- Snakket om å forlate stillingen fire-fem ganger

Men likevel kom toppidrettssjef Jarle Aambøs ønske om å gå av overraskende på idrettspresidenten.

PLANLAGT: Jarle Aambø går av som toppidrettssjef og over i en ny rolle i NIF. Det har han snakket med idrettspresidenten om flere ganger, sier han. FOTO: HAMPUS LUNDGREN/ DAGBLADET
PLANLAGT: Jarle Aambø går av som toppidrettssjef og over i en ny rolle i NIF. Det har han snakket med idrettspresidenten om flere ganger, sier han. FOTO: HAMPUS LUNDGREN/ DAGBLADETVis mer

OLYMPIATOPPEN (Dagbladet): På en pressekonferanse på Olympiatoppen i dag meddelte toppidrettssjef Jarle Aambø at han ønsker å forlate stillingen, for å kunne fortsette arbeidet i en nyopprettet stilling. Tore Øvrebø går inn som konstituert toppidrettssjef til etter OL i Sotsji. 

- Tiden er kommet til å gå over i en annen rolle. Jeg har vært her i huset i nærmere 25 år, og de siste ni som leder. Det gjør at man tenker i et litt lengre perspektiv. Jeg skal ikke bli pensjonist som toppidrettssjef, fortalte Jarle Ombø på pressekonferansen. 

Hans nye stilling blir å jobbe med et samarbeidsprosjekt mellom Norges Idrettsforbund og Olympiatoppen som skal fremme prestasjonskulturen. Å videreutvikle et prosjekt som kalles «Prestasjonsklyngen» blir en av de første oppgavene Aambø skal ta tak i. 

Jarle Aambø forteller at grunnen til at han forlater toppidrettssjef-stillingen akkurat nå, bare et halvt år før OL i Sotsji, skjer på bakgrunn av at Olympiatoppen går inn i en ny fase, og fordi han måtte slå til nå for å kunne jobbe med det prosjektet han ønsker. 

- Det at jeg trekker meg akkurat nå er noe man ikke kan styre, men i det store bildet er det fordi jeg har vært i stillingen så lenge. Det kunne også skjedd etter London, og det kunne også skjedd seinere. Men nå går Olympiatoppen inn i en ny fase, og da er det naturlig at man tenker litt langsiktig. I tillegg var det veldig viktig å styrke det prosjektet jeg går inn i nå, forteller Aambø til Dagbladet. 

Vært et tema flere ganger Idrettspresident Børre Rognlien forteller han opptil fem ganger tidligere har hatt samtaler med Jarle Aambø, hvor det å forlate stillingen har vært tema. 

- Første gangen jeg og Jarle snakket om det må ha vært våren 2012. Da sa han at han ikke så for seg at han ville være toppidrettssjef til han ble 67. Og at han over tid ville forsøke å finne annen jobb, særlig innen idrettssystemet. Jeg hadde jo da ikke vært president ett år engang, så jeg sa til Jarle at dette er ikke noe ønske fra min side, og at det ikke behøver å gå fort - ta den tiden du trenger, sier idrettspresidenten til Dagbladet.

- Så har han kommet tilbake til saken i alle fall et par ganger siden. Vi hadde mange hyggelige kvelder under OL i London i fjor, og snakket om det da. Og vi snakket om det høsten 2012, men også våren 2013. Så gikk det en stund, og så ringe han meg i sommerferien og spurte om vi kunne ta en dag sammen på Ekebergsletta under Norway Cup. Så da gjorde vi det, og var på Ekebergsletta en dag, og gikk gjennom muligheter, utfordringer og hva han tenkte på. Og da hadde Jarle allerede bestemt seg, forteller Rognlien.

Overrasket idrettspresident Børre Rognlien legger ikke skjul på at han gjerne skulle sett Aambø i stillingen lengre. - Jeg svarte Jarle allerede første gangen, våren 2012, at jeg ikke håpet at det var noe som hastet så mye at det ville påvirke forberedelsene til OL i London - det var jo den første reaksjonen. Og nå er vi så nær OL i Sotsji, at vi har snakket om det nå også - om det ville være naturlig å vente til etter Sotsji. Men denne gangen er det Jarle selv som har sagt at han nå har bestemt seg. Det er hans beslutning, og jeg har inntrykk av at han og Inge Andersen har jobbet konstruktivt med å jobbe fram rammene for den nye jobben. 

- Ble du overrasket da Aambø ga beskjed i sommer?
 
- Ja, da vi kom på Ekebergsletta så var det noen måneder siden sist, så jeg ble overrasket ja.     Jarle Aambø bekrefter at det å gi seg som toppidrettssjef er noe han har tatt opp flere ganger. 

- Det har vært fra tid til annen at det har blitt luftet, men har ikke vært reelt. Jeg har hele tiden hatt fokus på jobben min. Men det var spesielt i forkant av OL i London at vi var inne på temaet. Og så har det vært ganske hektisk i etterkant, med mange prosesser som har foregått, og det leder Olympiatoppen inn i en ny fase. Og da kunne jeg velge å bli sittende i stillingen, velge å gjøre noe helt annet, eller gå inn i et prosjekt som jeg hadde veldig lyst til, og som jeg har stor tro på - og da landet jeg på det. 

Har troen på Øvrebø Til VG fortalte Aambø i vår at han ville fortsette i stillingen, til tross for kritikken han fikk i etterkant av Tvedt-rapporten som ble lagt fram.

Aambø tilbakeviser nå at det egentlig var det han sa. 

- Det var egentlig ikke det jeg sa. Men da var jeg jo i stillinga, så det var ikke noe tema, sier Aambø.

Han forteller at han ikke har fått noen signaler fra Norges Idrettsforbund om at han ikke var ønsket i stillingen. 

- Jeg har ikke fått noen andre signaler enn at de ønsket meg i stillingen, og jeg kunne blitt i stillingen lenger, men da måtte jeg tatt standpunkt til et lengre perspektiv. Nå kom det opp en mulighet som var naturlig, og det er så lang tid til Sotsji, at den kontinuteten vi har nå, så skal det gå bra. 

Tore Øvrebø som nå kommer inn som konstituert toppidrettssjef har vært en del av Aambøs lederteam, og skal være rett for jobben, ifølge Aambø. 

- Vi har jobbet tett sammen, og han har den kunnskapen og de egenskapene som skal til for å lede dette videre. Og så skal jeg være med en måned til før jeg leverer fra meg staffettpinnnen, og jeg har også en avtale om at jeg skal være disponibel for han og organisasjonen i seks måneder framover.