Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Snart et ekte Hockey-land?

Dette nye profflaget kan forandre norsk idrett.

 NY NASJONALIDRETT?  I beste fall får KHL-stjernen Patrick Thoresen norsk selskap og mange landslagskompiser i serien sin. Det kan bety en utvikling av ishockey til ny nasjonalidrett. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
NY NASJONALIDRETT? I beste fall får KHL-stjernen Patrick Thoresen norsk selskap og mange landslagskompiser i serien sin. Det kan bety en utvikling av ishockey til ny nasjonalidrett. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer

DET er gode grunner til å la seg friste om de siste dagers lett forvirrende hockeyeventyr virkelig ender med at den russiske Kontinental Hockey League (KHL) tilbyr Norge en plass i serien sin. Muligheten for et norsk klubblag i Europas beste hockeyserie har vært diskutert før uten å det har ført til noe, men nå nærmer det seg et gjennombrudd.

Årsaken er ganske enkelt sportens sterke vekst i flere norske byer. Ved hjelp av KHL-spill kan dette til slutt bli en helt ny sport. Nå kan Norge bli et ekte Hockey-land.

FOR flere år etter at Sarpsborg erklærte seg som landets første hockeyby, er utviklingen ikke til å ta feil av:

•• I by etter by utfordrer ishockey posisjonen som lokalsamfunnets største lagidrett.

Det har skjedd i Hamar og i Halden, samtidig som Sparta i Sarpsborg har greid seg fint selv med fotballens sterke come back i byen. Nå har Tønsberg og Narvik fulgt etter, mens Stavanger i løpet av de siste sesongene med Dnb-Arena har løftet den norske hockeyopplevelsen til et nytt nivå.

Pluss på med publikumsrekord i forrige Eliteserie og en rekke med imponerende VM-turneringer for landslaget, og det er mulig å se hva som holder på å skje.

ET eget norsk KHL-lag stappet med landslagsspillere kan bli det lille ekstra som tar sporten opp enda et nivå. Forutsetningen er selvsagt at et samlet hockeymiljø slutter opp om satsingen og ser fordelen av å ha de aller beste spillerne i daglig aksjon nær sine egne treninger og kamper.

Denne modellen har vært tenkt før i fotball uten å få noe gjennomslag. Der har de nasjonale seriene forstålig nok mer prestisje. Hockey tilhører tross alt en lavere liga, og kan friere eksperimentere med sporten sin. Det er en styrke for en nisjeidrett på vei til å bli stor også i Norge.

AT KHL avvikler turneringene sine i et samspill med de europeiske landslagene er et godt argument for Hockeyforbundet til å jobbe videre med prosjektet nå som de verste forviklingene er nøstet opp.

Den pågående KHL-serien med sine tre norske spillere tar pause under Sotsji-OL og avslutter i god tid før hockey-VM i mai. Det gir mulighet for sporten å bygge opp et KHL-lag som en naturlig base for landslaget; sannsynligvis med den nye hockeymetropolen Stavanger som hjemby.

I så fall kan dette bli selve drømmereisen for norsk ishockey på vei mot målet om å bli en ny nasjonalidrett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media