BEKLAGET PÅ PRESSEKONFERANSE I DAG: Petter Northug har lært at det lønner seg å gjøre deler av jobben som idrettsproff enklest mulig, skriver Esten O. Sæther. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet

Foto:ARNT E. FOLVIK
BEKLAGET PÅ PRESSEKONFERANSE I DAG: Petter Northug har lært at det lønner seg å gjøre deler av jobben som idrettsproff enklest mulig, skriver Esten O. Sæther. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Foto:ARNT E. FOLVIKVis mer

Snart får selv Hellner en klem

Å være idrettskjendis på norsk er til å leve med. I hvert fall hvis du selv gjør livet enkelt nok.

||| PETTER NORTHUG brukte under et døgn på et oppfriskningskurs i folkeskikk som det kan ta andre av oss hele liv å gjennomføre. I så måte ble sluttresultatet av det bitre 30 kilometer tapet med antydninger til skandaleoppførsel slett ikke så verst utenfor løypa. Nå blir det en stund til Petter får oppmerksomhet på den delen av vinnerinstinktet sitt som han som med fordel kan holde i dempet belysning.

Der er han ikke spesiell. Det var en bit svært gjenkjennelig menneskenatur som marsjerte i stille protest ut av skistadion forleden. Så får det være opp til enhver å mene noe om hvor store biter publikum har rett på når det gjelder stjernens tanker hver gang de opptrer på vegne av Norge i landslagsdrakt.

Petter Northug har uansett lært at det må være en sammenheng med det han deler på gode dager og det han spanderer på folket rett etter nederlag. I hvert fall når han han konkurrerer i den samme lekegrinda.

MEN mest av alt har han lært at det lønner seg å gjøre denne delen av jobben som idrettsproff enklest mulig.

Skjønt i denne lettstelte, trivelige norske OL-troppen hadde han ikke trengt nesten ett døgn på å få med seg akkurat det. Det hadde holdt med en titt på ett av de mange ukompliserte NRK-intervjuene borte fra Whistler Mountain der Aksel Lund Svindal  med noen smil og litt hverdagslig prat drar sitt stadig voksende publikum gjennom alt av medgang og motgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eller et opptak med perfeksjonisten Ole Einar Bjørndalen som etter sju strafferunder syntes det hele ble tilnærmet komisk. For når hørte du sist den ellers nesten ufeilbarlige Bjørndalen fleipe med feilene han lever av å unngå?

SELVSAGT er det urettferdig å sammenligne OL-debutanten Petter med litt mer rutinerte Aksel og mye mer rutinerte Ole Einar. Alle tre skal få lov til å beholde særpreget og ulikhetene sine. Men er Petter Northug så sosialt smart som jeg tror, plukker han kjapt opp litt av romsligheten han ser rundt seg.

For det virker både enklere og hyggeligere å gjøre som Aksel Lund Svindal sekunder etter at OL-medaljen forsvant i en hekt i en av de siste portene i kombinasjonsslalåm-rennet:

•• Bare skli ned til kompisene som vant på fallet hans og gi dem en klem.

Blir det neste overraskelse fra Petter Northug? En real bjørneklem til Marcus Hellner etter sisteetappen på stafetten uansett hvordan den duellen går?

Av og til skal det ikke mer til for å få et enkelt, langt og godt liv som norsk idrettsstjerne.