Smøresjefen garanterer smørebom i VM

Aldri har så mange nordmenn vært opptatt av været i Japan.

SAPPORO (Dagbladet.no): Norges nye smøresjef i langrenn, Knut Nystad, er usikker. Han er nemlig ekstremt opptatt av det vi nordmenn liker aller best: Været.

I Sapporo er det nemlig så mye vær at Nystad og gutta som sørger for verdens beste langrennsski ikke helt vet hva de skal legge på for å sikre norsk heder og ære i ski-VM.

Og når det gjelder smørebommer har de norske langrennsgutta god mesterskapserfaring. Det har for så vidt Nystad også, selv om han var en av vinnerne da det gikk som verst for nordmennene i Torino-OL.

Den gangen stoppet Odd-Bjørn Hjelmeset og de andre klassikerne opp i snøværet i Pragelato, mens Nystad var ansvarlig for amerikanernes ski. Men amerikanerne stoppet ikke opp.

- Vi hadde bra ski, vi hadde det, sier han til Dagbladet.no med et smil.

- Har jobb etter VM

Siden den gang er Terje Langli byttet ut som smøresjef med Nystad, og sånn sett har han kanskje grunn til å smile av den norske fadesen den gang. Og etter skyllebøtta Langli fikk, vet han også at jobben som smøresjef for det norske langrennslandslaget ikke er for folk som setter jobbsikkerhet i første rekke.

- Jeg er glad Adecco (vikarformidlingsbyrå, red.anm.) er hovedsponsor for det norske landslaget. Da er vi i hvert fall sikret en jobb etter VM også, gliser Nystad.

Smøresjefen garanterer smørebom i VM

Ifølge sportssjef Åge Skinstad er været nemlig på et annet lag enn skismørernes i tida som kommer.

- Torsdag er det meldt pluss tre grader og ingen nedbør, mens det på lørdag er meldt 14 centimeter snø, sier Skinstad.

- Bare ti minutter med sol på snøen gjør at det er et helt annet føre enn da vi begynte. Da er det umulig å ha gode ski, fortsetter han.

Forberedt på skibytter

Gode ski er som kjent blitt helt avgjørende i langrennssporten, og med Skinstads værmeldinger blir det endelige valget av ski tatt minutter før løperne skal i aksjon. Om du skulle slumpe til å se Jens Arne Svartedal løpe forvirret rundt i startområdet er det sannsynligvis fordi han ikke vet hvilke ski han bør bruke.

- Som utøver må vi være forberedt på at skiene kan byttes ut rett før start, sier Svartedal til Dagbladet.no, og legger til at det viktigste de aktive kan gjøre er å holde hodet kaldt.

- Utfordringen her er at snøen er veldig tørr når den kommer ned, men den blir fort bløt på bakken. Da får vi tørr snø oppå bløtt underlag, og det er en utfordring. I tillegg skifter været hele tida, sier Nystad.

Smøresjefen garanterer overfor Dagbladet.no at det blir smørebommer i løpet av VM-dagene. Han håper bare det ikke blir hans elever som får tråe ski.

- Det kan jo se ut som om vi gjør en dårlig jobb når folk kommer med ymse resultater oppver bakkene. Det blir spennende å se, men vi føler vi har god kontroll, sier Nystad til Dagbladet.no.

KJENNER PÅ SNØEN: Smøresjef Knut Nystad sjekker snøen i VM-byen. Han legger ikke skjul på at de står overfor store utfordringer.
IKKE PÅ VÅRT LAG: Sportssjef Åge Skinstad sier føret i Sapporo kan forandre seg på ti minutter.