<strong>SJOKKERT OVER NEDTUREN:</strong> Landslagssjef Lars Lagerbäck har vanskeligheter med å ta inn over seg Norges kollaps mot Østerrike, og sier han vil bli nødt til å se seg selv i speilet om det ikke blir bedre mot Nord-Irland. Det betyr selvransakelse. Det igjen kan betyr hva som helst. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SJOKKERT OVER NEDTUREN: Landslagssjef Lars Lagerbäck har vanskeligheter med å ta inn over seg Norges kollaps mot Østerrike, og sier han vil bli nødt til å se seg selv i speilet om det ikke blir bedre mot Nord-Irland. Det betyr selvransakelse. Det igjen kan betyr hva som helst. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Lars Lagerbäck og Norge

Snakker som om det nærmer seg slutten

Lars Lagerbäck sier han blir nødt til å se seg selv i speilet om Norge spiller en dårlig kamp i Belfast. Det kan bety hva som helst.

Publisert

I KJØLVANNET AV den umiddelbare skuffelsen etter tapet for Østerrike så jeg for første gang en defensiv Lars Lagerbäck. I 29 kamper siden Belfast 2017 har alt handlet om steg, utvikling, forbedring og klatring på FIFA-rankingen.

Fredag kveld var det som om bunnen var i ferd med å rase ut av byggverket.

– Vi vil vinne kamper, vi vil ikke rykke ned, sa svensken.

– Jeg vil bli veldig skuffet og forundret om vi presterer sånn en gang til. Da må jeg se meg i speilet.

UTFALLET AV DET er for Lars Lagerbäck å bestemme, men handlingen han varslet ved en eventuelt ny dårlig kamp handler om selvransakelse. På den andre siden av det finner du mange alternativer. Der de to mest nærliggende er å skifte kurs eller overlate roret til en annen.

Å se at Lars Lagerbäck plutselig skulle begynne å gjøre noe annet enn det han har gjort med tre nasjoner på veien til sju sluttspill er utenkelig.

Inntil videre, fordi han fram til fredag synes å ha hatt klokkertro på prosjektet, er det også vanskelig å se at han vil kaste kortene.

DE TO BESTE gruppevinnerne i denne utgaven av Nations League, om de ikke kvalifiserer seg direkte eller er blant de fire beste toerne i den ordinære VM-kvalifiseringen som starter i mars 2021, får en playoff-mulighet til Qatar 2022. Den muligheten er mest sannsynlig kjørt for Norge etter fredagens tap.

Under Lagerbäck er det hjemmekampene som først og fremst har skapt den optimismen som gikk på dynga fredag kveld.

I den forrige utgaven av Nations League var det tre hjemmeseirer som ga oss gruppeseieren.

Da spilte vi på nivå tre, nå er vi på nivå to.

I realismens navn bør kanskje drømmen om gruppeseier og opprykk til det øverste nivået byttes ut med frykten nedrykk til nivå tre.

LARS LAGERBÄCK, MED setningen "Vi vil vinne kamper, ikke rykke ned", aner faren uten å gjøre et stort poeng av det inn mot Nord-Irland. Så skuffet er han over fredagskvelden. Samtidig er han overrasket og forundret. Men etter å ha sovet på det fant han noen svar, og før avreisen til Belfast tok han også ansvaret og skylda for alt som gikk galt mot Østerrike.

Lars Lagerbäck sier det er hans ansvar å prepare Norge, både taktisk, fysisk og mentalt.

Den siste biten, det mentale, var ikke på plass mot Østerrike ifølge svensken.

Det tar han på sin kappe, og arkiverer derfor det første hjemmetapet som en trenerfeil.

På den måten har Lars Lagerbäck en for laget.

Gjennom å snakke om en eventuell selvransakelse legger han i tillegg hodet på blokka.

OM DET VIRKER gjenstår å se. Når laget bare treffer med halvparten av pasningene på motstanders banehalvdel synes det å være flere mangler enn bare det mentale.

Kravene til kvalitet er tunge i toppen av internasjonal fotball, vil du være med så må du henge på.

Når de gode lagene setter inn sitt høye press er det ikke godt nok å spille ballen tilbake til Rune Almenning Jarstein hver eneste gang, for så å gjøre det igjen og igjen når man ikke evner å finne veien ut av det.

JEG TROR VI får se et norsk lag som vil ty til flere virkemidler på Windsor Park. Kommer Nord-Irland høyt, hvilket det er grunn til å tro om de har gjort leksene sine og sett problemene Østerrike spilte oss i, vil Norge bruke langpasningen som en gang i verden tok oss inn i det gode selskap. Men det er ikke bare å slå langt på en spiss eller to, verken Erling Braut Haaland, Joshua King eller Alexander Sørloth kan trylle alene.

Det krever også duellkraft og at folk flytter hurtig etter.

Skal spissene være gode, uavhengig av om vi slår langt eller spiller oss ut bakfra, må laget gi den servicen gode målscorere trenger for å kunne score mål.

SKAL NORGE REISE seg igjen må vi slå Nord-Irland i Belfast, og helst spille en god fotballkamp. Intet mindre. Skjer det kan laget se framover. Med seier kan Norge begynne stabiliseringen på Nations League-nivå to uten frykt for nedrykk.

Vi er ikke der ennå, under den første tentamen mot Østerrike strøyk vi så det sang i defensiv struktur og forsvarsspill.

Om ikke resultatet av mandagens test blir bedre, og vi ikke får det til mot Serbia heller, kan det være ting som tyder på at Norge må ta nivå tre om igjen med ny lærer.

Vi er ikke der ennå, den døra åpnes først om Lars Lagerbäck må gå til speilet.

Alt henger på høstens resultater, et eventuelt EM-sluttspill og hvilket nivå Norge vil være på til trekningen av VM-gruppene mot Qatar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer