UT PÅ TUR: Smøresjef Knut Nystad har brukt mye tid på å planlegge logistikken rundt Norges smøretrailer i OL-byen Sotsji. Foto: Erik Berglund
UT PÅ TUR: Smøresjef Knut Nystad har brukt mye tid på å planlegge logistikken rundt Norges smøretrailer i OL-byen Sotsji. Foto: Erik BerglundVis mer

Smøretur til en halv million

500 mil og 500 000 kroner skal til for å frakte Norges super-smøretrailer til Sotsji. Og der kommer den ikke i nærheten av løypene.

(Dagbladet): Den er det norske smøreteamets kronjuvel og fremste angrepsvåpen i kampen for OL-medaljer, smøretraileren som ble ferdig i april i år.

110 kvadratmeter, fordelt på et smørerom i første etasje på drøye 70 og en egen avdeling i andre etasje på drøye 30. Behandlingsrom, fysiobenk, møtelokale, kantine.

Nå skal hele greia til Sotsji.

Lenge var det usikkert hvilke muligheter Norge ville få til å bruke traileren i lekene i det hele tatt, men den situasjonen ble avklart tidligere i høst.

Da begynte planleggingen.

- Opprinnelig skulle den fraktes med skip fra Varna i Bulgaria, men det viste seg at havnen man hadde sett seg ut i Sotsji likevel ikke kunne ta mot så store fartøy. Så da måtte den båten kanselleres, forteller smøresjef Knut Nystad.

Nesten 500 mil Olympiatoppens Guro Lium har sammen med samarbeidspartner Schenker jobbet med å finne løsningen.

- Det var en charterløsning vi hadde sett for oss fra Varna, men rederiet trakk seg. Da måtte vi finne på noe annet. Nå er planen at smøretraileren skal kjøres til havna i Constanta, sier Lium til Dagbladet.

Nå er ruten bestemt. Etter NM i Molde helgen 18-19. januar, setter smøretraileren kurs sørover. Knappe 3500 kilometer senere når traileren Constanta, og forlater den største havnen rundt Svartehavet.

Derfra går ferden videre med skip, omtrent 1000 kilometer tvers over til Adler. Da gjenstår bare de siste 50 kilometerne langs den nybygde motorveien fra OL-kysten opp til Krasnaja Poljana, der langrennsøvelsene skal avholdes.

- Etter planen skal den være framme 30. januar, så det vil ta rundt ti dager, sier Guro Lium, som anslår at kostnaden for å få smøretempelet til Russland kommer på rundt 250 000 kroner hver vei.

Skytteltrafikk Men som nevnt, når traileren kommer fram, så får den ikke sin vante plass i gåavstand fra løypene.

SMØREMONSTER: Det norske langrennslagets smøretrailer i fullt utslått versjon. Det er en jobb å frakte den knappe 500 mil til Russland. Foto: Sigbjørn Strand  / Dagbladet
SMØREMONSTER: Det norske langrennslagets smøretrailer i fullt utslått versjon. Det er en jobb å frakte den knappe 500 mil til Russland. Foto: Sigbjørn Strand / Dagbladet Vis mer

Opp dit kommer man kun med gondolbane. Dermed blir traileren stående nede i dalen, en halvtime unna.

- Det blir en dobbelløsning, sier Knut Nystad til Dagbladet.

- Vi har leid et hus, og traileren blir stående i en garasje der nede hvor smørerne og utstyrsfolkene bor. Der blir det slipeverksted, altså sliping av skiene. Så har vi altså egne smøreboder oppe ved stadion, der vi gjør selve utøverjobben, sier Nystad.

Utfordringen blir å få fraktet de store mengdene med utstyr som skal til, nedenfra og opp dit.

- Da kan det godt hende det blir gondolbane, men det finner vi en løsning på. Vi har et veldig godt forhold til russerne, så jeg er ikke bekymret for at det ordner seg, sier han.

Veldig spesielt Nystad forteller at skiskytternes smørere vil gjøre det på samme måte, og finner en base ikke langt unna langrennsfolkene. Samtidig innrømmer han at det har vært større utfordringer knyttet til den logistiske biten enn han er vant til.

- Det har vært veldig spesielt. Selv om vi kjenner det russiske teamet og deres løpere, så er det ikke alt ved det lokale systemet man forstår like godt, sier Nystad, som har besøkt OL-byen flere ganger.

- Vi må bare gjøre det beste ut av det, og ha fokus på jobben vi skal gjøre. Selv om det er lov til å irritere seg grønn innimellom, sier smøresjefen.

KJØRERUTA: Dette er ruta Olympiatoppens smørebuss skal kjøre fra NM på ski i Molde til OL-byen Sotsji. Grafikk: Kjell Erik Berg
KJØRERUTA: Dette er ruta Olympiatoppens smørebuss skal kjøre fra NM på ski i Molde til OL-byen Sotsji. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer