Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Smilte seg til suksess

Morten Gamst Pedersen har registrert at Lars Iver Strand er sjokkert over forskjellen på Tippeligaen og Premier League. Nå ber Gamsten sin tidligere lagkamerat om å senke skuldrene og smile.

MDINA (Dagbladet): Det var i Dagbladet lørdag Tromsøs Lars Iver Strand snakket om det store spranget fra Norge til England. Og hvor tøff han mener overgangen var for sin tidligere lagkamerat. For den Gamsten som var brilliant i Norge var plutselig knapt dugelig til noe da Graeme Souness valgte Newcastle og Blackburn hentet Mark Hughes til Ewood Park.

-  Det var tøft, innrømmer Morten Gamst Pedersen. -  Og overgangen fra Norge til England er stor. Men jeg ble ikke skremt sjøl om taklingene var hardere, tempoet høyere og det generelle nivået noen hakk over det jeg var vant til.

-  Jeg gikk bare på treningene med et smil og tenkte at det eneste jeg kunne gjøre var å overbevise dem om at jeg er god nok.

Den rette innstillingen

I november, da Norge møtte Australia i London, var han ikke god nok. For to og en halv måned siden var Morten Gamst Pedersen en frustrert fotballspiller utenfor Blackburns lagoppstillinger. Og han ga uttrykk for det også, og sa at han måtte tenke seg nøye om hvis det ikke dukket opp en åpning i managerens tanker og ideer.

I dag får han nesten bare skryt.

-  Jeg tror nok innstillingen min hjalp meg, sier han til Dagbladet. -  Og tilfeldighetene. Men sånn er fotballen - det gode kan skje når du minst aner det.

-  Hvis du viser omgivelsene at du virkelig vil.

Opp tre kilo muskler

Morten Gamst Pedersen har lært seg fotballdansen to trinn fram og ett tilbake.

-  Jeg har utviklet meg, sier han. -  Jeg er en bedre fotballspiller nå enn da jeg reiste fra Tromsø i fjor høst. Jeg tåler et høyere tempo og trenger mindre tid enn før.

Morten Gamst Pedersen har lagt på seg tre kilo i Blackburn. Og det er ikke fett.

-  Nei, muskler, sier han. -  Og jeg ser det også når jeg ser bilder fra et halvt år tilbake. Jeg har fått større lår - du kan gjerne si at jeg har fått litt mer trøkk i meg.

Selvskreven i to lag

Som selvskreven venstrekant når Åge Hareide i morgen kveld sparrer det laget som skal møte Moldova i VM-kvalifisering 30. mars, er Morten Gamst Pedersen lykkelig tilbake på landslaget. Lykkelig fordi han føler seg trygg både i Blackburn og for Norge. Og så fort kan det gå når alt som var feil for to måneder siden blir riktig.

Fordi du ikke gir opp og begynner å sutre.

-  Min oppfordring til andre som får sjansen, er å ta den, sier Morten Gamst Pedersen. -  Man må ikke være redd for å prøve. Men det handler ikke bare om den harde jobbinga på treningsfeltet - det handler også veldig mye om å tilpasse seg i et nytt land og en ny kultur. Ikke minst fotballkultur.

Hvilket Gamsten utdyper slik:

-  Det er ikke alle i England som skiller mellom trening og kamp. Det skjer at du får 12 knotter bakfra på trening. Men sånn er det bare - det smeller bra. -  Det er det viktig å bli vant til.

SMILET VAREMERKE: Smilene var på plass da Morten Gamst Pedersen og John Arne Riise trente med landslaget på Malta i går. Smile gjør Gamsten også i Blackburn. - Jeg gikk bare på treningene med et smil og tenkte at det eneste jeg kunne gjøre var å overbevise dem om at jeg er god nok, sier han.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media