Smått stell i FFK

Når en sponsor ikke vil ha små spillere, er det bare størrelsen på lommeboka det kommer an på.

JEG HAR IKKE SJEKKET

høyden til Terje Høili, FFKs rike og fornærmede onkel, men dybden avslører han selv ganske presist i et intervju med lokalavisa Fredriksstad Blad. Hos byens nyslåtte milliardær er det grunt.

I hvert fall når det gjelder fotball.

Egentlig var det bare det som skulle gjelde i Østfolds hovedstad dette året, men allerede før sesongen for fotballfolket er på sitt beste med sleip grasmatte, regntung lærkule og avgjørende tabellhøyde, er moroa over.

FFK har erklært seg selv som nedrykket fra Tippeligaen og tida er inne for å stille de ansvarlige til ansvar.

Det er da matvaremilliardær Høili starter jakten på FFKs sportslige leder Harry Hansen fordi han har skaffet byen for små spillere.

TERJE HØILIS FOTBALLTANKER

er like enkle som produktene han har importert seg rik på:

-  Når man vet at 30 til 50% av alle mål i fotball kommer på dødball, så er første bud å mønstre store sterke folk i forsvar. Det holder ikke med folk på 1,68 når Lillestrøm kommer med spillere som er 1,90 høye og er sterke som okser, uttalte Høili i helga og understreket at klubben ikke kan regne med flere millioner fra ham neste år.

Hadde han kunnet noe om sporten, ville grossisten ha skjønt at det kan lønne seg å investere noen kroner i små spillere også. Gylfi Einarsson og Robbie Winters, helgas hodespesialister i norsk fotball, er begge rundt 1,80 og fotballvenner flest på Høilis alder sluttet å telle centimetre hos forsvarsspillere da de så Daniel Passarella dirigere Argentina til VM-gull fra grasrota i 1978.

Poenget i denne saken er bare at Terje Høili ikke er noen sann fotballvenn.

FOR DET ER FREDRIKSTADS

historiske posisjon som fotballby den lokale diskusjonen dreier seg om. Det skjønner trener Knut Torbjørn Eggen som i går rykket ut i den samme lokalavisa med et pompøst forsvar for klubbens sportslige leder under diktlinjene fra Arnulf Øverland: «Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv.»

Det er vrient å finne linjen fra Øverlands advarsel mot nazismens framgang rett før andre verdenskrig til den østfoldske diskusjon om korte og lange forsvarsspillere, men Eggens mening er i hvert fall god.

Han forsvarer manglende kjøp denne sesongen med ønsket om å forsterke Østfolds fotballkultur gjennom å bruke lokale spillere i Tippeligaen.

Det er mening i en slik strategisk tenkning.

MULIGENS RYKKER FFK

ned fordi klubben har holdt av plass til sine beste lokale gutter, men de har vist at det igjen går an å skape et topplag med fundament i Fredrikstad. Det er tjue år siden sist det var mulig, og i den pausen har talentutviklingen blitt stadig svakere. Østfold er ikke lenger landets mest spennende fotballfylke.

Knut Torbjørn Eggen har lært å tenke identitetsbygging fra Rosenborg, og vet at nettopp den følelsen er nødvendig for å lage en ny, langvarig fotballfest i Fredrikstad.

INNKJØPTE RIKE

onkler blir ikke gode familiemedlemmer i fotballklubbene før de skifter fokus fra sitt eget dårlige humør til slektas hverdagsliv.

Slik det ser ut som om Røkke og Brynestad blir med Molde og Lyn i gode og onde dager, må Høili lære seg både fotball og motgang for å vende tilbake til Fredrikstad Stadion med respekten i behold.

Skjønt kanskje skulle diskusjonen både i Fredrikstad og resten av landet vært flyttet fra tullet om forsvarsspillernes høyde til en mer presis gjennomgang av avansen på norske matvarer.

Etter et tiår der REMA-Reitan, RIMI-Hagen, SMART-Brynestad og nå FFK-Høili har markert seg som landets rikeste fordi de ftrer oss med den aller billigste maten, er sannsynligvis de såkalt lave prisene et større problem enn lave midtstoppere.