Dagbladet retestet Tom Idar Haugens blod:

Smøresjefen sluttet etter fluorsjokk

Tom Idar Haugen ble så skremt av blodprøvene han avla som profesjonell smører, at han sluttet tvert med fluorsmøring. Dagbladets blodprøver av ham tre år etter gjør ham optimistisk.

TOK NY TEST: Tidligere smøresjef for skiskytterne og kombinertløperne, Tom Idar Haugen, sluttet helt med fluorprodukter i 2016 etter høye fluornivåer i blodet. I høst lot han seg teste av legespesialist Bård I. Freberg på oppdrag fra Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TOK NY TEST: Tidligere smøresjef for skiskytterne og kombinertløperne, Tom Idar Haugen, sluttet helt med fluorprodukter i 2016 etter høye fluornivåer i blodet. I høst lot han seg teste av legespesialist Bård I. Freberg på oppdrag fra Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SJUSJØEN (Dagbladet): Da Tom Idar Haugen brått sluttet som smøresjef for det norske skiskytterlandslaget etter VM i Oslo i 2016, var den offisielle grunnen, nær sagt som vanlig, at han «ønsket å prioritere familien og å bruke mer tid samme med barna».

Nå avslører han overfor Dagbladet hva den egentlige grunnen var:

- Jeg ga meg på grunn av prøveresultatene, sier Haugen til Dagbladet, og snakker om blodprøvene som ble tatt av ham mellom 2007 og 2010.

Prøvene ble tatt i forbindelse med Statens Arbeidsmiljøinstitutts (STAMI) store kartleggingen av profesjonelle skismørere, og legespesialist Bård I. Frebergs doktorgradsarbeid.

Haugen ble også testet av Freberg i 2015, uten at han ble beroliget av testresultatene da heller. Året etter ga han seg som skismører, og har ikke brukt fluorprodukter etter det.

Dagbladet testet Haugen igjen i november i år, nesten fire år etter at han ga seg med fluor.

Målt opp mot resultatene Haugen fikk i 2015, bekrefter Dagbladets målinger at halveringstida på disse stoffene i menneskekroppen er på rundt fire år, om man ikke eksponeres for mer fluor underveis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer