LØSE SMIL: Øystein Pettersen var i storform da han og Petter Northug fortalte om opplevelsen av å vinne OL-gull.

Foto: ARNT E. FOLVIK
LØSE SMIL: Øystein Pettersen var i storform da han og Petter Northug fortalte om opplevelsen av å vinne OL-gull. Foto: ARNT E. FOLVIKVis mer

Smører-pappaen jublet for Pølsa

- Kun det å bli far er større enn dette, sier Ole-Jørgen Pettersen.

||| WHISTLER (Dagbladet): Ole-Jørgen Pettersen hadde tatt turen ut av den norske smørebua for å se sønnen Øystein «Pølsa» Pettersen kjempe om sprintgullet sammen med Petter Northug.

Det ble en opplevelse han aldri vil glemme.

- Forbannet heldig

- Det er uvirkelig alt sammen. Tenk å være så forbannet heldig å oppleve noe sånt. Øystein har vært plaget med skader og småuhell de siste årene. Og så blir det gull nå.

Ole-Jørgen Pettersen har permisjon fra jobben som kultursjef i Grorud Bydel i Oslo. Gjennom hele vinteren har han vært en del av langrennstroppens smøreteam med ansvar for glid og struktur.

1. april er han tilbake i vanlig jobb - med mange opplevelser lagret på harddisken.

Imponert over Ola
Pappa Pettersen er imponert over at Ola Vigen Hattestad som var uttatt til å gå på det norske teamsprintlaget mens sa fra seg plassen fordi han mente Øystein var i bedre form.

- Jeg tror ikke det mange skiløpere som ville gjort dette. Det forteller hvor stor Ola er som idrettsutøver.

Smører ikke Øystein ski
- Er det du som smører skiene til Øystein?

- Nei, vi er for så vidt borti de fleste skiene, men jeg har hatt tett kommunikasjon med smørerne som har ansvaret for Øysteins ski, smiler Pettersen senior.

- Det var fantastisk å se dette. Ikke minst Petter Northug som dro det hele hjem. Han er jo fra en annen planet. Det er det mange som er glade for i dag.

STOLT FAR: Pappa Ole-Jørgen Pettersen jublet for gull sammen med mental trener Anne Marte Pensgård
Foto: ARNT E. FOLVIK
STOLT FAR: Pappa Ole-Jørgen Pettersen jublet for gull sammen med mental trener Anne Marte Pensgård Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

Som en apekatt
Det var også Øystein Pettersen, som tross sin egen utmattelse var oppe og hoppet da Northug gikk siste etappe.

- Da Petter var først i siste sving tenkte jeg at de andre gutta skulle få svette på ryggen hvis de ville ta det. Jeg visste jo at Petter var veldig god, men han måtte like fullt gjøre en superjobb for å slå de to andre, som er fryktelig gode skiløpere, sier han.

- Hvordan hadde du det da Northug gikk den aller siste etappen?

- Første delen av løpet lå jeg og gulpet melkesyre.- Den andre delen løp jeg rundt som en apekatt som ikke hadde fått bananer på en stund. Jeg var helt krakilisk. Jeg husker egentlig ikke så veldig mye av det, sier Øystein Pettersen.

Fest i heimen
Selv om han sto ute på arenaen og jublet sammen med det norske teamet, gikk det lang tid før Ole-Jørgen Pettersen fikk se sønnen etter triumfen.

- Vi sa vel gratulerer begge to. Så ga vi hverandre en real klem.

Hjemme i Gjerdesmutten 22 på Ammerud i Oslo var det liv i stua mens gulløpet pågikk.

- Jeg har fått rapporter om fullt kaos i heimen. Hele gata var samlet foran tv-apparatene hjemme i stua. I dag gikk det i champagne.

- Og i kveld blir det vel et lite glass cognac på meg også, smiler den smørende pappa Pettersen.