Snappet Gullballen

Tysklands målvakt Oliver Kahn ga Brasil overtaket i VM-finalen ved å slippe en ball han burde ha reddet. Men den prestisjetunge Gullballen kapret stjernekeeperen rett foran føttene på VMs toppscorer Ronaldo.

Finaletabben var Kahns eneste gjennom hele mesterskapet, og var ikke til hinder for at den tyske lagkapteinen i går ble kåret til VMs beste spiller. Under finalen i Yokohama og bronsefinalen i Daegu avla mediene sine stemmer. Oliver Kahn endte på 25 prosent, tett fulgt av Ronaldo, som vant Sølvballen med 21 prosent av stemmene. Litt overraskende stakk Sør-Koreas kaptein Myung Bo Hong av med Bronseballen. 18 prosent stemte på Hong.

Finalefloppenes pris

Mange hadde ventet at brasilianske Ronaldo, som scoret hele åtte mål i årets VM, skulle bringe den gjeve Gullballen til Rio. Men Ronaldo må foreløpig nøye seg med Gullballen han var så heldig å vinne i Frankrike-VM for fire år siden. Den gang foregikk avstemmingen før VM-finalen, hvor Ronaldo gjorde en særdeles slett figur da Frankrike triumferte med 3- 0. Oliver Kahn vant årets kåring til tross for at hans finaletabbe var med i regnestykket. Allerede før VM ble Kahn utropt til verdens beste keeper.

Den 33-årige målvakten ble også tatt ut på FIFAs All Star-team, og han har vunnet årets Yashin-pris. Denne prisen deles ut hvert VM til den beste keeperen, og er en minnepris etter den legendariske sovjetiske keeperen Lev Jasjin, som voktet buret på 50- og 60-tallet.

Gullballen 2002

  • Oliver Kahn, Tyskland, 25%
  • Ronaldo, Brasil, 21%
  • Myung Bo Hong, Sør-Korea, 18%
  • Rivaldo, Brasil, 16%
  • Ronaldinho, Brasil, 9%
  • Hasan Sas, 4%
  • El Hadji Diouf, Senegal, 3%
  • Roberto Carlos, Brasil, 3%
  • Michael Ballack, Tyskland, 1%
  • Fernando Hierro, Spania, 1%

Hyllet

Etter VMs eneste - men kostbare - keeperblemme var Bayern München-keeperen utrøstelig.

- Selvfølgelig er det skikkelig frustrerende når du gjør én tabbe i hele turneringen og blir straffet på denne måten. Det er normalt å gjøre en feil, men det er ti ganger verre når den kommer i finalen. Du må holde en slik ball. Ingen ting kan trøste meg nå, men livet må gå videre, sa Kahn etter finaletapet. Tyske aviser var samstemte i at Kahns tabbe kostet dem VM-gullet. Men da den tyske troppen kom hjem mandag, var tabben glemt. Kahn og resten av troppen ble hyllet som helter. Ingen hadde trodd at Tyskland hadde et finalelag før VM.

- Dette handler ikke om meg, men om det hele laget har oppnådd under VM. Vi har gitt det tyske folk mye glede, sa tyskernes kaptein Oliver Kahn.

VANT I 2002: Oliver Kahn feirer Oliver Neuvilles vinnermål mot Paraguay i VM i år.