Daniel André Tande tilbake i Norge

- Smått sensasjonelt

Fredag ettermiddag ankom Daniel André Tande Norge etter det stygge fallet i Planica. Hoppsjefen sier han ikke kan få rost helsepersonellet nok.

KUNNE GÅTT VERRE: De dramatiske bildene av Daniel-André Tandes fall i monsterbakken i Planica gir innsikt i hvordan toppidrettsutøveren selv forhindret enda mer alvorlige skader, hevder den amerikanske sportsmedisineren Bryan Sutterer. Video: NRK / Bryan Sutterer. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har gått litt over ei uke siden Daniel Andre Tande falt stygt i monsterbakken i Planica.

27-åringen falt stygt under prøveomgangen forrige torsdag, og ble fraktet til sykehus. Tande fikk påvist brukket kragebein og en punktert lunge. Han ble også lagt i kunstig koma, men ble seinere vekket.

Det var under prøveomgangen at det gikk fryktelig galt for Tande i verdenscupavslutningen i Planica. En video av hoppet viser at Tande vippet over på vei over kulen og slo hardt i bakken før han ruller nedover unnarennet i prøveomgangen.

Tande ble fraktet ut av arenaen på båre og lagt rett i ambulanse før han ble fraktet videre til sykehus i Ljubljana i helikopter.

I trygge hender

Fredag ettermiddag kunne VG melde om at Tande nå var tilbake i Norge. Hoppsjef Clas Brede Bråthen bekrefter selv dette til Dagbladet. Han kan fortelle at Tande er i de beste hender.

- Han er i veldig trygge hender. Det har han vært hele tiden, sier Bråthen til Dagbladet.

Hoppsjefen er også dypt imponert over oppfølgingen Tande har fått på sykehuset.

- Jeg kan ikke fullrose helseteamet nok. At alt har gått meget bra for han fra han traff bakken i Planica til nå, er smått sensasjonelt basert på situasjon, sier han videre.

TAKKNEMLIG: Hoppsjef Clas Brede Bråthen er glad for at Daniel André Tande nå er hjemme i Norge. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
TAKKNEMLIG: Hoppsjef Clas Brede Bråthen er glad for at Daniel André Tande nå er hjemme i Norge. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Hvordan har han det nå?

- Daniel er stort sett alltid ved godt mot, bortsett fra rett etter han gjør dårlige hopp. Han er en framoverlent og positiv fyr. Jeg tror han er glad for å kunne ta neste steg i prosessen, sier Bråthen, som forteller at han har tekstet med Tande.

- Det er uten tvil den mest dramatiske situasjonen jeg har opplevd yrkesmessig. Det har vært godt å ha et godt miljø rundt seg. Det har vært en massiv støtte hele veien, sier Bråthen.

Gode nyheter

Tidlig mandag morgen kom nyheten om at 27-åringen skal ha våknet fra kunstig koma.

- Dagen i dag har begynt på best tenkelig måte. Med denne beskjeden fra våre gode venner i Slovenia. Daniel har våknet og snakker nå med sin mamma og kjæreste. Han er ved full bevissthet og alt er bra, skrev hoppsjef Bråthen til flere medier i en melding mandag morgen.

Støttende ord

Etter fallet i Planica har flere av de største utøverne i hoppsirkuset kommet med støtteerklæringer til den norske hopperen. I en video publisert på Hopplandslagets Twitter-konto mandag, kom flere av Tandes argeste konkurrenter med gode ord om nordmannen. Også hans norske lagkamerater kom med støttende ord.

Robert Johansson sa følgende:

- Det har vært noen tøffe dager, og tankene våre har vært med deg hele veien. Du er en knakenes bra kar. Vi krysser fingrene, og håper du blir fort frisk og rask igjen. Vi gleder oss masse til å se deg igjen, sier Johansson.

Også Karl Geiger, som tidligere i år vant to VM-gull på hjemmebane i Oberstdorf, kommer med støttende ord til Tande.

- Jeg håper det går bra med deg. Jeg savner deg her, og håper det går fint med deg, og at du kommer tilbake sterk og frisk. Det er det aller viktigste. Du er ikke bare en god idrettsutøver, du er også en venn for meg, sier Karl Geiger.

- Hoppfamilien ønsker deg alt det beste. Du er en kriger. Du har hatt noen problemer i karrieren din, men du kommer tilbake. Vi venter på deg, fortsetter Stefan Kraft.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer