KLØR SEG I HODET: Strømsgodsets trener, Tor Ole Skullerud, var fryktelig skuffa etter kampen mot Lillestrøm. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
KLØR SEG I HODET: Strømsgodsets trener, Tor Ole Skullerud, var fryktelig skuffa etter kampen mot Lillestrøm. Foto: Audun Braastad / NTB ScanpixVis mer

Eliteserien, Tor Ole Skullerud, Strømsgodset-krise

Snart er det vel bare Snåsamannen og djevelutdrivelse som ikke er prøvd i Strømsgodset

Det er ikke 4-4-2, 4-2-3-1, 4-5-1 eller 4-3-3 det kommer an på i Drammen. Strømsgodset er mye sjukere enn som så.

Lillestrøm-Strømsgodset 2-0 (2-0)

AKTIV PÅ SIDELINJA: Tor Ole Skullerud gjorde sitt beste, men fikk ikke reaksjonen han forventet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
AKTIV PÅ SIDELINJA: Tor Ole Skullerud gjorde sitt beste, men fikk ikke reaksjonen han forventet.
Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

ÅRÅSEN (Dagbladet): Strømsgodset kom til Åråsen med en spiss, en klassisk kantspiller som aldri fant plassen sin i hullet bak han og to sittende midtbanespillere (4-2-3-1). Det holdt i 45 minutter. I andre omgang var laget tilbake i Tor Ole Skulleruds foretrukne 4-4-2. Det var skremmende og holdt ikke i det hele tatt. Hvilket betyr at Strømsgodset prøver, feiler og prøver igjen.

Til ingen nytte.

ETTER HALVSPILT SERIE har Strømsgodset alle symptomene som preger et lag på vei mot nedrykk. De vinner ikke borte (har tapt 21 av 24 poeng), de scorer ikke på sjansene sine (på Åråsen kunne de tatt ledelsen da Tokmac traff metallet for tiende gang denne sesongen), de eksperimenterer med formasjon og spillestil og de håndterer ikke motgang. For det var ikke et godt og velfungerende Lillestrøm som spilte humøret og fasongen ut av Strømsgodset denne lørdagskvelden, det var et ekstremt effektivt Lillestrøm.

Da det var gjort brukte de resten av kvelden til å sløse med målsjansene.

Denne gangen uten konsekvenser.

LAG I EKSTREM motgang har en tendens til å ramle sammen så fort de får en flis i fingeren. Der er Strømsgodset nå. Først gode og oppofrende i henhold til trenerens plan for kampen, i hvert fall i 20-25 minutter. Deretter ingenting. Det er ikke ryggrad i laget til å håndtere motgang. Når laget trenger spillere som tar ansvar er det ansvarsløsheten som tar dem. Jeg skal ikke påstå det var årsaken til Chigozie Udojis 1-0 - den goalen var alldeles praktfull og beviser at Lillestrøm har flere offensive verktøy enn kontringer og dødballer - men passiviteten som førte til at LSKs nigerianer på topp fikk ta ned ballen på brystet og hamre den i mål, den redder ikke lag i Elitserien.

Den feller dem.

STRØMSGODSETS MANGEL PÅ aggressivitet og årvåkenhet i egen 16-meter gjorde det som var vanskelig etter 1-0 tilnærmet umulig da LSK gikk opp til 2-0. Først opphevet Eirik Ulland Andersen offsiden gjennom å spasere utover i banen etter klarering på corner. Deretter sovnet resten av forsvaret da LSK gjenvant ballen, dro på et skudd og presset Espen Bugge Pettersen til en god redning. For returen var det ingen som tenkte på eller var interssert i ut over Erling Knudtzon.

Han scoret.

Eller rettere, han ble forært en scoring.

TOR OLE SKULLERUD hadde et håp om framgang etter en ok bortekamp mot Vålerenga og en ditto hjemmekamp mot Molde. Han fikk isteden 65 minutter der bunnen ramlet ut av laget hans. Omleggingen til 4-4-2 førte ingenting med seg, aller minst en kvalifisert målsjanse. Det eneste du så var et kollektiv uten form, fasong og vilje. Og det er kanskje det mest overraskende der Godset ligger nå, at det ikke var vilje til å prøve.

Det finnes jo ingen grunner til å gi opp selv om du er to mål ned til pause.

Min påstand er at Godset ga opp.

LILLESTRØMS PROBLEM PÅ veien til de 20 poengene de har ved halv serie har vært mangelen på effektivitet. I andre omgang mot Strømsgodset så du hvorfor. De kunne vunnet 6-0, burde vunnet 4-0, men vant bare med to på de sjansene de hadde da effektiviteten var optimal før pause. Men han får i hvert fall en komfortabel sommer LSK-treneren, laget hans har fått los på det øverste sjiktet og slipper å se nedover på tabellen.

Det hjelper å vinne kampene mot lagene du har rundt deg på tabellen.