Klæbo slår tilbake mot russisk-kazakhstansk kritikk

Smirnov og Vylegzjanin kritiserer Klæbo

Langrennslegendene Vladimir Smirnov og Maksim Vylegzjanin mener Johannes Høsflot Klæbo først og fremst er en sprinter. Klæbo er uenig og slår tilbake.

DUELL: Maksim Vylegzjanin (t.h.) ble bedre av å kunne konkurrere mot Petter Northug - og tror Aleksandr Bolsjunov og Johannes Høsflot Klæbo vil pushe seg på tilsvarende vis. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DUELL: Maksim Vylegzjanin (t.h.) ble bedre av å kunne konkurrere mot Petter Northug - og tror Aleksandr Bolsjunov og Johannes Høsflot Klæbo vil pushe seg på tilsvarende vis. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1996-modellene Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov er herrelangrenns to aller største giganter i den epoken av skihistorien vi nå er inne i.

Klæbo har allerede 36 individuelle verdenscupseire på CV-en, mens Bolsjunov har 26. Begge har vunnet både Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt, men det er foreløpig Klæbo som står med mesterskapsgullene.

Der Bolsjunov har fire VM-sølv og tre OL-sølv fra de siste to mesterskapene, har Klæbo fire VM-gull og tre OL-gull (alle på sprint, lagsprint og stafett).

OVERLEGEN: Skiløper Eirik Mysen lar seg begeistre av prologen til storfavoritt Johannes Høsflot Klæbo. Video: NRK. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Før handlet langrennssporten om duellen mellom Petter Northug mot Aleksandr Levkov, Dario Cologna eller meg - og nå handler det om Klæbo mot Bosjunov. Det er en heftig duell, sier Maksim Vylegzjanin til Dagbladet.

Den russiske langrennslegenden tok mange sølv bak Northug på tremil og femmiler. Vylegzjanin mener at Klæbo - som allerede er tidenes beste langrennssprinter - er enklere å sette på plass i distanserenn enn det Northug var i Mosvik-ekspressens storhetstid.

- Klæbo er enda mer en sprintertype enn Petter Northug. Han behersker foreløpig bare de kortere distansene. På lengre distanser er Bolsjunov flere hakk bedre. Northug var også en bedre distanseløper enn det Klæbo er per nå, mener Vylegzjanin og begrunner det slik:

- Northug klarte å tette store luker i distanserenn og var veldig god på både tremil og femmil. Klæbo har ikke vist det nivået ennå. Han er først og fremst best i sprint, hvor han til gjengjeld er ekstremt god.

Smirnovs dom

Også Bjørn Dæhlies store østeuropeiske rival, Vladimir Smirnov, er av samme oppfatning.

Selv om Høsflot Klæbo har blitt OL- og VM-konge i de to siste mesterskapene - og startet inneværende VM med et nytt sprintgull på torsdag - har han foreløpig ingen individuelle medaljer i distanserenn å vise til, før trønderen får en ny sjanse på 30 kilometer fellesstart med skibytte på lørdag.

- Klæbo kan si hva han vil, men per i dag er han først og fremst en strålende sprinter. I kortere fellesstarter er han også en mann å regne med i seierskampen, sier Smirnov.

SPRINTER-PÅSTAND: Vladimir Smirnov, her sammen med eks-rivalen og kameraten Bjørn Dæhlie, mener Johannes Høsflot Klæbo først og fremst er god i sprintlangren. Foto: Dagbladet / ALL OVER PRESS
SPRINTER-PÅSTAND: Vladimir Smirnov, her sammen med eks-rivalen og kameraten Bjørn Dæhlie, mener Johannes Høsflot Klæbo først og fremst er god i sprintlangren. Foto: Dagbladet / ALL OVER PRESS Vis mer

- Han minner sånn sett om Petter Northug, som også var god i sprinter og fellesstarter. Men Northug var noen hakk bedre i distanselangrenn. Bolsjunov er utvilsomt eneren når det skal gås langt.

Klæbos svar

Da Dagbladet konfronterte Johannes Høsflot Klæbo med utspillene til Vylegzjanin og Smirnov, var ikke trønderen helt enig. 24-åringen har tross alt vunnet verdenscupen sammenlagt og Tour de Ski.

- Ja, jeg har vunnet klart flest sprintrenn. Men man vinner ikke Tour de Ski og verdenscupen totalt, om man ikke er god også på distanserenn. Jeg har først og fremst en jobb å gjøre på 15 kilometer fristil intervallstart, erkjenner Klæbo overfor Dagbladet.

Han jobber målrettet for å ta steg for steg og bli enda mer komplett som langrennsløper.

- Jeg gjør det jeg kan for å bli en bedre distanseløper. Hvis jeg må velge mellom sprint og distanserenn og vinne det, velger jeg sprint, fordi jeg synes det er en kulere øvelse. Samtidig vil jeg være en komplett løper og kunne vinne distanseløp, sier Klæbo.

- Jeg vil bli en bedre distanseløper, men ikke helt på bekostning av sprint. Bolsjunov var hvassere i sprint i sine første to år enn i fjor. Sprintmessig tapte han litt for å bli bedre distanseløper. Han vant verdenscupen på det, men det er en balansegang, sier 24-åringen.

BLODIG SPØK: Det var ikke alle som skjønte Udnes Weng-tvillingenes spøk etter sprinten i i går, Julia Stupaks fanskare strekker seg inn i løypene i Oberstdorf og Petter Northug får gode tilbakemeldinger på sin siste reklamefilm. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Niskanens vurdering

Iivo Niskanen forstår hva Vylegzjanin og Smirnov mener, selv om finnen hyller Klæbo som et unikum og en seiersmaskin av den helt sjeldne sorten som verden ikke har sett maken til i utvalgte deler av langrennssporten.

Niskanen frykter likevel ikke Klæbo nevneverdig om trønderen skal gå femmila i VM, som er finnens hovedprioritet.

- Klæbo har alltid så mange gull før femmila i mesterskap, så da er han nok ikke så sulten lenger som alle oss andre som har vunnet mindre. Jeg tror Pål Golberg og Emil Iversen blir harde å slå; det er 100 prosent sikkert! sier Niskanen til Dagbladet.

FORBILDE: Karstein Johaug avslører hvilken mannlig skiløper søsteren Therese ser opp til. I studio: Karstein Johaug, Kristoffer Løkås og Øyvind Godø. Foto: Dagbladet / NTB Vis mer

Klæbo vil ikke ofre sine hurtige sprintegenskaper for å bli enda bedre i distanselangrenn. Utviklingen i lengre renn skal ikke gå på bekostning av sprintegenskapene.

Totalen av Klæbos repertoar har - til tross for noen utfordringer på 15 kilometer fristil intervallstart og femmil - et spekter som har gjort ham til verdens beste langrennsløper i flere sesonger, fram til Bolsjunov overtok den tronen forrige vinter.

Klæbos filosofi

Høsflot Klæbo tydeliggjorde sin filosofi med å forlate allroundlandslaget og bytte til sprintlaget før forrige sesong.

- Det er kulere å vinne sprintrenn. Det er råere og mann mot mann med tette dueller og taktiske element. Hvis jeg må velge mellom å vinne sprint- eller distanserenn, velger jeg sprint, fordi jeg synes det er en kulere øvelse. Samtidig vil jeg være en komplett løper og kunne vinne distanseløp også, forklarer Klæbo.

- Det er egentlig flere allroundere på sprintlaget enn på allroundlaget?

- Allrounderne er på sprintlaget, ja. Det er godt observert. Alle på laget trener allround. Vi trener ikke sprintspesifikt, men tenker helhet, sier Høsflot Klæbo.

Maksim Vylegzjanin påpeker samtidig at han har stor respekt for Klæbo, selv om han mener Bolsjunov er enda råere på distanserenn.

Han tror den norsk-russiske duellen dem imellom, vil løfte både Bolsjunov og Klæbo til nye høyder.

Slik var det i hvert fall for russeren i konkurransen mot Northug.

- Northug motiverte meg til å bli bedre og bedre. De gangene jeg slo ham, betydde det ekstra mye for meg, har Maksim Vylegzjanin tidligere sagt til Dagbladet.

- Jeg likte virkelig godt å konkurrere mot ham. Northug var en morsom showmann som skapte mye action i løypa. De tror jeg de fleste langrennsinteresserte russere satte pris på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer