Smilene som ikke stivner

7500 nordmenn med fullt navn og e-post adresse satt på oppfordring fra Dagbladet.no opp sitt eget landslag i løpet av et halvt døgn. Det er entusiasme, det.

HOSLE (Dagbladet): Gi og få er hovedprinsippet i Åge Hareides forandringsprosess med det norske fotballandslaget. Det er så elementært her i livet at ingen kan bli overrasket over at det fungerer. Men like fullt er det godt å se.

At de som gir, får noe igjen.

7500 nordmenn sendte ikke sine godt motiverte landslagsuttak til Dagbladet.no bare fordi de ikke hadde noe annet å gjøre. De gjorde det fordi Nye Norge og Åge Hareide har engasjert dem. Og fordi Nye Norge og den samme Hareide ikke har gravd seg ned i frykt og avsky etter det svake spillet og poenget som forsvant mellom beina på Espen Johnsen i Palermo - men i stedet stortrives i sin revansjeiver, smiler og oppfører seg som om vi vant Italia-kampen - så får de noe igjen.

7500 laguttak fra fjern og nær i løpet av 12 timer er et nasjonalt rop om at Nye Norge får flere sjanser.

Lurer ikke publikum

-  Fantastisk, sier Åge til Dagbladet.

-  Vi skal engasjere folk som bryr seg om fotball. Og jeg tror noe av grunnen til at vi engasjerer er at vi tåler kritikk.

-  Når vi spiller svakt, som i Italia, skal vi også kritiseres.

Fordi:

-  Vi tåler det, fortsetter Hareide.

-  Vi kan ikke lure publikum. Og derfor hadde jeg ikke sagt noe annet enn det jeg sa etter kampen i Palermo, sjøl om vi hadde reist hjem med ett poeng.

Håpløse alternativer

Åge Hareide bestemte tidlig at frykt for viktige kamper, eller press som vi ynder å kalle det - det alle bare føle når det drar seg til på nasjonens vegne - er nonsens.

Etter 1- 2 i Palermo lørdag kveld, og med må-vinne-kampen mot Hviterussland i kveld, kunne han ikke frontet det bedre. For folk som ikke gleder seg til det største en trener/fotballspiller kan oppleve, bør vurdere ludo.

Eller tuba - en ekspresidents lanserte fritidssyssel for A-landslagsspillere i utakt med samtidas partitur.

-  Du skal ikke bli redd når du ikke får det til og ikke presterer, sier Hareide.

-  Det er da du skal bli sulten og revansjelysten. For spillerne må tåle kritikk.

-  Vi skal ikke være redde for å spille viktige kamper - vi skal glede oss.

Vraket og blid

Til og med eksprimadonna John Carew smiler. Sjøl om han vet at han skal starte på benken. Og det etter en god kamp og et tidlig ledermål mot italienerne på Sicilia.

Som en av Norges beste spillere.

-  John er et godt eksempel på det jeg mener, sier Åge Hareide.

-  Han har skjønt at han tilhører en gruppe. Og fordi han nå gir mye av seg sjøl, får han mye tilbake fra de andre gutta.

-  Si gjerne at han blir tatt vare på.

Sigurd Rushfeldt foretrekkes i kveld av to enkle Hareide-grunner: Rushfeldt er bedre i forhold til landslagets oppspillvarianter, og John Carew har en kamp i beina.

-  Vi snakker om de to beste spissene i Norge, sier Hareide.

-  Og for John er det saften i beina som avgjør. Mens Sigurd kjenner det vi driver med best. John Carew har lært seg mye av de relasjonelle ferdighetene utenfor banen, men på banen - og det kan skyldes at han har spilt i mange kulturer - har han mye å gå på.

Men like fullt er Carew blid.

-  Han har fått en del livserfaring i det siste. Jeg håper han har lært, sier Hareide.

Det er ikke farlig å tape en fotballkamp, og det er ikke livstruende å få litt kritikk. Og derfor smiler Norge på veien mot Hviterussland.

Og av den grunn stivner ikke smilene i kveld heller.

SPORT PÅ TV

NORGE- HVITERUSSLAND

VM-kvalifisering, Ullevål Stadion i kveld kl. 20.00 på NRK 1.

MORO: Idyllen råder i den norske landslagsleiren. Her representert ved en glad Åge Hareide, under siste trening på Hoslebanen i Bærum tirsdag foran kveldens viktige VM- kvalifiseringskamp mot Hviterussland på Ullevaal.