FOR TØFT PROGRAM? Cristiano Ronaldo har framstått som Cristiano Ronaldo bare i perioder under EM. Foto: NTB Scanpix
FOR TØFT PROGRAM? Cristiano Ronaldo har framstått som Cristiano Ronaldo bare i perioder under EM. Foto: NTB ScanpixVis mer

Snakkis i Spania: Derfor presterer ikke Ronaldo på topp i EM

Utmattet av «Messi-besettelsen»?

(Dagbladet): Det er mulig verden forlanger for mye av Cristiano Ronaldo (31). Men de høyeste kravene er de han setter til seg selv. Portugal slo ut Polen i kvartfinalen torsdag kveld, og sånn sett hadde han grunn til å smile.

Men Ronaldo var et stykke unna toppnivået sitt. Han bommet på feite sjanser, slo oppgitt ut med armene - og virket tidvis som en helt ordinær spiller.

Og trolig er det ikke tilfeldig at han ikke herjer som i Real Madrid under EM. De tre siste åra har debatten gått i Spania. 31-åringen virker sliten på slutten av hver sesong. Kritikerne mener han spiller altfor mange kamper.

EKSPERT PÅ SPANSK FOTBALL: Luna Christofi.
EKSPERT PÅ SPANSK FOTBALL: Luna Christofi. Vis mer

- Selv kampene han enkelt kunne stått over, som mot Real Betis og liknende lag, insisterer han på å spille. Han nekter også å bli tatt av banen, selv når han har scoret to-tre mål, sier Luna Christofi til Dagbladet.

Hun jobber for TV3 Sport i Danmark, har fulgt spansk fotball i 20 år - og dukker opp på norske Viasat-skjermer i forbindelse med Champions League.

Besatt

- Ronaldo er besatt av konkurransen med Lionel Messi. Han jakter rekorder hele tida. Målet er å vinne Gullballen hvert år, beviset på at du er verdens beste fotballspiller, påpeker Christofi.

- Dette er blitt et samtaletema i Spania. Spesielt på høsten er han hissig på å spille og score mye. Det er det siste spillere og trenere husker når de skal stemme fram vinneren av Gullballen.

Hun fortsetter:

DAGBLADETS PAPIRAVIS I DAG: - Drømmen kommer stadig nærmere, sa Ronaldo etter seieren over Polen. «Drømmen lever», slår Dagbladets papiravis fast i dag. 
DAGBLADETS PAPIRAVIS I DAG: - Drømmen kommer stadig nærmere, sa Ronaldo etter seieren over Polen. «Drømmen lever», slår Dagbladets papiravis fast i dag.  Vis mer

- Ronaldo har aldri hatt en trener som våger å si: «Du, hør her! Nå tar vi deg av banen, slik at du kan hvile.» Han bruker kroppen mye. Dette fører igjen til skader. Etter Champions League-finalen i mai spurte jeg om han var hundre prosent. Han svarte ikke «ja». Men han sa heller ikke «nei».

- Hvordan tolker du dette?

- At det er mye hemmelighold rundt Ronaldos skadesituasjon. Det går rykter om kneet, at han ikke er hundre prosent. Men så lenge det handler om å vinne noe, ignorerer han alt av smerter.

Tro

I semifinalen møter Portugal vinneren av Wales-Belgia i kveld.

- Når troen er sterk nok, oppnår du noe, skrev Ronaldo på Facebook i natt. Den korte og enkle setningen har i skrivende stund fått 1,1 millioner likes.

Etter kampen sa han følgende, ifølge Sky Sports:

- Drømmen kommer stadig nærmere og nå kan alt skje. Jeg savner ikke noe, og selv om karrieren min hadde sluttet i dag, ville jeg fortsatt ha følt meg privilegert. Men jeg har aldri lagt skjul på at jeg ville elsket å vinne noe med landslaget. Vi er på rett vei.

EM-semifinalene spilles onsdag og torsdag i neste uke.