Smilet til Astrid sier alt. Men det er ikke VM-sølvet hun jubler for

Jakten på den perfekte følelsen.

FALUN/ÖSTERSUND (Dagbladet): Therese Johaug ble verdensmester på 15 km fellesstart med skibytte i etter et perfekt disponert løp i ettermiddag.

Langt mer overraskende var det imidlertid at Astrid Uhrenholdt Jacobsen spurtet inn til sølv rett foran nesa på den svenske hjemmefavoritten Charlotte Kalla.

Etterpå fortalte Oslo-jenta at hun følte at Kalla forsøkte å sperre henne på oppløpet, men at det gjorde at hun ble provosert - og derfor klarte å ta ut enda mer.

- Dette er VM, og jeg bestemte meg for at jeg ikke ville ta det så alvorlig. Målet var å suge inn den gode atmosfæren. Jeg fikk noen skikkelige fine minner i dag, så det var fint, sa Jacobsen etter målgang.

Ikke opptatt av medaljer Astrid Uhrenoldt Jacobsen er ikke helt som den gjennomsnittlige langrennsløperen i verdenstoppen. 27-åringen har tidligere snakket om at det hun jakter i karrieren ikke er heder, ære eller medaljer, men den perfekte følelsen.

Da Dagbladet ba Oslo-jenta beskrive nettopp den perfekte følelsen i Östersund, rett før VM, sa hun det slik:

- Det er en dag hvor jeg ikke nødvendigvis føler meg så bra på oppvarming. Jeg kan føle at ting ikke er som jeg håper, men så går jeg til start, og stoler på skia og bare går. Det er sånne dager der man ikke får med seg så mye når man går. Ikke sekunderinger og tilbakemeldinger - egentlig ingenting - og jeg bare treffer helt riktig teknisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PALLEN: Therese Johaug (i midten), Astrid Uhrenholdt Jacobsen (t.v.) og Charlotte Kalla jubler for henholdsvis gull, sølv og bronse etter dagens 15 kilometer fellesstart med skibytte i ski-VM. Foto: AP / Matthias Schrader / NTB Scanpix
PALLEN: Therese Johaug (i midten), Astrid Uhrenholdt Jacobsen (t.v.) og Charlotte Kalla jubler for henholdsvis gull, sølv og bronse etter dagens 15 kilometer fellesstart med skibytte i ski-VM. Foto: AP / Matthias Schrader / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg leser terrenget godt og velger å gå riktig overalt. Og selvsagt så fungerer kroppen. Det er som en liten boble, en følelse der du har både propper i ørene og skylapper. Jeg får ikke med så mye annet enn min egen følelse av å presse meg selv.

Handler om opplevelsen - Ender du alltid på pallen når du har den følelsen?

- Jeg tror ikke det er sånn at hvis jeg får den, så vinner jeg. Poenget er at når jeg opplever det, så blir det for dumt å ødelegge den opplevelsen med hva alle andre har gjort. Å bli skuffa for å bli et nummer man ikke hadde lyst til å bli går ikke. Idrett for meg er å bli så god jeg kan bli og noe bedre enn det går ikke. Jeg kan ikke gjøre noe med det hvis det er to, tre, fire eller ti andre som er bedre enn meg, sier Heming-jenta.

I dag var det bare én løper som var bedre enn Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Det sikret henne den første individuelle mesterskapsmedaljen på distanseløp i karrieren.

Hun har riktignok VM-gull fra 2007, men seieren i Japan kom på sprinten.

- Det var bare gøy Jacobsen svarer dette da Dagbladet spør om hun hadde den perfekte følelsen i Falun i dag:

- Ja, det var veldig nær i hvert fall. Hvis det skulle vært helt, helt perfekt, så skulle jeg kanskje følt meg litt råere opp «Mördarbacken». Jeg hadde det kjempegøy, altså. Jeg koste meg hele veien, noe som kanskje høres litt rart ut når man er så sliten at man ikke vet helt hvor man skal gjøre av seg. Det var bare gøy, sier hun til Dagbladet.

Og litt typisk for 27-åringens del kom sølvet etter et veldig spesielt år i livet hennes. Under OL i Sotsji mistet hun broren og i mars i fjor krasjet hun stygt i Holmenkollen.

Inneværende sesong startet dårlig, og etter en svak start på Beitostølen,valgte hun å ta ei treningspause.

Det var lenge usikkert på om hun i det hele tatt ville kvalifisere seg til VM, men etter å ha droppet Tour de Ski og flere andre verdenscuprenn, fant hun formen på familiehytta på Skeikampen etter nyttår.

Hadde ikke trua Hun innrømmer i dag at hun før jul ikke trodde på at følelsen skulle komme her i Falun.

- Definitivt ikke. Da jeg skulle prøve å gi skirenn på Lillehammer i desember var jeg vel alt annet enn imponerende. Samtidig hadde jeg ikke tatt noe standpunkt til om det skulle gå eller ikke gå. Det jeg er flink til er å holde mulighetene oppe og se at ingenting er umulig, sier hun.

- Hvordan har det siste året vært?

- Det har vært mange oppturer og for så vidt en del nedturer også, men jeg tror at jeg har lært veldig mye av det, og det er at det er morsomt å prestere i idrett. Jeg må bare være fornøyd med jobben jeg har gjort. Jeg har turt å gå egne veier og jeg har turt å følge de planene som ble lagt med trenerne, og jeg får veldig godt betalt for det. Jeg har sett på det som en stor prestasjon bare å komme hit og tørre å gjøre den jobben jeg har gjort, sier hun.

Etter dagens sølv, virker det sikkert at Astrid Uhrenholdt Jacobsen får flere sjanser til å oppnå den perfekte følelsen i løpet av VM.

Nå skal det nemlig mye til for at hun ikke går stafetten førstkommende torsdag.