Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Smøreekspertene aner ikke hvem som snyter Norge

Minst to leverandører holder igjen.

FÅR IKKE DET BESTE: Smøresjef Knut Nystad (t.h) kom med forklaringen på smøretabbene i dag. Ikke alle eksperter tror på den. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FÅR IKKE DET BESTE: Smøresjef Knut Nystad (t.h) kom med forklaringen på smøretabbene i dag. Ikke alle eksperter tror på den. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/SOTSJI (Dagbladet): I dag tidlig kom den norske smøresjefen med den uvelkomne avsløringen.

De norske langrennsløperne må nøye seg med det neste beste under skiene. Andre nasjoner får bedre smøring, det er forklaringen på smøretabbene lørdag og søndag.

Etter det Dagbladet forstår er det produkter fra minst to leverandører som Norge ikke har fått tilgang på under de varme, våte forholdene i de russiske OL-fjellene.

Tviler på forklaringen
Terje Langli var norsk smøresjef fram til 2006, da han ble erstattet av nettopp Knut Nystad. Den tidligere norske verdensmesteren jobber nå for smøreleverandøren Vauthi, og er skeptisk til forklaringen fra smøresjef Nystad.

- Jeg kan ikke forstå at det er årsaken. Jeg tviler på at det er problemet i Sotsji. Petter hadde jo gode ski med fabrikkslip, med et produkt på toppen, sier Langli til Dagbladet og fortsetter:

SMØREFORFATTER: Jørgen Aukland (t.v), her med bror Anders, står bak Smøreboka. Han sier at revolusjonerende produkter kan gi et stort forsprang. 
Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
oct@dagbladet.no
SMØREFORFATTER: Jørgen Aukland (t.v), her med bror Anders, står bak Smøreboka. Han sier at revolusjonerende produkter kan gi et stort forsprang. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet [email protected] Vis mer

- Det finnes mange gode produkter fra mange leverandører, jeg synes det er rart. Jeg synes det er merkelig hvis dette er hovedforklaringen deres.

- Hva tror du er problemet?

- Mye tyder på at det er et slip-problem, og det har vært problemet både i langrenn og skiskyting, de jobber under samme paraply i skliprosjektet. Jeg skal ikke være for sikker, men jeg tror smørerne sitter på nok produkter. Normalt skal vi takle dette føret.

Vet ikke svaret
Han har selv fått grov kjeft som smøresjef under OL i Torino, og vet at smørerne har tøffe dager i mesterskapet.

- Ingen tvil om det. Det tøffeste er når de ikke vet hva problemet skyldes. Det er tydelig at de ikke vet svaret.

SKEPTISK: Terje Langli mener Petter Northugs gode ski, fabrikkslipt av Fischer, slår hull på teorien om at manglende produkter ligger bak langrennssvikten. Foto: Daniel Sannum Lauten/ Dagbladet
SKEPTISK: Terje Langli mener Petter Northugs gode ski, fabrikkslipt av Fischer, slår hull på teorien om at manglende produkter ligger bak langrennssvikten. Foto: Daniel Sannum Lauten/ Dagbladet Vis mer

Jørgen Aukland har skrevet «Smøreboka» sammen med storebror Anders og konkurrerer selv i langløp. Han kjenner smøreproblemene bare gjennom media og aner ikke hvilken supersmørning Norge snytes for.

- Nei, det vet jeg ikke. Men hvis de norske ikke har de beste produktene er det vanskelig å få de beste skiene.

- Dette er ingen bortforklaring fra smøresjefen?

- Det vil jeg ikke si. Det har hendt før at det kommer noe helt revolusjonerende som gir store utslag. Men det høres rart ut at Norge ikke skal få tilgang på det andre nasjoner har.

SVENSK SØLV: Christer Majbäck (t.v)  vant sølv da Langli tok VM-gull i 1991. Svensken er ikke overbevist om at Norge mangler noe i smørebua.
Foto: Terje Bendiksby / NTB / SCANPIX
SVENSK SØLV: Christer Majbäck (t.v) vant sølv da Langli tok VM-gull i 1991. Svensken er ikke overbevist om at Norge mangler noe i smørebua. Foto: Terje Bendiksby / NTB / SCANPIX Vis mer

Norge har brukt opptil 30 millioner kroner på prosjektet «Ski 2014», for å nettopp sikre best mulige ski i OL.

Norge har ikke fått
- Hvis det er noe helt nytt som virker bra på forholdene, så kan det absolutt være en forklaring. Da er det mange land som har det produktet, og Norge er ett av få land som ikke har det, sier Aukland som legger til:

- Jeg tviler på at det er den hele forklaringen. Da Norge gjorde det bra på hjemmebane i VM, så var det ikke så mye snakk om skiene. Det er lett å ta smøreteamet når det går dårlig. De gjør så godt de kan.

Svenske Christer Majbäck er gründer og smøreekspert i Skigo. Han har gitt det norske teamet prøveprodukter på festesmøring, men ikke på glid.

- Nei, jeg vet ikke hva Norge ikke har fått av produkter. Men det er ulikt hvordan lagene jobber, om de er nysgjerrige på nye produkter, sier stafettverdensmesteren til Dagbladet.

Hemmeligheter
Han minner om at løperne på skia er det aller viktigste i langrenn.

- Alle lag har hemmeligheter og prøver å skaffe seg forsprang. Det er kjempevanskelig å si hva som har skjedd her, men man må huske på at løperne er avgjørende. På den annen side kan ikke alle de norske være ute av form, så noe kan skyldes struktur og smørning, sier Majbäck.

- Du tror Norge løser det før de siste distansene?

- Jeg håper Norge løser dette, vi får håpe at det er den beste som vinner.

Hele Norges coronakart