Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Snart blir han ustoppelig. Håndballens geni er norsk

Sander Sagosen er garantien for at dette laget kommer tilbake.

NESTEN USTOPPELIG:  Sander Sagosen og Norge ble stoppet av sterke Kroatia i bronsefinalen. Neste gang derimot. FOTO: EPA/Stanislaw Rozpedzik .
NESTEN USTOPPELIG: Sander Sagosen og Norge ble stoppet av sterke Kroatia i bronsefinalen. Neste gang derimot. FOTO: EPA/Stanislaw Rozpedzik . Vis mer

BRONSEN glapp og med den kanskje de par neste store turneringene også. Dette tapet sørget for at både OL -og VM-kvaliken blir en tøff oppgave, og det er ikke gitt at dette makeløse mesterskapet straks blir fulgt opp av tilsvarende prestasjoner. Men at håndballgutta kommer tilbake som leverandør av store norske øyeblikk, kan du være sikker på.

20 år gamle Sander Sagosen er garantien for det; både med og uten et brudd i hånda.

I EM ble han kåret til turneringens beste playmaker til tross for at han i den avgjørende semifinalen mot Tyskland fredag slet seg igjennom med en smertefull bruddskade. Oversatt til optimistisk norsk er han altså sportens geni; den som styrer angrepsspillet, klarest ser mulighetene rundt seg og best klarer å utnytte dem. Omtrent sånn som Messi driver med i fotball.

Lenger er det ingen grunn til å trekke denne sammenligningen. Når et EM i håndball formidlet på norsk TV svømmer over av karakteristikker som «verdensklasse» og «verdens beste» er det fortsatt fordi denne desidert beste lagidretten vår rent sportslig er en begrenset europeisk sport.

Det skal imidlertid ikke gjøre gleden mindre over å ha fått fram en slik ung spiller av sjelden kvalitet.

SELV om alt vippet i gal retning i mesterskapets to siste kamper, er det avgjørende å holde på det som virkelig har skjedd:

•• For første gang i moderne tid har vi spilt en semifinale i et seniormesterskap med et herrelag i en olympisk ballidrett.

Det er opp til fotball -og håndballjentene å avgjøre om dette allerede er årets prestasjon i norsk lagidrett, men her og nå kjennes det akkurat slik.

Og begeistringen skyldes typer som Sander Sagosen.

FOR der resultatene er nye, representerer spillet i seg selv en enda sterkere fornyelse. Mens både fotball og ishockey har fått sine sterke internasjonale resultater gjennom å spille klokt på motstandernes premisser, kommer håndballgutta med noe mer.

Det har ikke manglet på stødig forsvarsarbeid, men det meste av moroa har skjedd framover. Først gjennom tunge skyttere og to kanter med leken avslutningsteknikk, og så mer og mer med enkeltspillere som er i stand til å vinne en-mot-en duellene og slik skape overtall.

Christian O'Sullivan har vært en av dem; også han er bare i begynnelsen på en lang europeisk karriere. Men så altså stadig tydeligere Sander Sagosen.

DET å ha en guttunge på 20 år som spilldirigent for en semifinalist i EM, er en sjeldenhet. Alderen gjør da også at nivået varierer, at iveren er litt større enn mulighetene for å lykkes.

Akkurat det skjedde da Kroatia avgjorde denne bronsefinalen inn i den siste ti minutters perioden. Da kom det tre Sagosen-miss på omtrent like mange angrep; alle med ekle konsekvenser. Det får være en grei påminnelse om at denne sporten fortsatt har enda bedre lag enn Norge, men eller skal vi bare huske en ting:

•• Dette landslaget har kvalitet både på trener -og spillersiden til å prege internasjonal herrehåndball i lang tid framover.

Nettopp det er et flott utgangspunkt for et norsk håndballmiljø som har tradisjon for å være tålmodige når det gjelder landslag. Med Sander Sagosen og resten av en ny generasjon håndballgutter har vi mye godt i vente.

FOTNOTE: Dette mesterskapet ble enda større for håndballgutta ved at ledelsen i Norges Håndballforbund natt til lørdag gjorde en ny vurdering av protesten mot Tyskland i semifinalen. Når kroatisk media i dag hevder at dette først skjedde etter press fra det europeiske forbundet (EHF), er det feil. Avgjørelsen var tvers igjennom norsk, og den var klok. En protest hadde bare forstyrret den gode oppmerksomheten rundt dette internasjonale gjennombruddet.