Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Doptrener Kari-Pekka Kyrö tilbake i langrenn:

Snakker bare stygt om Marit Bjørgen. Men det er ikke derfor han aldri skulle vært benådet

En tabbe som kan ødelegge finsk skisport igjen.

AVSLØRT: Den finske landslagstreneren under VM 2001 glemte selv en medisinveske på en bensinstasjon. Den tabben avslørte nesten hele laget til Kari-Pekka Kyrö. Siden har han forsøkt å dra Marit Bjørgen og flest mulig norske løpere med seg i skammen. FOTO: Lise Åserud / SCANPIX
AVSLØRT: Den finske landslagstreneren under VM 2001 glemte selv en medisinveske på en bensinstasjon. Den tabben avslørte nesten hele laget til Kari-Pekka Kyrö. Siden har han forsøkt å dra Marit Bjørgen og flest mulig norske løpere med seg i skammen. FOTO: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VINTERENS Ski-VM ble en økonomisk fiasko for finnene, men denne gangen var heldigvis ikke pengene det viktigste i toppidretten:

  • Med all idrettsgleden i Lahti 2017 kom det gode vendepunket for den tradisjonsrike finske skisporten.

Suksessen til rene, flotte løpere ga finnene et symbolsk oppgjør med det moralske sviket fra verdensmesterskapet på samme sted seksten år tidligere; dengang skiforbundet holdt seg med nesten et helt landslag, trenere og ledere som sammen tok beslutningen om å rane gjestene for medaljer.

Men nettopp betydningen av sist vinters mesterskap gjør det enda vanskeligere å forstå hvorfor det samme finske skiforbundet har jobbet så intenst for å få tilbake den største svindleren i sporten sin.

Det skjer nå som Kari-Pekka Kyrö har fått omgjort dommen på livstids utestengelse fra organisert langrenn til en straff på åtte år, og fra i sommer igjen har lov til å jobbe internasjonalt som langrennstrener.

DET var ikke engang lettelsen over et vellykket VM i Lahti som i utgangspunktet fikk de finske skilederne til å ønske Kyrö velkommen tilbake. Allerede i fjor høst ble han klarert som nasjonal trener. Da ba finnene det internasjonale skiforbundet (FIS) om å oppheve livstidsdommen; en søknad om benådning som også ble støttet av Anti Doping Finland.

FIS trenerte søknaden. Sannsynligvis for å slippe et nytt søkelys på doping i sporten med ganske utilregnelig Kyrö for åpen scene i Lahti. I stedet ventet man til ledermøtet nylig med å oppheve utestengelsen av den dopingdømte treneren. Rent juridisk var denne beslutningen fundert i en ny FIS-regel om at maks utestengelse i ski bare er åtte år.

HER er det altså ikke idrettsjussen det skorter på. Derimot forståelsen av hva en dopfiksert trener som Kari-Pekka Kyrö drar med seg inn i en fortsatt dopingutsatt sport. I lengden vil det ramme finsk langrenn.

Kyrö derimot har etter skandalen i Lahti vært mest opptatt av å ramme Norge. Opprinnelig var dette Norges-hatet en del av selvbedraget som lokket så mange av løperne hans til å være med på svindelen. Tesen var at alle de andre langrennsløperne jukset. Derfor var det legitimt også for hjemmefavorittene å bloddope seg med EPO som en del av forberedelsene til Lahti-VM 2001.

Etter hvert ble det enda klarere at dopingen i finsk langrenn hadde en lang tradisjon. Kyrö fortalte selv om hvordan han som trener for B-landslaget i 1993 ble introdusert for svindelopplegget i den finske eliten, og sa seinere om sin forgjenger som landslagssjef Pekka Vähäsöyrinki:

- Jeg var stolt da Pekka inkluderte meg i den innerste sirkelen og tok med dop hjem til meg. Det var en stor ære.

SETT utenfra er Kari-Pekka Kyrö fullstendig æreløs. Derfor har strømmen av beskyldninger mot norsk langrenn etter hvert mistet nyhetens interesse:

- Det man ikke har fått av Gud, kan man få av en norsk idrettslege, sa Kyrö etter Marit Bjørgens framgang i 2010-sesongen, uten at Marit sa så mye tilbake.

Det gjorde heller ikke Therese Johaug da fjorårets positive norske dopingprøve ga Kyrö et oppsving som kilde i finske og svenske medier. For ham var dette den endelige bekreftelsen på det han alltid hadde sagt. At nordmennene svindlet like mye som finnene i langrennssporet, men at vi var sluere og aldri ble tatt. Norge hadde ifølge Kyrö som Russland et sentralisert svindelsystem:

- Norge er verdensledende i kjemisk manipulasjon, konkluderte han i fjor høst.

SEINERE kom de internasjonale konklusjonene i Johaug-saken om at dette norske steroidfunnet ikke hadde noe å gjøre med et forsøk på å oppnå en prestasjonsmessig fordel. Det var altså ingen manipulasjon. Hverken fra løper eller forbund. Bare enda et forsøk fra Kari-Pekka Kyrö om å forvirre omgivelsene så mye at de ikke skulle skjønne hvor dypt han selv hadde falt.

For ham betydde det ingen ting at den internasjonale granskingskommisjonen som undersøkte medisineringen av norske landslagsløpere, også frikjente Norge fullstendig for påstandene om at friske løpere ble manipulert med astmamedisin. Kommisjonen hadde et sentralt medlem hentet fra det finske antidopingbyrået, men denne frikjennelsen fikk knapt noen publisitet i Finland.

Etter flere måneder med kritikk mot norsk langrenn var det lettest for anklagerne både i Finland, Sverige og hos oss selv å late som om denne mest alvorlige saken i norsk langrenn ikke var blitt kontant avvist av internasjonale medisinske eksperter. Kommisjonens rapport truet kritikernes alternative virkelighet. I verste fall kunne det internasjonale langrennspublikummet visst tro at det fortsatt var løpere som konkurrerte ærlig. At Kyrö altså ikke hadde rett i at alle sammen dopet seg.

DET er denne ønskete forvirringen om hva som er rett og hva som er galt, som er den største faren ved å slippe til Kari-Pekka Kyrö på nytt. Klarer ikke det finske publikummet å se forskjell på bevisst juks som i Lahti 2001 og for eksempel Therese Johaugs ubevisste regelbrudd, ødelegger de sitt nye forsvarsverk.

Da forsvinner fort ikke bare pengene på et nytt Lathi-VM.

Men også all den etiske kapitalen som finsk langrenn de siste årene har skaffet seg.

FOTNOTE: Det har skjedd mer trist i finsk langrenn denne våren. Etter VM valgte Kerttu Niskanen å ta den tidligere landslagssjefen Pekka Vähäsöyrinki som ny personlig trener. Vähäsöyrinki er dømt i sivil finsk rett for falsk forklaring i forsøk på å komme seg unna ansvaret for dopingbruken i finsk langrenn på 1990-tallet, og var forgjengeren til Kari-Pekka Kyrö.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!