Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Smerud sier han kom styrket ut av spilleropprør i Hønefoss

Ville ikke vært foruten nedrykket heller.

UNGGUTTAS MANN: Leif Gunnar Smerud (t.v.) er ansatt av toppfotballsjef Nils Johan Semb - for å lede Norge til EM for U21-lag i 2017. Foto: Morten Olsen / Digitalsport
UNGGUTTAS MANN: Leif Gunnar Smerud (t.v.) er ansatt av toppfotballsjef Nils Johan Semb - for å lede Norge til EM for U21-lag i 2017. Foto: Morten Olsen / Digitalsport Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Han er bare 37 år. Men som trener har Leif Gunnar Smerud allerede opplevd å rykke opp til og ned fra Tippeligaen, han har vært med og tatt EM-bronse i kvinnelandslagets støtteapparat — og han har fått flere av sine egne spillere på nakken.

Torsdag ble han presentert som Norges neste U21-landslagssjef.

- Jeg gleder meg vanvittig, sier Leif Gunnar Smerud.

Var enig i kritikk De tre foregående sesongene var en berg-og-dalbane i Hønefoss. Det startet med opprykk til Tippeligaen i 2011. I 2012 berget klubben plassen, før 2013 kom med motgang og nedrykk. I juni i fjor meldte Nettavisen om spilleropprør på Ringerike:

Deres kilder fortalte at et overveldende flertall av førstelagsstallen ville fjerne Smerud som trener.

Den nyansatte U21-treneren bekrefter at floker måtte løses.

- Det var en prosess rundt det, og den synes jeg var god. Det er klart, i alle lag og klubber vil det være noen som ikke er helt enig i alt som skjer, og noen vil ha meninger om det. Det må en leve med, sier Smerud.

- Noe av det som kom lærte jeg masse av, og jeg regner med at jeg klarer å justere sånt ganske greit. Jeg var enig i mye av det. Iveren blir litt stor og da må en minne seg på det, og sånn som vi leverte på høsten tror jeg ingen kan si at det var de store problemene, sier Smerud — og sikter til at Hønefoss var det åttende beste laget i Tippeligaens ti siste omganger i 2013.

- Hva konkret lærte du av prosessen i fjor?

- Én ting er ikke å spille kampene for spillerne. Det er viktig å la de få uttrykke seg. Det som skjer er at en kan bli for engasjert i spillet. Det fikk vi justert ganske greit da den tilbakemeldingen kom, sier Smerud.

Styrket av nedrykket - Hvordan er du ellers kommet styrket ut av Hønefoss-tida?

- Det var tre år i toppfotballen, hvor vi rykket opp etter det første, holdt oss det andre og rykket ned det tredje. Det gir masse erfaring. På alle mulige områder har jeg lært godt. Trenererfaringsmessig var Hønefoss-tida en veldig, veldig sunn og god opplevelse, sier treneren.

- Det var et litt unødvendig nedrykk, men når det kommer litt på avstand, så er det ikke sikkert jeg ville vært det heller foruten. Det blir sagt at en trener må erfare å rykke både opp og ned, og jeg har gjort begge deler.

Tett med Høgmo Toppfotballsjef Nils Johan Semb opplyser overfor Dagbladet at Norges Fotballforbund hadde intervjuer med fem kandidater. Etter tre runder med Leif Gunnar Smerud endte de på ansettelse av rogalendingen. Etter en svak høst er løpet kjørt med tanke på å nå EM 2015 for U-landslaget, så Smerud er ansatt for å forberede laget til EM2017-kvalifiseringen.

Dermed får han en sjanse til å jobbe tett med A-landslagssjef Per-Mathias Høgmo. For et drøyt år siden var de to nær å bli ansatt som henholdsvis trener og manager i Vålerenga.

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Smerud i dag.

- Men hvor viktig har din kobling til Høgmo vært for U21-ansettelsen?

- Den var sikkert viktig i den forstand at det skal være et tett samarbeid. Men også andre trenere vil være i stand til å kunne samarbeide med ham. Jeg regner med at jeg er ansatt på grunn av det jeg kan og det jeg står for, og den jobben som skal gjøres — og at jeg passer på det, svarer Smerud.

Var ballgutt På pressekonferansen torsdag fortalte han at det første møtet han hadde med U-landslaget, var da han som 14-åring var ballgutt under OL-landskampen mellom Norge og Italia i 1991. Da vant Norge 6-0 i en aldeles vanvittig forestilling på gamle Stavanger stadion.

- Hva slags muligheter har det nåværende laget?

- Kvalifiseringen som går nå er vi egentlig ferdig med. Det blir ikke EM denne gangen, men det gir muligheter til å bygge et nytt lag. Og den muligheten skal vi ta, fastslår Smerud.

- Så er det også viktig, i den kommende perioden, å la de eldste få vise seg fram og banke hardt på døra til Per-Mathias. Og det skal jeg hjelpe dem med.

ET ÅR AV PRØVELSER: Leif Gunnar Smerud (t.v.), Øyvind Hoås, Helge Haugen og resten av Hønefoss-gjengen opplevde mye uro i 2013.   
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
ET ÅR AV PRØVELSER: Leif Gunnar Smerud (t.v.), Øyvind Hoås, Helge Haugen og resten av Hønefoss-gjengen opplevde mye uro i 2013. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart