FLUOR I SKISMØRING

Smøresjokket: - Et varsko

Skiskytterlandslaget ønsker en større bevisstgjøring rundt fluorsmøring etter Dagbladets avsløringer.

STJERNEUTØVER: Johannes Thingnes Bø har selv hørt om smørere som har fått helseproblemer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STJERNEUTØVER: Johannes Thingnes Bø har selv hørt om smørere som har fått helseproblemer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SJUSJØEN (Dagbladet): Gjennom «Glidens pris» har Dagbladet dokumentert helserisikoen skismørere utsetter seg for ved bruk av fluorsmøring. For flere, som trebarnsmoren og skitreneren Toril Stokkebø, har det hatt fatale konsekvenser.

Dagbladet har blant annet tatt blodprøver av en rekke skismørere, som viser forhøyede verdier av skismørings-kjemikalier. Både på proff- og amatørnivå har smørere fått alvorlige helseplager.

Verdens beste skiskytter, Johannes Thingnes Bø, har selv hørt om smørere som har fått helseproblemer. Av hensyn til de det gjelder, vil han ikke gå i dybden på det. Han er likevel klar på at det er en viktig tematikk.

- Det handler om bevisstgjøring, og å få på bordet et usnakket tema. Det er helt klart at helsa er viktig, og når målinger viser at ting er dårlig for smørere, er det et varsko, mener 26-åringen.

Etter at dette intervjuet ble gjort har FIS lagt ned et forbud mot fluorsmøring. Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) valgte å ikke følge etter. De ønsker å tillate fluor inntil videre, men vil sette ned en ekspertgruppe for å drøfte fluorbruken i idretten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer