Smellet som vekket RBK

AZAR KARADAS kunne sikkert tenkt seg andre måter å få heltestatus på, men faktum er at Rosenborg våknet av smellet som sendte Karadas i bakken og ut av kampen. I de siste 40 minuttene liknet Rosenborg en verdig deltaker i Champions League. I de første 50 gjorde de det bare i små glimt.

Både fornuften og regneferdighetene tilsier at Rosenborg bør starte returkampen med den samme stopperduoen som avsluttet gårsdagen. Rokeringen etter Karadas' skade ble direkte avgjørende for Rosenborgs kvalitetsløft.

CHRISTER BASMA er en av Norges beste fotballspillere. Da han ble skjøvet inn på midtstopperplassen Karadas forlot, kom også kvaliteten på Rosenborgs initiativ bakfra. Brøndby fikk plutselig et raskt og kreativt angrepsvåpen å forholde seg til - i tillegg til ham de var forberedt på: Erik Hoftun.

DA HJALP det ikke lenger å binde opp Hoftun og la den andre midtstopperen gå mer eller mindre fritt. Slik Karadas fikk anledning til, men som han ikke hadde nok ro i hode og føtter til å mestre.

Dermed fikk også Hoftun ytterligere bevegelsesfrihet. Og da kom både scoringa og mange av de kjente Champions League-kvalitetene.

MED 1-0 FORAN returmøtet i København, nærmer vi oss tradisjonell Rosenborg-status på denne tida av året:

  • Det er mye å glede seg over.
  • Det er mye som må bli bedre.
  • Og det er like spennende som det pleier å være.

SPENNINGEN ligger i resultatet. Som burde vært et par mål større i Rosenborgs favør. Gleden ligger i den kapasiteten Rosenborg i perioder demonstrerte i går. Bak flere av sjansene lå det angrepskombinasjoner som kan måle seg med noe av det beste Rosenborg har gjort på dette nivået. Og det til tross for at overraskende få av Rosenborgs offensive spillere presterte det man kunne forvente i en kamp som dette. Det forteller forhåpentligvis mer om potensialet i laget enn om begrensningene.

BREDDEN I STALLEN er også et stort pluss. Odd Inge Olsen kom inn for Karadas - og skapte straks bevegelser og sjanser fra sin indreløperposisjon. Trond Fredrik Ludvigsen rakk å vise at han har mot og kapasitet til å bidra på dette nivået - og sørafrikaneren MacBeth Sibaya kom ikke engang på banen. Selv om innkjøpene i forkant av Champions League har hatt preg av panikk, så kan Rosenborg fort ende opp med den beste innbytterbenken de har hatt på denne tida av året.

ETTER EN KAMP i plussfaktorenes og gledens tegn, kommer minuspunktene til slutt. De var tidvis ganske store:

  • Innleggene: Altfor upresise. Og de som nådde fram, var for høye og for lettleste - og stort sett umulige utfordringer for Frode Johnsen mot Brøndbys digre midtstoppere. Større utfordrervilje og dribleferdigheter på flankene kunne skapt mer variasjon - og bedre innleggsvarianter. Men Brattbakk lyktes ikke, og Enerly våget ikke.
  • Oppspillene: I første omgang var de både slurvete og vanskelige. Spesielt venstreback Janne Saarinen hadde en merkelig høy feilprosent. Det samme gjaldt ham som stort sett sto som mottaker: Frode Johnsen. Det ga mange farlige overgangsmuligheter imot.
  • Somlinga: For mye treghet og stilleståing da overgangsmuligheten bød seg. Spesielt Bent Skammelsrud og Ørjan Berg.
  • Effektiviteten: Ett mål på 11 sjanser er elendig uttelling. Spesielt Frode Johnsen burde scoret minst én gang.