende bortetap i Europa idet klubben på overtid fikk muligheten til å rette opp det meste av trøbbelet.

Desto mer imponerende er det om Brann-ledelsen midt i denne sportslige nedturen klarer å holde fast på hvordan god fotball best utvikles og derfor ansetter Arne Sandstø som ny trener.

ARNE SANDSTØ er slett ikke årets fotballnavn i Norge. Målt mot Ole Gunnar Solskjær, Åge Hareide, Nils Johan Semb og Tom Nordlie som alle har fått navnet sitt knyttet til trenerspekulasjonene i Bergen, synes valget eventuelt litt blekt. I hvert fall om det måles i øyeblikkets oppmerksomhet.

Det siste er den mest brukte måleenheten i norsk toppfotball for tida, men såvisst ikke den beste. Aldri har det vært mer ståk rundt vår hjemlige klubbfotball enn de par siste sesongene, men foreløpig gjenstår det å finne den klare sammenhengen mellom kvantitet i omtale og kvalitet i prestasjon.

Det er her Arne Sandstø kommer sterkt inn i bildet.

SANDSTØ OVERTOK Odd Grenland som spillende trener før 2000-sesongen og ble i Skien i over sju år. I denne perioden leverte han sannsynligvis en av de beste sammenhengende trenerprestasjonene i norsk fotball.

Bare Tippeligatabellen alene forteller om en kvalitetstrener. Med Sandstø som sjef holdt Odd seg i tetsjiktet de første fem sesongene til tross for svært begrensete økonomiske ressurser. Fra 2000 og gjennom 2004-sesongen ble laget henholdsvis nummer 8, 6, 6, 4 og 8; alle ganger med solid avstand til nedrykkingsstriden der for eksempel storklubber som Brann og Vålerenga tidvis plasket.

EN MANN FOR BRANN? Start-trener Arne Sandstø på treningsleir med sørlandsklubben i Rio de Janeiro sist vinter. Foto: Tor Erik Schrøder, Scanpix
EN MANN FOR BRANN? Start-trener Arne Sandstø på treningsleir med sørlandsklubben i Rio de Janeiro sist vinter. Foto: Tor Erik Schrøder, Scanpix Vis mer

I tilegg var dette årene da Skiensklubben både handlet godt og stadig utviklet lokale spillere. Hele veien med Arne Sandstø som en frittalende og markant sportslig leder som sesong etter sesong formet et tilskuervennlig offensivt spill.

FØRST DA ODD falt gjennom i lønnskampen før 2 006-sesongen og mistet profiler som Oliver Occean, Espen Hoff og Christian Flindt-Berg, datt prestasjonene et hakk. Det endte med at klubben sparket Sandstø og Gaute Larsen, den kunnskapsrike medhjelperen hans, i september i fjor, uten egentlig å løse det sportslige problemet.

Odd forsvant uansett en tur nedom 1.divisjon via en tapt kvalik mot Bodø/Glimt, og Arne Sandstø fortsatte til Kristiansand der han greit trente opp et ungt Start-lag til Tippeligaen.

Sett i etterkant var han som Odd-trener bra nok selv i de to svakere sesongene. Til slutt var det helheten som sviktet i Skien; ikke Arne Sandstøs fotballkvalifikasjoner.

AKKURAT DET er et perspektiv som ofte forsvinner i løspraten om de ulike trenernes prestasjoner. I beste fall får Sandstø en mulighet til å gjøre noe med det når alt blir mye større fra Skien til Bergen.

Han tar i så fall med seg den samme tydelige lederstilen som gjorde at Mons Ivar Mjelde ble den første treneren på 43 år som ga byen et seriegull. Året etter suksessen var Mjelde visstnok blitt for dårlig. Det bergenske fotballmarkedet er nådeløst.


DET ER ENDA
en grunn til å gi Brann-ledelsen støtte om den til slutt velger Sandstø. At klubben satser på en kunnskapslinje i fotballen sin mens følelsene herjer som mest utenfor stadionportene, blir en av årets få positive norske fotballnyheter.

Dårligere økonomiske utsikter både i toppfotballen generelt og i Brann spesielt, kommer til å presse fram en mer langsiktig sportslig utvikling basert på den jobben som gjøres på treningsfeltet.

Smart av Brann

Da er Arne Sandstø en bra mann for byen.