Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marte Olsbu Røiseland ble verdensmester for aller første gang

Smerten bak VM-gullet

Marte Olsbu Røiselands historie er ikke som alle andre skiskyttere. Fredag kronet hun tøffe år med sitt første individuelle gull, og slår tilbake mot kritikerne.

GULLVINNER: Marte Olsbu Røiseland tok sin første individuelle gullmedalje på sprinten i Anterselva, og fikk sin velfortjente hyllest på utøverhotellet. Video/reporter: Kristoffer Løkås / Daniel Nerli Gussiås Vis mer

ANTERSELVA(Dagbladet): Marte Olsbu Røiseland har de siste årene vært helt i verdenstoppen på kvinnesiden i skiskyting, og tatt flere verdenscupseire. Men i høst slet hun med skader, sto over høydesamlinger og trente mye på egen hånd.

Mange var i tvil om hun kunne levere i VM. Men ikke bare motbeviste hun tvilerne under sprinten fredag. Hun ble individuell verdensmester for aller første gang, og viste at opplegget hun og ektemann Sverre Olsbu Røiseland har lagt opp, har vært det rette.

Men spoler vi en del år tilbake, kunne hverdagen nå brått sett helt annerledes ut for den ferske verdensmesteren, som aldri gikk et eneste juniormesterskap for Norge.

Det var hun ikke god nok til.

Hun visste knapt hva skiskyting var før tidligere landslagstrener, Roger Grubben, virkelig tok grep og fikk Olsbu Røiseland til å satse på talentet sitt.

- Jeg begynte veldig sent. Det var ikke før i 9. klasse og da visste jeg knapt hva skiskyting var. Jeg var egentlig bare veldig heldig med at Roger gikk fra å være elitetrener til å begynne som trener ved den videregående skolen jeg gikk på. Jeg visste ikke hvem han var en gang, så jeg hadde utrolig flaks, sier Olsbu Røiseland til Dagbladet.

- Jeg er utrolig takknemlig overfor Roger, og jeg hadde ikke stått her i dag om det ikke hadde vært for ham, fastslår Olsbu Røiseland.

- Hadde ikke drevet med skiskyting

Hun forteller at de to fortsatt har et tett bånd. Hun takker Grubben for at hun i dag er blant de beste i verden. Fredag var hun aller best.

- Vi har jevnlig kontakt og han er en god støttespiller for meg. Han hjelper meg fortsatt veldig mye. Roger kommer faktisk til Anterselva for å se på utover i mesterskapet, sier den karismatiske sørlendingen.

- Hvor hadde du vært om det ikke hadde vært for han?

- Jeg hadde ikke drevet med skiskyting, det er i alle fall sikkert. Jeg vet ikke om det hadde vært noe innenfor idrett heller. Det er umulig å si.

I tillegg til den tidligere landslagssjefen, har støtten på hjemmebane vært svært viktig for 29-åringens utvikling.

- Jeg var så heldig at jeg møtte mannen min på videregående. Han drev også med skiskyting og var mer seriøs. De to er de viktigste støttespillerne igjennom karrieren min. Det er «alfa omega» å ha en sånn på hjemmebane.

- Det gjør at jeg ikke får dårlig samvittighet med å være mye borte og gjøre de prioriteringene jeg må gjøre, sier hun videre.

Sverre Olsbu Røiseland var til stede under sprinten fredag, og var svært beveget i målområdet da han skjønte at det gikk mot gull for kona. Se videoen her:

GULLKLEM: Da Tiril Eckhoff og Ingrid Landmark Tandrevold sprakk totalt på stående, sto Marte Olsbu Røiseland fram på VM-sprinten i Anterselva. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Sliter med spesiell skade

I tillegg til den spesielle veien til toppen, har Olsbu Røiseland i lengre tid slitt med en noe spesiell skade. Hofteskaden, som hun presiserer at hun holder i sjakk, har gjort at hun har fått løpeforbud. Dermed trener hun mye alternativt sammenlignet med lagvenninnene.

- Jeg løper ikke, så det går en del i hoftestyrke. Selv om jeg ikke løper, funker det faktisk bra på ski. Det er det viktigste. Jeg holder skaden i sjakk med en del rehabiliterings- og avstabiliseringsøvelser, sånn at den ikke skal bli vond. Så lenge jeg gjør tiltak kjenner jeg ikke noe til den, sier skiskytteren, som før jul ofte var den raskeste i langrennssporet.

I fjor var hun den soleklart beste kvinnelige skiskytteren med norsk pass. Da ble VM en individuell skuffelse, til tross for stafettgull.

Men allerede etter dag to av VM i Anterselva står Røiseland med to av to mulige VM-gull. Det individuelle gullet satt langt inne, og etter at det var sikret, kom hun med stikk til de som har tvilt på opplegget hennes.

- Fy flate. Det tok noen år, men jeg har hatt troa hele veien, selv om det er noen som har tvilt. Jeg følte jeg ga et klart svar i dag, og det smaker ekstra godt når jeg har noen tvilere der ute, sa Olsbu Røiseland til Dagbladet like etter at gullet var sikret fredag.

Hun gikk inn i mesterskapet med lave skuldrer. Det mener hun kan ha vært en nøkkel.

- På forhånd hadde jeg bestemt meg for å ikke være så resultatorientert, men heller bare gi alt hele veien. Jeg fikk den duellen mot Dorothea Wierer som jeg ønsket meg, og fikk kjørt henne ordentlig på den siste runden.

- Jeg tenkte ikke på resultatet før jeg kom i mål. Da skjønte jeg at det kom til å bli bra, sier en strålende Marte Olsbu Røiseland.

Nå vil feltets kanskje aller raskeste være en av storfavorittene i de resterende øvelsene. Allerede i morgen venter jaktstarten, der sørlendingen går først ut.

Rennet går klokka 13.00.

Hele Norges coronakart