STJERNE: Den australske midtbanespilleren Mustafa Amini la ut denne videoen etter at laget hans AGF Aarhus sikret bronse i den danske Superligaen. Video: @mustafaamini. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Smittebombe i norsk feriefavoritt

AGF Aarhus-supporterne samlet seg for å feire sin første medalje på 23 år. Nå skyter smittetallene i byen til værs.

Publisert
Sist oppdatert

Smittetallene i Aarhus har mangedoblet seg over helgen. Hele 50 av 207 nye smittetilfeller i Danmark kan spores til byen øst på Jylland.

Det sammenfaller med at det i helgen er en uke siden byens stolthet AGF Aarhus sikret sin første medalje i Superligaen på 23 år. Den historiske begivenheten førte til at supporterne ikke klarte å holde seg hjemme.

Smittebombe i norsk feriefavoritt

Flere tusen samlet seg på Rådhusplassen i den norske feriefavoritten og feiret til langt på natt. På bildene er det tydelig at de færreste klarte å opprettholde avstanden til hverandre.

Én uke etterpå begynner konsekvensene å melde seg for den danske byen. Faktisk er økningen så stor at hvis Aarhus hadde vært et eget land hadde både danske og norske myndigheter frarådet ikke-nødvendige reiser dit.

I Norge hadde Aarhus havnet på listen over røde land ettersom det er registrert mer enn 20 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere den siste uka.

«Medaljene fikk de hvites tilhengere til å søke mot Rådhusplassen i Aarhus, hvor coronavirus, avstand og forsamlingsforbud tilsynelatende var en by i Russland», skriver Danmarks Radio (DR) om smitteoppblomstringen.

- Blir klokere de neste dagene

Om feiringen på Rådhusplassen spiller inn i smittetallene er derimot for tidlig å si ifølge Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Pasientsikkerhet i Danmark.

- Det kan vi ikke si noe om på nåværende tidspunkt, men vi blir klokere på det i løpet av de neste dagene eller kanskje allerede i morgen, sier Petri til DR.

Styrelsen for Pasientsikkerhet er i gang med å danne seg et overblikk over smittekildene og finne hvilke kontakter de har hatt siden bronsefeiringen.

- Vi er meget bevisst på det som skjer i Aarhus og i disse timene er folkene i styrelsen i gang med å klarlegge om det er snakk om en isolert gruppe i Aarhus, eller om det er mer spredt, sier Petri.

Lektor ved institutt på naturvitenskap og miljø ved Roskilde Universitet, Viggo Andreasen, er ekspert på epidemier og mener Aarhus er et eksempel på at smitteoppblomstring kan akselere og utløse mange faktorer på kort tid.

- Det viser at det kan gå veldig fort. Det er nok i en eller annen grad en superspredningsbegivenhet som har funnet sted, sier Andreasen også til DR.

Fem studenter testet positivt

Samme helg som fotballsupporterne samlet seg i Aarhus var 80 studenter ved Aarhus Universitet samlet til et arrangement. Flere av deltagerne har vist seg i etetrtid å ha blitt smittet av coronaviruset.

- Vi har fått vite i dag at det er fem studenter som har testet positivt. Syv av studentene ved arrangementet har foreløpig ikke blitt testet, sier instituttleder Peter Munk Christiansen til Lokalavisen Aarhus.

AGF Aarhus er trent av tidligere Strømsgodset-trener David Nielsen som nylig har blitt koblet til den ledige trenerjobben i Brann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer