Daniel Andre Tande

Snakker ut etter skrekkfallet

Skihopper Daniel-André Tande snakker ut etter skrekkfallet i skiflygingsbakken i Planica før påske.

FRISK: Daniel Andre Tande forteller at det går bra med han nå. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FRISK: Daniel Andre Tande forteller at det går bra med han nå. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste han husker, er dagen før avreise til Slovenia. Uhellet skjedde i en prøveomgang. I etterkant fikk han påvist brudd i kragebeinet og en punktert lunge.

Kongsberg-hopperen ble i etterkant lagt i kunstig koma for å roe ned hjernen og kroppen. Han har vært sykmeldt og utilgjengelig for pressen siden.

Husker ingenting

- Det går bra. Jeg surer på med mitt. Begynt å trene mer normalt igjen. Det er godt, sier hopperen til hopplandslagets egen Youtube-kanal.

- Jeg husker absolutt ingenting. Det siste jeg husker, er dagen før vi reiste til Slovenia. Jeg gikk tur med søsteren og samboeren hennes. Det er det siste, sier han.

I etterkant har han pratet med leger som var i bakken den dagen.

- De anslo at jeg hadde vært uten puls i et sted mellom to og et halvt og tre minutter.

Han forteller at familien var veldig bekymret for hvordan Tande skulle være når han kom ut av koma.

- Det familien og samboeren Anja var redd for var det at en av blødningene var lokalisert i venstre del framme i hjernen og i nærheten av den delen som styrer personlighet. Så hadde blødningen vært stor nok så kunne jeg våknet opp som en annen person, sier Tande.

Vil tilbake

I begynnelsen av april ble 27-åringen fløyet med ambulansefly fra Ljubljana til Gardermoen. Deretter var han innlagt på Akershus Universitetssykehus en periode.

Midt i forrige måned ble han utskrevet og fikk reise hjem. I begynnelsen av april ble 27-åringen fløyet med ambulansefly fra Ljubljana til Gardermoen. Deretter var han innlagt på Akershus Universitetssykehus en periode. Midt i forrige måned ble han utskrevet og fikk reise hjem.

Han sier han ikke er ferdig i verdenstoppen, og at han håper å hoppe igjen i juli. Foreløpig frykter han ikke å stå klar på hoppkanten.

- Det gjenstår å se. Foreløpig er jeg ikke det (redd). Men det kan være kroppen reagerer litt første gang jeg skal hoppe igjen. Jeg ser ikke for meg at å hoppe normalbakke og storbakke blir problematisk. Første hopp i skiflyging vil nok ha mer nerver involvert og hakket mer nerver igjen i Planica, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer