Snakker om comeback

AMSTERDAM (Dagbladet): Drøyt to måneder før trenerkontrakten hans går ut med Rosenborg har Nils Arne Eggen allerede begynt å snakke om comeback.

Det var en velmenende gratulasjon om det gratulanten mente var Nils Arne Eggens siste seriemesterskap i norsk fotball - det som ble vunnet på søndag - som helt plutselig fikk RBK-treneren til å begynne å snakke om framtida. Helt uoppfordret, skal nevnes, og med den deduktive matematikken og mannen bak denne, Nils Henrik Abel, hvis det var han da, som utgangspunkt. Og der har du Nils Arne Eggen - mannen som ikke kan stå ut med å bli fortalt noe som helst i kategorisk retning.

Trener som 71-åring?

Hadde gratulasjonen vært i leia «gratulerer med enda et seriemesterskap, men det er jo ikke sikkert at det er det siste da», ville svaret helt sikkert vært:

- Jo! Og det kan du banne på. Hvor mange ganger må jeg si at jeg skal slutte før folk begynner å tro meg.

Men det var altså det motsatte. Hvilket åpnet for følgende spontantanker overfor Dagbladet i resepsjonen på Amsterdam Hilton i går ettermiddag.

- Ingen ting er sikkert. Og jeg er jo bare 61 år. Og sjølsagt kan det hende at jeg får lyst til å trene et fotballag igjen. Men ikke før om fem år.

Eller ti. Fordi:

- Jeg kan jo plutselig få fot igjen når jeg er 71 år også. Hvem vet, sier Eggen.

Bare far i egne hus

Tida fram til han blir 66 - eller 71 - skal han imidlertid bruke på foredragsvirksomhet og ferier på hytta nær Kristiansund. Han skal også reise en del til leiligheten han har kjøpt i spanske La Manga. For noen sjuende far på Brakka skal han i hvert fall ikke være.

Sjøl om han fortsatt kommer til å gå inn og ut.

- Nei, og det vet alle, sier Nils Arne Eggen. - Når jeg gir meg blir det Åge (Hareide), Ola (By Rise) og Rune (Bratseth) som styrer det sportslige helt og holdent uten min innblanding.

Åge Hareide og Rune Bratseth lo godt da Nils Arne Eggen åpnet den forventede døra til framtida. Det måtte jo komme før eller siden. Og fordi han kjenner den treneransvarliges humør og lynne bedre enn de fleste hadde Eggen-assistent Ola By Rise allerede vært ute og fortalt Rosenborgs sponsorer om hva den planlagte pensjonisttilværelsen kan bringe.

- Jeg har sagt at ingen må være for sikre når det gjelder han Nils. Kan hende blir det noen Kjell Bækkelund opptredener før vi vet ordet av det, sier Ola By Rise.

Fotball til det siste

- Nils kommer alltid til å lengte tilbake, sier Christer Basma. - Han lever jo med fotball i hodet hele tida. Og det kommer han til å gjøre til han stryker med. Det er bare sånn Nils er.

Lagkaptein Erik Hoftun er enig i det. Men:

- Sjøl om man aldri vet har Nils tatt en beslutning. Han trenger tid for seg sjøl nå - så mye og lenge han har vært i medias fokus. Og når han får slått seg til ro på hytta eller hvor det er så vil han bli tilfreds med det. Det er nemlig ikke bare fest i Rosenborg. Det er tunge perioder også med veldig mange hverdager.

ALLTID NOE PÅ LUR: De fleste trodde Nils Arne Eggen var helt ferdig med trenergjerningen når han overlater Rosenborg til Åge Hareide (t.v.). Men så enkelt er det ikke. - Sjølsagt kan det hende at jeg får lyst til å trene et fotballag igjen, sier Eggen.