SMART GJENG: Under Clas Brede Bråthen har hopplandslaget lenge stått fram som en reflektert toppidrettsgruppe. Holmenkoll-bråket gjelder også forståelsen av hvilke verdier som skal prege de beste norske utøverne. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
SMART GJENG: Under Clas Brede Bråthen har hopplandslaget lenge stått fram som en reflektert toppidrettsgruppe. Holmenkoll-bråket gjelder også forståelsen av hvilke verdier som skal prege de beste norske utøverne. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.Vis mer

Smarte hoppere og klok hoppsjef

Kollen-tumultene er i ferd med å bli en god, samlende sak for det beste i norsk hoppsport.

||| NORSK sportspresses grand old lady, Aftenpostens Mette Bugge, har en fin evne til å få folk flest i tale. I gårsdagens utgave av avisa brukte hun den egenskapen til å lirke fram et avgjørende punkt i Kollen-debatten i et ellers svært vennlig intervju med rennleder Torgeir Nordby.

Etter at Nordby hadde forsikret Aftenpostens lesere at han ved å sende Bjørn Einar Romøren først utfor den nye praktbakken bare hadde fulgt de nødvendige tekniske planene, kom følgende uttalelse:

- Jeg fikk sjokk da jeg så Romøren på TV der han var på gråten på pressekonferansen. Jeg følte at det var han som måtte lide for den avgjørelsen som var tatt, sa Torgeir Nordby.

At en av sportens mest rutinerte ledere mener en 28-åring verdensrekordholder ikke er voksen nok til å ta ansvar for hvordan han utøver idretten sin, er ganske spesielt.

DET skjønte også sportsjournalist Bugge som svært påpasselig tok Nordbys uttalelse videre til sportsssjef Claes Brede Bråten. Der fikk hun svar som forventet:

- Dette er et eksempel på nok en fyr som fremstiller Bjørn Einar Romøren som en person som hverken er i stand til å reflektere over egne handlinger eller ta ansvaret for dem. Vi vet at Bjørn Einar er en oppegående kar. Han klarer å forstå konsekvensene av egne handlinger. Det har han også vist til gagns i denne saken, sier Bråthen til Aftenposten i dag.

Det er en forbilledlig klar tale fra en idrettsleder som har skjønt at sporten hans aldri kan komme videre uten at de beste utøverne evner å se helheten i den leken de driver med.

AKKURAT det klarer stjernene på det norske hopplandslaget. Innad i toppmiljøet har det vært uenighet om selve straffereaksjonen overfor Bjørn Einar Romøren, men ikke om nødvendigheten av straff for den bevisste provokasjonen i Holmenkollbakken:

- Vi har stått bak Bjørn Einar og tatt godt vare på ham, men alle er inneforstått med at straffen var fortjent, sa Anders Bardal etter rennet sist helg.

Reaksjonen sier det meste om et lag som lenge har framstått voksent og sosialt intelligent.

NETTOPP slike egenskaper er ment å være kjerneverdier i moderne norsk toppidrett. Helt siden idrettsrevolusjonen tidlig på 1990-tallet har den røde tråden gått langs kunnskapslinjen.

Selvsagt hører det å sette gode spor i en ny bakke til nødvendig kunnskap i hopp, men kravene for å lykkes i toppidrett går langt utover selve sporene. Det er en slik erkjennelse som gjør Torgeir Nordbys forsvar av den provoserende prøvehoppingen til et blindspor som allerede er avsluttet med Skiforbundets greie irettesettelse av rennlederen.

Bjørn Einar Romøren gikk på hodet i det blindsporet forleden, men klarte å komme seg opp fordi han hadde smarte lagkamerater og en klok sportssjef rundt seg.

Da er norsk hoppsport egentlig kommet styrket ut av alt dette meningsløse gubberiet.