- Smuglet ikke doping

Kari-Pekka Kyrö, den finske langrennssjefen som måtte gå etter Lahti-VM i fjor, sier han aldri har innført forbudte stoffer i Finland.

I et brev det finske nyhetsbyrået, Finska Notisbyrån (FNB), fikk fra ham i dag tidlig sier han klart at han aldri har innført forbudte legemidler til Finland. Det er heller aldri funnet forbudte stoffer hjemme hos ham tross flere kontroller fra politiets side.

- Alt jeg har gjort er skjedd i full offentlighet. Jeg har brukt rutefly, gått gjennom flere kontroller med gjennomlysning og også tollkontroller, og når det har vært snakk om å overføre penger, har jeg brukt vanlige bankkontoer, sier den skandaliserte finske langrennstreneren.

Han sier også at politiet har funnet notater om innbetalinger i dagboken hans, «akkurat som om de skulle vært skrevet på en tavle».

- Dersom jeg hadde hatt noe å skjule, eller at jeg hadde gjort noe som var ulovlig, så ville jeg handlet på en helt annen måte, skriver han i brevet til FNB.

Forandret

Kyrö sier han er overrasket over at hans nederlandske kontakt Gerardus Meijers har forandret forklaring i politiforhørene.

- Meijers forklaring var opprinnelig helt annerledes enn den er blitt til nå. Hva som har gjort at han har endret forklaring vet jeg ikke noe om, sier Kyrö. Han mener det går på Meijers troverdighet løs at han har avgitt to helt forskjellige forklaringer.

- Et nyhetsbyrå som formidler objektive nyheter hadde sikkert omtalt disse forskjellige forklaringene, men ikke Finska Notisbyrån. Så vidt jeg kan se har FNB av behovet for å få hevn tatt retten i egne hender uten å vente på en upartisk rettssak, hevder Kyrö.

Han påstår også at han ikke har gjort en eneste tvilsom reise til Mellom-Europa.

Bygd opp nettverk

- Jeg har bygd opp et nettverk av trenere og idrettsleger samt forskere rundt omkring i Europa. Det er en påkrevet og helt vanlig måte å jobbe på i dagens toppidrett, sier han.

- Å stemple et slik utviklingsprosjekt som hormonturisme er grov svartmaling, sier den tidligere finske treneren.

Han påstår å ha gjort sine «arbeidsreiser» på skiforbundets regning, og han hevder alltid å ha brukt billigste reisemåte.

«Ofte har jeg til og med skaffet meg billige flybilletter fra Tallinn», skriver han.

Han sier at det såkalte utviklingsprosjektet hans skal ha kostet 46.000 mark (vel 60.000 kroner).

- I Spania har jeg samarbeidet med flere høyt kvalifiserte og erfarne personer. Jeg har vært nødt til å betale dem konsulentbidrag og håndpenger, sier han.

Kriminell bande

FNB skrev lørdag at kriminalpolitiet i Finland har funnet ut at Kyrö skal ha gjort forretninger med en nederlandsk kriminell bande. Han skal ha kjøpt hormonpreparater av nederlenderne.

Det finske nyhetsbyrået har fått kjennskap til saken via politidokumenter FNB får som part i saken. Det skyldes at politiet mistenker en del tidligere ansatte i det finske skiforbundet for ikke å ha fortalt sannheten når FNB ble dømt i en sak som dreide seg om doping og finske skiløpere. Den gangen, for noen år siden, kunne ikke FNB bevise at det byrået hadde skrevet var riktig, men det var før dopingsaken som rystet skiverdenen etter Lahtis-VM for vel et år siden.

(NTB-FNB)