Smart, sint og effektiv

LA MANGA (Dagbladet): Danmark- Norge 2- 4. - Jeg scoret to mål og er en seriøs utfordrer til EM, sier Andreas Lund til Dagbladet. Hadde han tatt med seg effektiviteten sin og søkt et annet statsborgerskap ville han sannsynligvis blitt fast landslagsspiller på flekken.

Men for Norge - ja, til og med for det Reserve-Norge som er her i Spania - er Andreas Lund innbytter. Det har han vært i hele sin seks kamper lange internasjonale karriere. Som handler om noen minutter her, noen minutter der, men mest av alt om scoringer.

På tre drøye omganger med landslagsfotball har Molde-spissen allerede fire av dem på skrytelista.

I går fikk Andreas Lund sjansen etter 44 minutter. Etter 55 på klokka headet han Norge fram til 2- 1. Mye fordi han er stor, mye fordi han er sterk, men mest av alt fordi han der og da var så fordømt smart. Du skal nemlig tenke fort og effektivt når du plutselig finner ut at John Carew som skjold er den beste måten å skaffe seg fri bane på.

- Det var så mye klenging og holding der inne at jeg ba John (Carew) om å stå foran meg, sier Andreas Lund. - Med John mellom meg og den danske markøren så fikk jo ikke han (dansken) tak i meg. Og da André (Bergdølmo) slo frisparket kunne jeg starte helt fritt mot ballen.

- Det er en variant vi har tenkt ut i Molde og den fungerte fint her også.

Agentene jublet

Det som derimot ikke har fungert når det gjelder Andreas Lund er formen, humøret og det godt gående mediekjøret rundt den geskjeften Rune Hauge bedriver - salg av fotballspillere til utlandet. Da han kom hit til La Manga sist lørdag var han mer som et sint hengehue enn EM-kåt fotballspiller. Men han har jobbet med seg sjøl og gitt blaffen i at John Carew, som var håpløs mot Island, fikk enda en ny startmulighet i går. Og bare ventet på sjansen.

Enda en sjanse.

Til å vise seg fram og score mål.

- Det var artig å få en hel omgang, sier Andreas Lund. - Det ga meg i hvert fall litt tid. Hvilket jeg ikke har så mye av fra før. Det neste målet nå må være å spille en landskamp fra start.

Da Andy Lund headet inn 2- 1 ble agentryggene rette på steintribunen i La Manga. Det var jo et mål snytt ut av den engelske fotballkjærligheten. Og fordi han gjorde det så overlegent - der og da under alle Europas salgs- og kjøpsøyne - sier Rune Hauge at gutten snart blir solgt.

Men:

Det er mer enn Andreas Lund vet.

Solgt før påske

- Da vet Hauge mer enn meg, sier Molde-spissen. - Men det gjør han sikkert også. For det eneste jeg kan gjøre er å ta det som eventuelt kommer. Og vurdere det opp mot situasjonen i Molde.

- Men er det ikke sånn at du vil ut?

- Jeg legger ikke skjul på at jeg har lyst til å prøve. Samtidig tror jeg ikke at noe skjer før til sommeren. Og derfor ønsker jeg at dette maset legger seg nå. Slik at jeg kan få tid til å konsentrere meg om fotballen.

To minutter på overtid - etter at Henning Berg hadde blitt forbannet på Danmarks utlikning i det 89. minutt, og en norsk corner presset danskene til å gi Norge 3- 2 - fikk Andreas Lund tid til å konsentrere seg om et frispark fra 28 meter. Det var jo bare å kline til.

- Ståle (Solbakken) ba meg om å rappe til ballen med vrista, sier Andreas Lund.

- Og så gjorde jeg det.

4- 2 blåste inn bak Danmarks Schmeichel-etterlikning og ferdig med det. Agentene reiste seg og begynte å tenke penger. Og skal man tro på en kar i spekulasjonene om Andreas Lunds nære framtid så heller jeg til eksperten Rune Hauge.

Andreas Lund blir solgt, han.

Men:

Før det får han starte sin første landskamp mot Sverige i morgen.