Smith ville sende Rooney utpå som 14-åring

Har aldri sett et større talent.

TATT TIL NÅDE: Wayne Rooney sto over Premier League-kampen lørdag, i kveld er han tilbake mot skotske Rangers. Foto: REUTERS/Phil Noble
TATT TIL NÅDE: Wayne Rooney sto over Premier League-kampen lørdag, i kveld er han tilbake mot skotske Rangers. Foto: REUTERS/Phil NobleVis mer

||| • Fotballstudio: Champions League fra kl. 20.45

(Dagbladet): Walter Smith har løftet ni ligatrofeer som Rangers-manager.

Men han var også Everton-sjef mellom 1998 og 2002, da Wayne Rooney spilte på klubbens guttelag.

Før Champions League-møtet med Manchester United på Old Trafford i kveld forteller 62-åringen at han ble oppmerksom på Rooney lenge før han debuterte på A-laget under etterfølgeren David Moyes.

Skolegutt Smith så Rooney briljere så voldsomt på U-laget at han ønsket å bruke ham i Premier League som 14-åring, skriver The Times (abonnements-tjeneste).

KJENTE ROONEY SOM GUTT: Rangers-manager Walter Smith (t.v) og stopper David Weir var begge i Everton da Wayne Rooney storspilte i aldersbestemte klasser. Foto: AP/Jon Super
KJENTE ROONEY SOM GUTT: Rangers-manager Walter Smith (t.v) og stopper David Weir var begge i Everton da Wayne Rooney storspilte i aldersbestemte klasser. Foto: AP/Jon Super Vis mer

- Jeg hadde lyst til å bruke ham på førstelaget, men vi fikk ikke lov fordi han fortsatt gikk på skolen. Han var et helt spesielt talent, og han er fortsatt en spesiell spiller, sier Smith til avisa.

Også overfor The Guardian bekrefter Smith at bare regelverket hindret en rekordtidlig debut for Rooney på Goodison Park.

- Han var en fantastisk ung spiller, den beste jeg har sett i hele min karriere. Det er ingen tvil om at han preger fotballen, og han har mye igjen å spille framover, sier Smith.

Rooney spilte ikke mot nettopp gamleklubben Everton lørdag, offisielt fordi manager Alex Ferguson ville skåne ham for hetsen fra publikum.

I kveld starter 24-åringen på topp, og Smith tror ikke det gavner Rangers at England-spissen er midt oppe i en prostitusjons-skandale.

- Alle elsket Rooney - Det er ingen fordel for oss. Wayne Rooney spiller for Manchester United. Vår jobb er å klare å matche dem, og det er hva vi skal gjøre, sier Smith til The Independent.

Også Rangers-stopper David Weir (40) har en bakgrunn i Everton, han var der da Rooney fikk sin debut.

BERØMT MÅL: Slik feiret Wayne Rooney scoringen sin for Everton mot Arsenal i 2003. Foto: REUTERS/Kieran Doherty
BERØMT MÅL: Slik feiret Wayne Rooney scoringen sin for Everton mot Arsenal i 2003. Foto: REUTERS/Kieran Doherty Vis mer

- Han var bare 16, men han gikk rett inn som det var det mest naturlige i verden. Han scoret noen flotte mål, noen berømte mål som det mot Arsenal. Det skjøt fart på karrieren hans. Siden har han bare blitt bedre. Alle elsket ham, og det er flott å se ham gjøre det så bra. Jeg er ikke sikker på om det er en fordel for meg å ha spilt med ham, sier Skottland-stopperen.

Rooney var tilbake på trening i går, og må forberede seg på sjikane fra de tilreisende Rangers-supporterne i kveld. Weir tror tilrop kan virke mot sin hensikt.

- Jeg tror vi ikke trenger å gi ham oppmuntring. Han er allerede en av verdens beste spillere.

TIL ÆRE FOR ROONEY: Everton-fansen stilte med effekter egnet til Rooney-terging lørdag, men spissen ble igjen i Manchester. Foto: AFP/PAUL ELLIS
TIL ÆRE FOR ROONEY: Everton-fansen stilte med effekter egnet til Rooney-terging lørdag, men spissen ble igjen i Manchester. Foto: AFP/PAUL ELLIS Vis mer