Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Boksing

Snakker ut om sjokket

- Jeg får aldri et normalt liv igjen, sier den tidligere bokseren Frida Wallberg (37).

SLITER: Frida Wallberg har slitt med store helseproblemer etter en tittelkamp i boksing i 2013. - Jeg vet at jeg aldri kommer til å få et normalt liv igjen, sier hun. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
SLITER: Frida Wallberg har slitt med store helseproblemer etter en tittelkamp i boksing i 2013. - Jeg vet at jeg aldri kommer til å få et normalt liv igjen, sier hun. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Den 14. juni 2013 skjedde noe av det verste som kan skje i boksesporten.

Den svenske bokseren Frida Wallberg gikk i tittelkamp om WBC-beltet mot australske Diana Prazak i Stockholm.

I åttende runde fikk Prazak inn et knallhardt slag i ansiktet på Wallberg. Den svenske jenta reiste seg, men etter neste smell stoppet dommeren kampen.

DRAMATISK: Den svenske bokseren Frida Wallberg tas hånd om etter at hun ble slått ut i kampen mot australske Diana Prazak om WBC-tittelen i superfjærvekt i Stockholm. Wallberg ble kjørt til sykehus, der det ble konstatert hjerneblødning.
Foto: NTB Scanpix
DRAMATISK: Den svenske bokseren Frida Wallberg tas hånd om etter at hun ble slått ut i kampen mot australske Diana Prazak om WBC-tittelen i superfjærvekt i Stockholm. Wallberg ble kjørt til sykehus, der det ble konstatert hjerneblødning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Wallberg lå rett ut - foran øynene på et sjokkert publikum. Hun fikk seinere påvist hjerneblødning på sykehuset. I dag, nesten sju år seinere, sier hun til Expressen:

- Jeg vet at jeg aldri kommer til å få et normalt liv igjen.

FRAKTET TIL SYKEHUS: Frida Wallberg på vei til sykehuset i Stockholm etter at kampen ble stoppet. Tilbake satt et sjokkert publikum. Foto: NTB Scanpix
FRAKTET TIL SYKEHUS: Frida Wallberg på vei til sykehuset i Stockholm etter at kampen ble stoppet. Tilbake satt et sjokkert publikum. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De siste åra har handlet om rehabilitering. Hodepinen er konstant.

- Det er tøft, sier hun.

Før kampen mot Prazak var Wallberg en av flere kandidater til en kamp mot Cecilia Brækhus. Det ble det aldri noe av.

Scenene fra boksegallaen i Stockholm var rystende for alle i salen. Wallberg lå kraftig forslått i kanvasen.

Foruten hjerneblødningen er hun også rammet av svikt i hypofysen. Expressen skriver at dette innebærer at kroppen slutter å produsere kortisol.

ALDRI MER BOKSING: - Det har vært tøft, sier Frida Wallberg. Foto: Jørn H. Moen
ALDRI MER BOKSING: - Det har vært tøft, sier Frida Wallberg. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

- Hvorfor dette har skjedd, vet man ikke helt nøyaktig, til tross for store mengder undersøkelser og utredninger. Men jeg vet at det er en livstruende tilstand når det inntreffer, forteller Wallberg.

De neste ukene skal hun gjennom en stor undersøkelse av hjernen. Hun har kollapset tre ganger på grunn av hypofysesvikten og blitt kjørt til sykehus. Heldigvis har det ikke skjedd i det siste.

- Jeg vet at jeg alltid må leve med dette. Dessverre er det noe jeg er blitt tvunget til å akseptere. Jeg kan aldri leve et normalt liv igjen. I alle fall ikke det livet jeg hadde før skaden.

Kreftene hun har, mobiliserer hun til å være sammen med barna. Hun er sykemeldt.

Som amatørbokser vant hun 48 av 53 kamper. Som proffbokser vant hun 11 av 12 kamper, to av dem på knockout.

KYSS: På mandagens pressekonferanse mellom bokserivalene Cecilia Brækhus og Mikaela Laurén kom en overraskende vending da Laurén kysset Brækhus. Video: NTB Scanpix Vis mer

Cecilia Brækhus (38) satt ringside den skjebnesvangre kvelden.

- Det var en tragisk ulykke, og veldig ubehagelig å se på. Jeg er glad for at hun har det bra nå, sa hun til Dagbladet i 2013 da Wallberg var på bedringens vei.

Brækhus fortalte at hun ikke var redd for å bli skadet selv.

- Nei, det tenker man ikke på. Man tenker ikke på at man kan ligge der oppe sånn. Men når jeg setter meg inn i bilen og kjører til trening, ser jeg heller ikke for meg at jeg skal ligge i en stygg bilulykke. Selv om det kan skje. Det gjør vel ikke de fleste andre heller, sa Brækhus, som fortsatt er i full aktivitet og håper på en ny kamp snart.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!