Smertehyl etter skandalerenn

Atle Skårdal måtte stå til rette etter stygge skader.

(Dagbladet.no): Aksel Lund Svindal priste seg lykkelig over at han ikke skadet kneeet da han falt for 12 dager siden. Så heldig var ikke den franske 19-åringen Anne-Sophie Barthet, da gårsdagens utforrenn i Aspen endte i skandalescener.

Til tross for elendig sikt og kraftig snøfall valgte arrangøren, med rennsjef Atle Skårdal i spissen, å la rennet gå som planlagt.

Det gikk ikke lang tid før dagens første stygge fall var et faktum. Østerriske Alexandra Meissnitzer krasjet voldsomt og måtte kjøres vekk på båre med et skadet kne.

Etterpå nektet lagvenninne Nicole Hosp å sette utfor, fordi hun mente forholdene var uforsvarlige.

Kneet ut av ledd

Andre valgte å la det stå til, og det så ut til å ende godt helt til Barthet kom på startnummer 37.

Hun kjørte seg fast i løssnøen og fikk en grusom vridning i kneet. Ifølge Aftonbladet ble smertehylene hennes sendt rett i høyttalersystemet, slik at målområdet fikk dem rett i fleisen.

Ifølge Reuters fikk Barthet kneet ut av ledd i fallet.

STYGG VRIDNING: Franske Anne-Sophie Barthet kjørte seg fast i løssnøen og fikk kneet ut av ledd. Etterpå måtte rennsjef Atle Skårdal forsvare arrangørens avgjørelse om å la utforrennet gå av stabelen. Foto: REUTERS
STYGG VRIDNING: Franske Anne-Sophie Barthet kjørte seg fast i løssnøen og fikk kneet ut av ledd. Etterpå måtte rennsjef Atle Skårdal forsvare arrangørens avgjørelse om å la utforrennet gå av stabelen. Foto: REUTERS Vis mer

Ingen flere løpere fikk sette utfor etter dette, men etterpå måtte rennledelsen, med Atle Skårdal i spissen, tåle flengende kritikk for at de ga løperne grønt lys.

- Rennet skulle aldri blitt arrangert, fordi løypen var farlig og bidro til at to løpere skadet seg, sier Østerrikes hovedtrener Herbert Mandl.

Nicole Hesp, som altså ikke våget å kjøre etter Meissnitzers fall, mener arrangøren satte hensynet til utøverne i bakerste rekke.

- Det var et så farlig renn. Jeg kan ikke forstå hvorfor de lot det gå. For Aspen er det nok bra, men for utøverne er det forferdelig, sier hun ifølge New York Times.

- Klager alltid

Vår gamle alpinhelt Atle Skårdal forsvarer imidlertid avgjørelsen, og beskylder den østerriske treneren for å være en notorisk sytepave.

- Du klager alltid før rennene, det er ikke nytt, sa Skårdal til Mandl.

Skårdal mente også at det var delte meninger blant utøverne.

Smertehyl etter skandalerenn

- Jeg hørte en av dine løpere si på TV at det var forsvarlig å kjøre.

Skårdal understreker at beslutningen om å la løpet gå av stabelen var gjennomtenkt.

- Det er en drøy påstand å si at vi ikke bryr oss om utøverne. Vi gjør alt for å finne en god løsning, og det er mange mennesker involvert i avgjørelsene, sier han.

PS! Britt Janyk fra Canada vant, foran Marlies Schild og Renate Götschl fra Østerrike.

Smertehyl etter skandalerenn
<B>HYLTE AV SMERTE:</B> Publikum nede i målområdet fikk høre den franske jentas smertehyl via høyttalerne.
<B>FRAKTET VEKK:</B> Grimasene i ansiktet til Anne-Sophie Barthet sier det meste om hvordan hun hadde det.
<B>FALT FØRST:</B> Østerriske Alexandra Meissnitzer skadet også kneet. Etterpå nektet flere løpere å sette utfor.
<B>HER GÅR DET GALT:</B> Det blir lenge til neste gang vi får se Anne-Sophie Barthet i løypa.