FLUOR I SKISMØRING

Smøresjokket: - Et varsko

Skiskytterlandslaget ønsker en større bevisstgjøring rundt fluorsmøring etter Dagbladets avsløringer.

STJERNEUTØVER: Johannes Thingnes Bø har selv hørt om smørere som har fått helseproblemer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STJERNEUTØVER: Johannes Thingnes Bø har selv hørt om smørere som har fått helseproblemer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

SJUSJØEN (Dagbladet): Gjennom «Glidens pris» har Dagbladet dokumentert helserisikoen skismørere utsetter seg for ved bruk av fluorsmøring. For flere, som trebarnsmoren og skitreneren Toril Stokkebø, har det hatt fatale konsekvenser.

Dagbladet har blant annet tatt blodprøver av en rekke skismørere, som viser forhøyede verdier av skismørings-kjemikalier. Både på proff- og amatørnivå har smørere fått alvorlige helseplager.

Verdens beste skiskytter, Johannes Thingnes Bø, har selv hørt om smørere som har fått helseproblemer. Av hensyn til de det gjelder, vil han ikke gå i dybden på det. Han er likevel klar på at det er en viktig tematikk.

VANSKELIG: Det er ikke så lett å gå på do om man er kvinne og skiskytter. De norske skiskytterjentene forklarer hvorfor og hvilke valg de må gjøre rundt konkurransene for å omgå problemet med nervøs blære. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Det handler om bevisstgjøring, og å få på bordet et usnakket tema. Det er helt klart at helsa er viktig, og når målinger viser at ting er dårlig for smørere, er det et varsko, mener 26-åringen.

Etter at dette intervjuet ble gjort har FIS lagt ned et forbud mot fluorsmøring. Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) valgte å ikke følge etter. De ønsker å tillate fluor inntil videre, men vil sette ned en ekspertgruppe for å drøfte fluorbruken i idretten.

- Veldig alvorlig

Flere profilerte utøvere Dagbladet har vært i kontakt med har vært tilbakeholdne med å uttale seg om fluorproblematikken. På skiskytterlandslaget har imidlertid flere fått med seg artiklene om fluorsmøring, og konsekvensene det har hatt for mange mennesker.

- Det må vi ta veldig alvorlig, sier Tarjei Bø.

SKISKYTTER: Tarjei Bø er bekymret for smørerne på lavere nivå. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SKISKYTTER: Tarjei Bø er bekymret for smørerne på lavere nivå. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Landslagsutøveren mener det har vært mye fokus på fluorsmøring i Skiforbundet og andre særforbund de siste åra - blant annet gjennom de forbedrede smøretrailerne. Bø tror at problemet hovedsakelig ligger på lavere nivå i dag.

- Jeg tenker at kanskje den største problematikken er alle som har kjellerboder og garasjer som de står og smører i på hjemmebane, med dårlig ventilasjon og beskyttelse. Så jeg tror det er der trykket må ligge, at vi må lære opp folk til å ta vare på seg selv, sier 31-åringen fra Stryn.

BLIR PAPPA: Johannes Thingnes Bø blir i løpet av vinteren far for første gang. Rødt Kort sjekket babykunnskapene før fødselen. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Tidligere landslagssjef Inge Bråten sto utallige timer i en dårlig ventilert kjellerbod gjennom 25 år. I 2012 døde han av lymfekreft.

- Smøretrailere på World Cup har blitt utrolig mye bedre, og det er kanskje hverdagsbrukeren hjemme som må bevisstgjøres, mener Thingnes Bø.

- Veldig trist

Norges beste utøver på kvinnesida forrige sesong, Marte Olsbu Røiseland, ofrer gjerne god glid for at smøreteamet skal jobbe under best mulig forhold.

- Helsa kommer først, gliden som nummer to. Det er tross alt bare underholdning vi driver med. Ingens helse skal gå tapt for at vi skal ha gode ski, sier hun, og får støtte av landslagsvenninne, Synnøve Solemdal.

SKIKSYTTER: Marte Olsbu. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SKIKSYTTER: Marte Olsbu. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Man kan ikke ofre helsa for at vi skal ta en medalje, er den klokkeklare beskjeden fra henne.

Olsbu Røiseland har ikke selv sett smørere som har fått helseproblemer på grunn av fluorsmøring. Hun har imidlertid glad for at temaet har kommet på dagsorden.

- Hvis det er smøringen som er årsaken, så er det veldig trist. Jeg er glad for at det er såpass stort fokus på det, og at de nå gjør tiltak med masker og god lufting, som gjør at risikoen ikke blir så stor, sier hun.

Frykter forholdene i andre land

Solemdal mener også at forholdene til landslagssmørerne har blitt betydelig bedre etter at man fikk store, dyre og velutstyrte smøretrailere.

Dagbladet har avslørt hvordan utslipp av fluorstoffer har hatt konsekvenser for hele lokalsamfunn i Italia:

Hun tror imidlertid at forholdene er langt verre i andre nasjoner.

- Jeg vet at våre smørere har vært obs på dette veldig lenge, og at de har gode luftemuligheter. Men jeg vet at veldig mange fra andre land har dårlige smørebuer å stå i. Jeg synes det må bli tatt mer tak i enn det har blitt.

- Du tror det er verre i land med dårligere økonomi?

- Ja, det tror jeg absolutt. Jeg vil tro at de norske har best vern mot sånn, og at det er noen land som ikke har så stort fokus på det og heller ikke så stor økonomi til å kunne få gjort det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer